Nie ważne kim są i ile w tym tygodniku prawdy czy 100% czy 20%. Ponieważ tacy jacy są otwierają ludziom oczy. A jeszcze niedawno tylko nieliczni mieli "zielone pojącie" o tym co Kościół wyprawia. I ja sama byłam tego przykładem. Poza tym nie potrzeba Faktów i Mitów, żeby nabrać odrazy do tej instytucji jaką jest Kościół Katolicki. Wystarczy świadomość istnienia Inkwizycjii. Kościół się nie zmienił, tylko czasy się zmieniły. I gdyby dać Kościołowi warunki, przywróciliby inkwizycję. Komunizm zrobił jedną dobrą rzecz. Trzymał Kościół w pokorze i nie szastał mieniem narodowym robiąc Kościołowi prezenty. Księża naprawdę byli pokorniejsi. Podam przykład na podstawie moich rodziców. Ksiądz nie chciał wziąć od nich pieniędzy za udzielenie ślubu, bo to było w kilka lat po wojnie. A teraz, wyobraźcie sobie księdza który odmawia przyjęcia pieniędzy. Chyba tylko w telewizyjnej Plebanii. Niestety ludźmi czasami trzeba porządnie potrząsnąć, bo nie wszyscy dostrzegają rzeczywistość. Robią z siebie głupków idąc na przykład spowiadać się do księdza który może być znienawidzonym przez niektórych "prawdziwych"i religijnych Polaków, pedałem. Albo co gorsze pedofilem. Cudzołóstwo nazywają grzechem, a sami mają kochanki. Obrzydliwe. Moja babcia nie czytała gazet antyklerykalnych, a zawsze mówiła. Nie dawajcie księdzu pieniędzy. Bo ksiądz tłustą kurę zje i gospodynię po dupie poklepie. Dajcie lepiej biednemu. Moja babcia była bardzo mądrą kobietą i miała poczucie rzeczywistości. Nie była taką jak te mocherowe berety. Ja mam zamiar nadal czytać Fakty i Mity, a Wy chodźcie sobie do kościoła, klękajcie przed pedofilami, spowiadajcie się, dawajcie pieniądze. Co mnie to obchodzi.
Cytat: |
Na głupotę i ciemnotę ludzką nie ma lekarstwa. |
Waha, to co napisałeś to nie jest śmieszne to jest smutne. Im bogatszy Kościół tym biedniejsze Państwo. Wcale nie ma się z czego cieszyć że Kościól ma prawdziwe bogactwa. Uważam że niemoralne jest pomaganie Kościołowi przez Państwo w mnożeniu tych bogactw, kosztem społeczeństwa, zwłaszcza teraz kiedy tyle się mówi o kryzysie i społeczeństwo może się okazać coraz biedniejsze.
Veritatis, cytat Mickiewicza pasuje jak ulał do Polskiej rzeczywistości. Polska jest ciągle zaściankowa.
Ciemnota + głuchota = dziady. I to nam grozi jeśli nie otworzymy oczu i nie rozjaśnimy umysłów.