|
Autor
|
Wiadomość |
merdek_69
Dołączył: 14 Sty 2008 Posty: 332
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 12:02, 07 Gru '08
Temat postu: Nie spożywajcie wieprzowiny z Irlandii |
|
|
Dziwna choroba zaatakowała przemysł mięsny w irlandii.Wczoraj rząd nakazał wycofanie mięsa z rynku.Podobno są w nim jakieś toksyny ,ale jak jest w rzeczywistości pewnie nie poinformują.
Cytat: | Ireland recalls all pork products
AdvertisementEmail Print Normal font Large font December 7, 2008 - 10:28AM
Advertisement
The Irish government is recalling all pork products made in the Republic of Ireland after the discovery of a toxic substance in slaughtered pigs.
The recall announced on Saturday involves products across Ireland, but it was not clear which other countries would be affected. The bulk of the exports go to Britain, and the agriculture ministry said "some European countries" were likely involved.
The Food Safety Authority of Ireland (FSAI) advised consumers not to eat Irish pork and bacon products until they knew the extent of the contamination.
Exposure to very high levels of dioxins has been associated with increased incidence of cancer, although officials said any risk posed to consumer health was "extremely low".
"The government today announced that laboratory results of animal feed and pork fat samples obtained this afternoon by the Food Safety Authority of Ireland confirmed the presence of dioxins," it said in a statement.
"Consequently, the FSAI is requiring the food industry to recall from the market all Irish pork products produced from pigs slaughtered in Ireland."
The contamination is thought to have come from a feed mixture, and was identified at the end of November following routine testing, a government spokeswoman said. It affects all pork products produced since September 1.
Dioxins are persistent chemical contaminants in the environment. There are natural sources, such as forest fires, but dioxins are usually formed as by-products of certain industrial combustion and chemical processes.
The European Union sets maximum levels for dioxins in foodstuffs, which are very low.
The recall is likely to hit Ireland's pig industry hard, at a time when the economy as a whole is in recession. About 5,000 people work in the sector, which is worth about 400 million euros ($A796.89 million).
Ireland's food minister Trevor Sargent said he was working to ensure that pork products could be brought back into the market as quickly as possible but said ministers had to act swiftly to protect consumers.
"Food safety and the consumer's interest have been the main priority behind this government action," he said.
Britain's Food Standards Agency said it was monitoring the situation to establish if any action was required, but said there was no need for alarm.
"From the information that we have at this time we do not believe there will be a significant risk to UK consumers," a spokesman said.
© 2008 AFP
|
http://news.theage.com.au/world/ireland-recalls-all-pork-products-20081207-6t1a.html
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Fred
Dołączył: 25 Lis 2008 Posty: 192
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 18:12, 07 Gru '08
Temat postu: |
|
|
Po prostu puste półki.
Byłem dzisiaj w sklepie. Ludzie przynoszą z domu całą zakupioną wieprzowinę.
Wszystko jest przyjmowane za zwrotem pieniędzy.
W firmach przetwórczych już dzisiaj wyciąga się z lodówek irlandzką wieprzowinę i wyrzuca.
Ludzie zostali telefonicznie ściągnięci z domu (niedziela) do pracy.
Wydaje się że to kolejny cel NWO po Islandii. (była niezależna energetycznie!!!)
Nie chce mi się nawet myśleć na tematy, które mogą przyjść późnięj. Irlandia nie chciała traktatu lizbońskiego i żywności modyfikowanej genetycznie. Irlandia miała być strefą wolną od GMO.
Widzicie sami co się dzieje. To nie bedzie się działo kiedyś, to dzieje już dziś.
Otrząśnijcie się ludzie i zacznijcie działać bo jutro może być za późno.
Jeśli masz jakąkolwiek wiedzę przekaż ją dalej. Nieistotne czy ktoś w to uwierzy czy nie, to jest nasz obowiązek.
FUCK NWO!!!
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Fred
Dołączył: 25 Lis 2008 Posty: 192
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 14:18, 08 Gru '08
Temat postu: |
|
|
Cytat: | Czym są dioksyny?
Dioksyny są jednymi z najbardziej toksycznych związków, otrzymywanych w wyniku syntezy. Istnieją w otoczeniu człowieka: np. jako produkt uboczny spalania drewna, przemysłowego spalania, czy procesu chemicznego.
Jak bardzo niebezpieczna jest żywność zakażona dioksynami?
Ryzyko jest minimalne, bo każdorazowe zakażenie jest krótkotrwałe. Toksyczność dioksyn jest zaś silnie powiązana z długotrwałą ich obecnością w silnym stężeniu. Do zabicia świnki morskiej wystarczy 0,6 mikrograma tej trucizny, ale do uśmiercenia chomika potrzeba aż 5000 razy więcej.
Jakie mogą być efekty spożycia zakażonego produktu?
