JA napisał: |
Myślę, że to będzie pasować:
Cytat: | Wyspy: Sterylizować nastolatki, by nie zachodziły w ciążę
To kolejny głupi pomysł z cyklu "Brytyjczycy zmagają się z ciążami nieletnich". Minister stanu zdrowia publicznego na Wyspach chce sterylizować dziewczęta, żeby nie zachodziły w ciążę. Przynajmniej czasowo. |
|
To trochę nie tak.
Cała akcja "sterylizacji" nie ma na celu dożywotniego wysterylizowania.
Na Wyspach problem nieletnich ciąż jest naprawdę duży. Biorąc pod uwagę fakt, że UK jest krajem który ma jedną z najwyżej rozwiniętych socjali w europie (po Szwecji i Niemczech) to zaczyna być problem. Samotnej matce należy się mieszkanie, zasiłek do 12 roku życia dziecka. Wśród nastolatek -zwłaszcza z klasy społecznej określanej mianem "Council"- jest moda na takie układanie sobie życia a przynajmniej startu. Dziś już nikogo w UK nie dziwi pokoleniowa rodzina "Council" w trzecim pokoleniu:)
Taka samotna matka, może być i nastolatka dostaje całkowicie darmowe mieszkanie (lub dom) zasiłek ileś tam funtów tygodniowo, zasiłki na dziecko, darmowe warzywa i owoce oraz mleko i produkty przeznaczone do karmienia dziecka, darmowe leki, dofinansowanie do ogrzewania przy temperaturze poniżej zera (średnia tygodniowa) itp...
Dochód takiej samotnej nastoletniej mamusi może wynosić nawet i ponad 700 czy 800 funtów miesięcznie! Uwzględniając koszt mieszkania, zasiłków, refundacji lekarstw, art. spożywczych czy nawet telefonu (specjalna taryfa BT kosztująca 13,5 funta za 3 miesiące)!
Całkowite zniesienie Council tax (w zależności od kodu pocztowego od 80 do 140 funtów na miesiąc).
I właśnie chyba o to tu chodzi w tej sterylizacji... Przy czym nie jest ona obowiązkowa, ale dobrowolna. Największy rumor podniósł się na jawnym zezwoleniem władz i szkoły (co prawda nie wszystkie szkoły to popierają) na wczesnej inicjacji seksualnej dzieci...
Wydaje mi się, że trochę za daleko idziemy z oceną i wszystko chcemy interpretować jako zamach na ludzkość - a czasem naprawdę sprawy są czysto przyziemne.