W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

"Krytyka Benedykta XVI to terroryzm"  
Znalazłeś na naszym forum temat podobny do tego? Kliknij tutaj!
Ocena: Brak ocen
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Odsłon: 1051
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bimi
Site Admin

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 19:45, 02 Maj '07   Temat postu: "Krytyka Benedykta XVI to terroryzm" Odpowiedz z cytatem

http://wiadomosci.onet.pl/1529137,12,item.html
Cytat:
"Krytyka Benedykta XVI to terroryzm"

"Terroryzmem" i "nikczemnymi atakami" nazwał watykański dziennik "L'Osservatore Romano" słowa krytyki pod adresem Benedykta XVI i Kościoła, jakie wygłosił we wtorek jeden z prowadzących wielki pierwszomajowy koncert w Rzymie. Powiedział on między innymi, że "papież nie wierzy w ewolucję, bo sam Kościół nie ewoluuje", i skrytykował dostojników za odmowę katolickiego pogrzebu mężczyzny, który poprosił o eutanazję.

Obiektem bardzo ostrej krytyki gazety jest muzyk i konferansjer Andrea Rivera, który podczas transmisji w publicznej telewizji RAI nie tylko mówił w żartobliwym tonie o stosunku papieża do ewolucji, ale też wypomniał Kościołowi, że nie odmówił pogrzebu w przypadku takich dyktatorów jak Pinochet czy Franco.

W artykule redakcyjnym, opublikowanym w najnowszym numerze dziennika, podkreślono, że również takie słowa "to terroryzm". - Terroryzmem jest przypuszczanie ataków na Kościół. Terroryzmem jest podsycanie ślepej i irracjonalnej wściekłości wobec kogoś, kto przemawia w imię miłości, miłości do życia i miłości do człowieka - stwierdza "L'Osservatore Romano".

Według gazety słowa wypowiedziane w obecności 400 tysięcy słuchaczy koncertu i wielomilionowej widowni telewizyjnej są niebezpieczne i równie groźne, jak "ciężkie pogróżki wobec przewodniczącego Konferencji Episkopatu arcybiskupa Angelo Bagnasco". W ten sposób dziennik odniósł się do atmosfery napięcia wokół hierarchy, który przed kilkoma dniami otrzymał list z nabojem.

W opinii "L'Osservatore Romano" "nienawiść ta jest świadomie podsycana przez tych, którzy z laicyzmu czynią jedyną rację istnienia, dla politycznych korzyści".
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
przebudzony

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 09:02, 03 Maj '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powoli zaczynam widzieć że Laicy i Ateiści tworzą własne Doktryny.
Swoich racji zaczynają dochodzic niczym religijni fundamentalisci. Ja rozumiem że każdy może wierzyć w co chce. Ale Kościół w wielu sprawach poprostu nie może zmienić swojego stanowiska. Kosciół nie może poprzeć np aborcji, bo sprzeczne jest to z przykazaniem: "Nie zabijaj". Kosciół nie jest od tego żeby był modny. Jest po to by przed zgubnymi modami ostrzegać.
Nie sprzeczaj się z Bimim. Nie krytykuj tego tego co mówi Bimi. Zawsze zgadzaj się z tym co mówi Bimi. Kochaj gejów tak jak Bimi. Nie krytykuj gejów. Inaczej dostaniesz 1 post na dzień. To się nazywa wolność słowa w rozumieniu Bimiego.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Bimi
Site Admin

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 13:33, 03 Maj '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

OK. Ja to rozumiem - Kościół nie może zmienić swojego stanowiska... spoko. Niech nie zmienia.

Ale czy rozumiesz znaczenie słowa "terroryzm"??
Czy nie uważasz, że nazywanie krytyki Kościoła "terroryzmem" jest sporym nadużyciem?

Ostatnio bardzo jest modne wyzywanie wrogów politycznych od terrorystów. Zaczęło się od 11 września - Bush (światowy terrorysta numer 1) napadł na Irak by pokonać "terroryzm". Polska i inne kraje się do niego dołączyły i po zimnej wojnie nastała wojna z "terroryzmem" (polagająca notabene na szerzeniu terroryzmu).