Ponieważ ryzyko jest niewielkie, skutki także są niewielkie. Są jednak dowody świadczące o tym, że dioksyny przyczyniają się do powstania raka, a także mogą mieć negatywny efekt na system immunologiczny.
W jaki sposób dioksyny dostają się dostały się do pasz w irlandzkich farmach?
Nie jesteśmy tego jeszcze pewni. Sprawa jest w trakcie badania, ale wiadomo, że nie jest to kwestia jednego producenta pasz. Powinniśmy mieć więcej informacji w przeciągu kilka dni. |
http://www.tvn24.pl/12691,1576451,0,1,czym-sa-dioksyny,wiadomosc.html
Cytat: | Główny Inspektorat Weterynarii sprawdza, czy ponad 660 ton irlandzkiej wieprzowiny, która trafiła do Polski (w tym 80 ton do Wielkopolski), jest skażonych groźnymi dla zdrowia i życia dioksynami. Na razie wiadomo o trzech zakładach, w których miałoby się znajdować podejrzane mięso - na Mazowszu, w Wielkopolsce i w łódzkiem. |
http://www.tvn24.pl/12692,1576446,0,1,ki.....omosc.html
Cytat: | Zakaz importu irlandzkiej wieprzowiny
Zareagowały już inne kraje Unii Europejskiej. 25 państw, odbiorców irlandzkiej wieprzowiny i produktów pochodnych, wprowadziło zakaz ich importu w reakcji na informacje o skażeniu mięsa. Doniesienia te zostały oficjalnie potwierdzone przez władze w Dublinie. Źródła mówią o groźbie przymusowego uboju ok. 100 tys. sztuk trzody chlewnej.
Obroty irlandzkich hodowców trzody chlewnej sięgają 400 mln euro rocznie, z czego eksport oceniany jest na 250 mln euro. Połowa eksportu trafia na rynek brytyjski, a ok. 1/3 na europejski.
|
http://www.tvn24.pl/12692,1576446,0,1,ki.....omosc.html
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Fred
Dołączył: 25 Lis 2008 Posty: 192
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 14:43, 08 Gru '08
Temat postu: |
|
|
Nie rozumiem tylko tego dlaczego wycofują wszystko co jest w sklepach jeżeli:
Cytat: | Eksperci uspokajają: Dawka dioksyn, która może znajdować się w irlandzkiej wieprzowinie nie zagraża życiu. - Żeby dioksyny były groźne dla organizmu, należałoby je spożywać regularnie przez długi czas w ogromnych ilościach. To nie jest kwestia dekagramów, czy nawet kilogramów skażonego mięsa - tłumaczy dla tvn24.pl prof. Jan F. Żmudziński, zastępca dyrektora ds. naukowych w Państwowym Instytucie Weterynarii w Puławach. |
http://www.tvn24.pl/-1,1576461,0,1,dioks.....omosc.html
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
ropppson
Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 512
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 15:40, 08 Gru '08
Temat postu: |
|
|
skąd mam wiedzieć czy wieprzowina w mięsnym za rogiem jest z irlandii ??
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
larkow
Dołączył: 06 Gru 2008 Posty: 130
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 22:37, 22 Gru '08
Temat postu: |
|
|
http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiad.....10095.html
Cytat: | Skażone dioksynami pasztety firmy Profi wycofywane z rynku
W pięciu z sześciu próbek pasztetu wyprodukowanego przez Wielkopolską Wytwórnię Żywności Profi SA z Grabowa nad Prosną, poziom dioksyn przekracza od 20 do 250 razy dopuszczalne normy - poinformował Główny Lekarz Weterynarii.
Dioksyny wykryto w pasztetach drobiowych: z papryką, z indyka i z czosnkiem. W pasztecie drobiowym jest domieszka innego mięsa. Jak podała w poniedziałek w komunikacie Inspekcja Weterynaryjna, produkty systematycznie wycofywane są z rynku.
Produkty trafiły na teren 12 województw: dolnośląskiego, kujawsko-pomorskiego, lubelskiego, lubuskiego, łódzkiego, małopolskiego,
mazowieckiego, opolskiego, śląskiego, świętokrzyskiego, wielkopolskiego i zachodniopomorskiego.
W jednej z próbek przebadanych do tej pory w Państwowym Instytucie Weterynarii w Puławach z jednego z zakładów w woj. podkarpackim (w szynce mielonej) norma dioksyn była przekroczona siedmiokrotnie.
Inspekcja Weterynaryjna po doniesieniach medialnych o możliwym skażeniu dioksynami wieprzowiny i wołowiny z Irlandii sprawdza partie mięsa sprowadzone do Polski przez importerów - w sumie ok. 660 ton.
PAP
22-12-2008, 20:01 |
Właśnie byłem w trakcje jedzenia, naszczęscie innej firmy, aczkolwiek też z ciekawymi dodatkami (m.in kaszka manna z glutenem, soja (ale nie GMO.. nie napisali ??) i kilka Exxx)
Smacznego!
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz moderować swoich tematów
|
|