Cytat: |
Papież w Brazylii
Papież Benedykt XVI rozpoczyna jutro pielgrzymkę do Brazylii. "Rzeczpospolita" pisze z tej okazji o stanie tamtejszego Kościoła.
Jego głównym problemem jest odchodzenie wiernych do kościołów protestanckich i sekt. W 1980 roku za katolików uważało się 89 procent mieszkańców Brazylii, a obecnie tylko 64. Cytowany przez gazetę polski ksiądz pracujący w Kurytybie na południu kraju, Zbigniew Minta, uważa jednak, że informacje o odejściach wiernych nie są wiarygodne. "Była taka tendencja, ale teraz następuje powrót tych, którzy odeszli" - powiedział ksiądz Minta podkreślając, że pielgrzymki Jana Pawła Drugiego zawsze przyczyniały się do ożywienia wiary w Brazylii.
O tym, że sprawę odchodzenia wiernych od Kościoła poruszy Benedykt XVI, powiedział "Rzeczpospolitej" papieski fotograf, Arturo Mari. Problem ten zostanie zapewne uwzględniony w orędziu, jakie papież wygłosi, otwierając konferencję generalną brazylijskiego episkopatu. Inne problemy brazylijskiego Kościoła to brak księży, a także problemy społeczne: nędza, głód i bezrobocie. Wspominając 3 pielgrzymki Jana Pawła Drugiego do Brazylii, Arturo Mari powiedział, że najbardziej utkwiła mu w pamięci niespodziewana wizyta papieża w dzielnicy nędzy. Zapytany, czy do takich nieoczekiwanych wydarzeń może dojść podczas pielgrzymki Benedykta XVI, Arturo Mari odpowiedział "Wszystko może się zdarzyć".
"Rzeczpospolita" 08 05/Siekaj/dyd |
Czytając tytuł ,myślałem że XT napisze coś w temacie,apostazji.
Cytat: |
Czytałam wczoraj wywiad z zielonoświątkowcem, którzy stwierdził, |
Macho,nie jestem zielonoświątkowcem ale w powrót Pana mocno ufam.
Panowie,przepraszam jeżeli czasem dodam coś z tematów religijnych , najzwyczajniej są mi bliskie.Są fora o tematyce czysto religijnej ,to forum traktuje o zagadnieniach informacji wszelkiej oraz jej przepływie. Więc dotyczy to także informacji z pogranicza wiary. Piszę , bo poczułem się wywołany do tablicy. Nie jest moim zamiarem , przesada w jakąkolwiek ze stron,dzięki za cenne uwagi .