Jak narazie 23 osoby to nawet więcej niż myślałam
Gerwazjana
Cytat: |
wyjechana rowniez od 2,5 roku, rowniez w Anglii..tyle ze nie za chlebem a za studiami a jesli mozna zapytac to w jakim miescie mieszkasz i czym sie tu zajmujesz Tanczaca? Mozna zrobic rowniez ankiete na podstawie celu oraz zajecia wyjechanych nie kazdy w sumie wyjezdza za chlebem jak napisal to Aqua.. pozdro dla wszystkich wyjechanych! |
@Gerwazajana poniekąd w stosunkach międzyludzkich kieruję się taką zasadą , że można mnie o wszystko zapytać choć nie zawsze mogę chcieć odpowiedzieć i tak samo w drugą stronę zadaję różnego rodzaju pytania
,ale czy dostanę na nie odpowiedź to już inna sprawa
Mieszkam w Yorkshire jeśli mieszkasz niedaleko to możemy się kiedyś spotkać
Zajmuję się – obecnie pracuję jako teaching assistant.
Gerwazjana , a cóż takiego Ciebie tknęło żeby się wyedukować w UK?
Tak można robić różnego rodzaju ankiety. Mnie po prostu zainteresowalo ilu jest wyjechanych na forum bo miałam wrażenie ,że dość sporo i się nie myliłam. Na prawdzie są poruszane różnego rodzaju tematy w tym często związane z Polską więc wyjechani piszą o Polsce i Polakach również z perspektywy oraz doświadczenia wynikającego z dłuższego pobytu w innym kraju co na pewno wzbogaca treść tych wątków
Cel i zajęcie wyjechanych tu liczę na kreatywny potencjał ludzki. Może co kto skrobnie jeśli najdzie go ochota
Mnie osobiście bardziej zastanawia czy wyjechani mają zamiar wrócić do kraju na stałe?
Czy też nie wiążą swoich planów na przyszłość z Polską?
Ja chcę wrócić w przyszłym roku czyli po trzech latach choć nie ukrywam zaczynam mieć pewne obawy związane z powrotem.
Generalnie widać to nawet po postach większość emigrantów czy reemigrantów wyjechała 3, 4 lata temu. Ostatnimi czasy raczej nie przyjeżdżają masowo nowi wyjechani przynajmniej do Anglii (takie mam wrażenie).
Gdybym miała podjąć jeszcze raz decyzje o wyjechaniu mając tą świadomość co mam teraz of course
raczej bym nie wyjechała
@Aqua
Cytat: |
Myślę jednak, że siła gatunku ludzkiego polega na przystosowaniu się do zmiennych warunków lokalnych |
Zgadzam się. Jednak poznałam kiedyś małżeństwo z RPA , które przyjechało do UK dlatego ,że w ich kraju/mieście jest wysoka przestępczość w tym przy użyciu broni palnej. Rozumiem również tych co wyjechali z Polski na początku lat 80tych głownie z powodu panującego wtedy ustroju, a także tych emigrantów tzw. stara polonia, którzy zostali w UK po I czy II wojnie światowej, a później w Polsce rozpoczął się komunizm. Obecnie w Polsce żaden z wyżej wymienionych czynników teraz nie ma miejsca , a zobacz ile na forum mamy wyjechanych