Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 15:47, 30 Kwi '09
Temat postu: Illuminati - Nowy film Rona Howarda
Na ekrany kin w Niemczech 13.05.2009 wchodzi nowy film Rona Howarda, autora "Kodu Da Vinci" p.t. "Illuminati".
"Robert Langdon (Tom Hanks) odkrywa dowody, ze najsilniejsza podziemna organizacja w historii ludzkosci, starozytny tajemny zwiazek, ktory znamy pod nazwa "Iluminaci", odrodzil sie. Krotko po tym zostaje skonfrontowany z faktem, ze Kosciol Katolicki, odwieczny znienawidzony wrog Iluminatow, jest smiertelnie zagrozony. Grozi mu utrata egzystencji."
Ciekawe kiedy ten film wejdzie na ekrany kin w Polsce? A moze juz jest w necie? Czy to jakas prowokacja?
Wysłany: 20:01, 30 Kwi '09
Temat postu:
Z tego co się orientuję właśnie tylko w Niemczech (lub krajach niemiecojęzycznych) zmieniono nazwę na "Illuminati". Może dlatego, że nazwę książki też tam zmienili, lub uznali że będzie lepiej się sprzedawać. Podobnie było z "Harrym Potterem i Insygniami Śmierci". W każdym kraju tłumaczenie tytułu dało mu trochę inne znaczenie
I nie jest to żadna prowokacja, lecz adaptacja powieści. Do tego wprowadzono dość dużo zmian w scenariuszu w stosunku do książki (czyżby Hollywood mieszało?). Podobał mi się "Kod da Vinci" więc na to też pójdę do kina, ew. obejrzę za 4 lata na TVNie
Co do samych Iluminatów, nie czytałem książki, ale zostani oni raczej przedstawieni jako jakaś podziemna organizacja szalonych doktorków, a nie elita sprawująca faktyczną władzę nad światem.
Wysłany: 21:31, 30 Kwi '09
Temat postu:
Aiedail napisał:
Z tego co się orientuję właśnie tylko w Niemczech (lub krajach niemiecojęzycznych) zmieniono nazwę na "Illuminati". Może dlatego, że nazwę książki też tam zmienili, lub uznali że będzie lepiej się sprzedawać. Podobnie było z "Harrym Potterem i Insygniami Śmierci". W każdym kraju tłumaczenie tytułu dało mu trochę inne znaczenie
I nie jest to żadna prowokacja, lecz adaptacja powieści. Do tego wprowadzono dość dużo zmian w scenariuszu w stosunku do książki (czyżby Hollywood mieszało?). Podobał mi się "Kod da Vinci" więc na to też pójdę do kina, ew. obejrzę za 4 lata na TVNie
Co do samych Iluminatów, nie czytałem książki, ale zostani oni raczej przedstawieni jako jakaś podziemna organizacja szalonych doktorków, a nie elita sprawująca faktyczną władzę nad światem.
Film mocno upraszcza fabułę z książki, widać to już na trailerach.
Co do samej książki, początek nawiązujący do bractwa Illuminatów (ruch oświecenia) jest oparty o fakty historyczne (wyjaśnia kim byli ci ludzie i dlaczego działali przeciwko Kk), zaś wydarzenia z CERNu to fikcja.
Aiedail napisał:
Jak wspomniałem wyżej jest wręcz odwrotnie, książka dokładnie opisuje wartości jakimi się kierowali 'oświeceni'. KK w dużej mierze przyczynił się do powstawania takich ruchów uzurpurując sobie prawo do stanowienia co jest nauką a co nie. Spowalniając rozwój nauki. Mocno upraszczając, agresja rodzi agresję, KK dał temu początek tępiąc ludzi nauki.