Papież się co prawda sprzeciwiał napaści na Irak, ale wygląda na to, że był to bardzo obłudny sprzeciw... Bo dziś Kościół stosuje metody propagadny zapoczątkowane własnie przez klikę Busha, w celu uspawiedliwienia swoich zbrodni.

Nie widzisz w tym niczego niewłaściwego? Bo ja owszem.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
przebudzony

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 14:39, 03 Maj '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Terroryzm to ostatnio bardzo modne słowo. Widać ludzie z L'Osservatore Romano nie rozumieja do końca co to jest. Nazywanie terrorystą za samą krytykę jest jak najbardziej nie na miejscu. Ale krytyka też powinna być w miarę wyważona.
Sądze że obie strony mówiły tu trochę za ostro. Pamiętajmy że mowa o terroryźmie wyszła od gazety a nie od kościoła.
Nie sprzeczaj się z Bimim. Nie krytykuj tego tego co mówi Bimi. Zawsze zgadzaj się z tym co mówi Bimi. Kochaj gejów tak jak Bimi. Nie krytykuj gejów. Inaczej dostaniesz 1 post na dzień. To się nazywa wolność słowa w rozumieniu Bimiego.
Powrót do góry
brainwash

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 14:47, 03 Maj '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kościół Rzymski,jest sam sobie winien,utraty autorytetu apostolskiego . Można by napisać wiele stron teksu,ale w jakim celu ? Każdy , mniej lub bardziej , zna historię Kościoła Rzymskiego. Przy tym autorytecie który mu jeszcze pozostał , mógłby uczynić przewrót w myśli i postępowaniu człowieka oraz całych społeczeństw , narodów. Bimi ma racje,wypowiedzi w sprawach wojny , barbarzyństwa , wyzysku , są lakoniczne i zawoalowane , aby czasem , nie urazić tych do których są kierowane.Tak więc po owocach można rozpoznać z kim mamy do czynienia. Prawdziwy Kościół to Kościół Chrystusowy.Tam Władzę zwierzchnią i rolę głowy , spełnia tylko i wyłącznie , Pan Jezus Chrystus. Natomiast , budowle nie są z cegieł i betonu , to kamienie żywe , silniejsze od betonu i żelaza.O wszystkich zasadach poucza , nie ktoś kto ma wiele posiadłości i samochodów , lecz , Duch Święty.I wreszcie,Kościół Chrystusowy nie ma nic wspólnego z tym światem , politykami , bankami , interesami , najzwyczajniej , nie jest stąd. Tu i teraz na ziemi władze sprawuje ,zupełnie ktoś inny.Co wyraźnie zaakcentował , Pan Jezus , będąc na ziemi.Niezależnie ile było kościołów na ziemi i ile jest obecnie , był i jest i będzie tylko jeden prawdziwy Kościół , jest nim , Kościół Chrystusowy. Niezależnie ilu jest teraz zwierzchników kościoła,i niezależnie co wygadują o sobie ,jest tylko jeden prawdziwy zwierzchnik,Pan Jezus Chrystus.Nie potrzebuje,niczyjego zastępstwa.Tylko w Nim jest oparcie i wybawienie z grzęzawiska jakiego narobił człowiek Całe szczęście że , Pan Jezus , zburzył świątynie i w trzy dni postawił Swój kościół , tak iż , bramy piekielne nie przemogą Go ,nigdy.
Powrót do góry
przebudzony

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 15:27, 03 Maj '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Piękne słowa jeśli pozwolisz to zacytuje je kiedyś jak będzie okazja. Ja też nigdy nie czułem się szczegół nie związany z chierarchią kościelną, ani księżmi. Zawsze wieżyłem w Boga, ale w kosciele cos mi nie pasowało. Jest taka scena kiedy Chrystus przegania handlarzy ze świątyni.
Nie można służyć bogu i mamonie.
Bóg jest wszędzie, wiec nie trzeba mu budować wielkich świątyń. Ten materializm w kosciele mi się nie podoba. Kapłan powinien być sługą pana a u nas księża zachowują się jakbyśmy to my mieli służyć, pokornie dawać, pieniażki i o nic nie pytać. Wazne by mieć Boga w sercu i żyć w zgodzie z przykazaniami. Ja uznaje tylko pismo Św. Decyzje soborów i papiezy zmieniło wiele rzeczy a inne wypaczyło. Kiedy nadejdzie czas próby. Wszyscy materialiści w tym ci kościelni odwrócą się od boga i wtedy będzie dopiero widać kto jest prawdziwej wiary
Powrót do góry
brainwash

