Podhale dziś świętuje. UE uznała miejscową bryndzę za produkt regionalny!
Każda tradycyjna producentka bryndzy (np. moja babcia) od dziś może spać spokojnie, ponieważ jej wyrób zyskał miano pełnoprawnego produktu regionalnego i jest on chroniony unijnym prawem. Wszystkie podhalańskie babcie radują się i dziękują bezinteresownym kapitalistom, którzy zastrzegli znak towarowy bryndzy
.
Od dziś:
Mieszkańcy podhala mogą pełnoprawnie stwierdzać, że robią bryndze na śniadanie
Jeśli zostanie coś ze śniadania to ze sprzedażą nie będzie problemu, bo jak wiemy produkty regionalne są w Uni powszechnie uznawane i lubiane.
podniesie się poziom życia producentów bryndzy (emerytów i rencistów ), ponieważ produkty regionalne są droższe od normalnych.
Tradycja robienia bryndzy nie wyginie.
Podhale staje się bardziej regionalne niż globalne (O ironio )
Same plusy, trzeba tylko uważać żebyśmy się nie przejedli.