Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 19:24, 09 Maj '09
Temat postu: Battlefield - Vietnam (napisy pl)
Battlefield - Vietnam: Dien Bien Phu - The Legacy
Przedstawiam pierwsze w Polsce tłumaczenie serii dokumentalnej Battlefield poświęconej wojnie w Wietnamie.
Gratka dla miłośników historii i nie tylko. Zapraszam na część pierwszą pod tytułem: Dien Bien Phu - Dziedzictwo
Wysłany: 20:54, 10 Maj '09
Temat postu:
Około tygodnia zajmuje mi przetłumaczenie 1 części. W przyszły weekend powinienem mieć gotową następną. W dalszych częściach zaczyna się dużo dziać - zastrzelony zostaje Kennedy, a L.B. Johnson rozpoczyna interwencję amerykańską na pełną skalę.
_________________ The Truth Hurts http://bankowaokupacja.blogspot.com
Wysłany: 17:04, 23 Maj '09
Temat postu:
mało kto wie ze byly 3 wojny wietnamskie - trzecia z Chinami.pod pretekstem niesienia 'bratniej pomocy narodowi kambodzanskiemu" 200 tys chinczykow przeroczylo w 1979 r polnocna granice z Wietnamem.
Wojna trwala zaledwie miesiac, a zginelo kilkadziesiat tysiecy zolniezy po obu stronach nie liczac dziesiatek tysiecy wietnamskich cywiliow. Co ciekawe oficjalny pokoj zostal zawarty dopiero w 1999 r.
ten narod wycierpial bardzo wiele, podobnie jak my w II wojnie swiatowej. podobnie jak my byli pionkiem w grze wielkich mocarstw.
Naprawde nie zasluzyli na to.
Malo kto wie takze ze podczas ostatnich gier olimpijskich Chinczycy zajeli jedna z wietnamskich wysp w zatoce Tonkijskiej. Po prostu weszli i zostali.... :-/ rzecz jasna w glownych mediach u nas takiej informacji nie mieliscie szansy uslyszec
Wysłany: 00:37, 09 Cze '09
Temat postu:
Ciężko idzie, nie miałem ostatnio czasu. Ale będzie na pewno.
Spróbuję zaprzęgnąć do roboty translatora ze strony www.translate.pl to może trochę szybciej pójdzie. Do tej pory tłumaczyłem wszystko na piechotę, a to zajmuje masę czasu.
_________________ The Truth Hurts http://bankowaokupacja.blogspot.com
Wysłany: 19:12, 20 Lip '09
Temat postu:
Naprawde podjales sie nie lada wyzwania. Moje gratulacje. Zostalo jeszcze 9 czesci. Czy starczy Ci czasu i checi zeby dokonczyc dziela?
_________________ Per aspera ad astra.