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 17:30, 03 Maj '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Kto zaś umie dobrze czynić , a nie czyni, grzeszy. A teraz wy, bogacze , zapłaczcie wśród narzekań na utrapienia , jakie was czekają. Bogactwo wasze zbutwiało , szaty wasze stały się żerem dla moli , złoto wasze i srebro zardzewiało, a rdza ich będzie świadectwem przeciw wam i toczyć będzie ciała wasze niby ogień. Zebraliście w dniach ostatecznych skarby.
(List Jakuba 4:17,5:1-3 Biblia Tysiąclecia)

Ktoś może powiedzieć : przecież trzeba należeć do jakiegoś kościoła ,mając jednocześnie na myśli , ogromną infrastrukturę na obraz korporacji. A i owszem , do takiego o jakim pisałem wcześniej. Pytanie , jak wyglądał kościół w pierwszych wiekach , gdzie odstępstwo nie miało zbyt wiele czasu na rozprzestrzenianie sie , po społecznościach ?

Cytat:
Pozdrówcie także Kościół, który się zbiera w ich domu.
(List do Rzymian 16:5, Biblia Tysiąclecia)

Cytat:
Pozdrówcie braci w Laodycei, zarówno Nimfasa, jak i Kościół /gromadzący/ się w jego domu.
(List do Kolosan 4:15, Biblia Tysiąclecia)

Cytat:
Bo gdzie są dwaj albo trzej zebrani w imię moje, tam jestem pośród nich.
(Ew. Mateusza 18:20, Biblia Tysiąclecia)

Jest wiele odłamów , podstawą jest aby wszyscy byli posiadaczami , zdrowej nauki. Nauki od Pana Jezusa,przekazywanej przez , Ducha Świętego.Przypuszczalnie właśnie z tego powodu,Kościół jest zbudowany z Żywych Kamieni.Różnimy się , upodobaniami , zdolnościami , cechami osobowości i charakteru. To jest zrozumiałe,pomimo tego powinna przyświecać takim grupom podstawowa sprawa
.
Cytat:
/najemnik ucieka/ dlatego, że jest najemnikiem i nie zależy mu na owcach. Ja jestem dobrym pasterzem i znam owce moje, a moje Mnie znają, podobnie jak Mnie zna Ojciec, a Ja znam Ojca. życie moje oddaję za owce. Mam także inne owce, które nie są z tej owczarni. I te muszę przyprowadzić i będą słuchać głosu mego, i nastanie jedna owczarnia, jeden pasterz.

W pierwszych wiekach wyłania się obraz społeczności , rozrzuconych po całym terenie. Czemu pisane są listy do rozmaitych społeczności ?
Przykład : Filadelfia , Smyrna ,Efez itd... Ponieważ były niezależnymi organizmami . Były i są jak w dobie obecnej ''Kamieniami Żywymi''
Nikt , nie ma prawa zawłaszczać sobie prawa do reprezentowania Kościoła
Chrystusowego , jako całości. Może to robić , jedynie,Chrystus Pan jako zwierzchnik , ponieważ tylko On wie , jako Pasterz , kto należy do owczarni. Tytuł ,Papieża został przyjęty dość późno . Próbowano to uczynić , lecz nastąpił ,ostry sprzeciw ze strony jednego z patriarchów namaszczonego,Duchem,Stwierdził że gdyby to uczynił ,przyjąłby tytuł ,antychrysta.

vicarius filii dei -zastępcą Syna Bożego na ziemi.
Jak to brzmi !? Przecież Pan Jezus ,jest żywy i stoi na czele swego Kościoła.Poczytajcie , kto rozsiadł sie okrakiem na siedmiu wzgórzach ?
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: