Powiem tak, ludzie nie powinni być źli dla siebie ... są księża których na prawdę szanuję z tego względu iż są wartościowymi ludźmi, wykształconymi, inteligentnymi , czyniącymi dobro. Aczkolwiek większość księży wykorzystuje wiarę dla własnego interesu. Według mnie wiara została stworzona po to by kontrolować ludzi, dzięki zastraszaniom udało im się stworzyć idealny system panowania nad ludźmi zwany "religia". Pozwole sobie przytoczyc teraz słowa Roberta M. Pirsig'a :
„Gdy jedna osoba cierpi na urojenia,
nazywamy to szaleństwem.
Gdy wiele ludzi cierpi na to samo urojenie,
nazywamy to religią.”
Człowiek jest łatwy do kontrolowania, szczegolnie gdy atakuje się jego sferę psychiki , człowiek najbardziej podatny jest na tego rodzaju ataki. Jeżeli wmawia się komuś coś od małego to wierzy w to , jest pewien istnienia Boga ... gdyby np. mi wmawiano od najmłodszych lat , ze w wieku 25 lat wyrosną mi skrzydła i zacznę latać, wierzył bym w to, byłbym pewien , ze wyrosną mi skrzydła, ale z wiekiem zaczął bym się zastanawiać, jak to możliwe ... nie widziałem nikogo kto miałby skrzydła. Tak właśnie dzieje się teraz, ludzie zaczynają się zastanawiać czym jest Bóg, a czym nie jest, ludzie zaczynają szukać prawdy ... bo to ona sprawi, ze będziemy wolni