No rzeczywiście. Zdaje się ż inaczej rozumiemy religie. Wydaje mi się że ty interpretujesz ją jako sferę życia zajmującą się wszystkim co nadprzyrodzone, ezoteryczne i co leży w kwestii wiary, wyznania. Ja Interpretuje religię jako instytucję która wykorzystuje tą sferę życia by zawładnąć umysłami mas.
Osobiście nie miał bym nic przeciwko gdyby panowie illuminati też i nas oświecili, i odkryli całą tą tajemnicę, tak żeby każdy znał tajemnicę wszechistnienia(wyjaśnienie której jest oficjalnym zadaniem religii), lecz mógł mieć ją w dópie. Bo gdy nastanie jedna RELIGIA, to nie wiem co będzie, za to wiem czego nie będzie - WOLNOŚCI. A to jest rzecz której i dziś zaczyna brakować.
A co do tego jak odbierzemy informację że słońce jest bogiem to inna sprawa. Jak mi powiedzą że słońce jest bogiem to ich wyśmieję. Bo słońce to słońce, i TYLKO SŁOŃCE. Lecz jeżeli powiedzą że wszyscy(lub też część) bogowie jakich znała ludzkość symbolizowali słońce, lub coś w tym stylu, to też ich wyśmieję bo to żądna tajemnica, w 4 klasie podstawówki tego uczą.
W tej sferze wszystko jest względne. Wszystko tu zależy od tego co rozumiesz przez słowo bóg. Dla jednych bóg to po prostu byt wyżej stojący w drabinie ewolucji od nas, drudzy uważają że to jakaś inteligencja będąca przyczyną wszechrzeczy, trzeci jeszcze coś zupełnie innego.
Każda religia w której to słońce było bogiem to był tylko taki skrót myślowy dla motłochu który by i tak nie zrozumiał meritum. Albo jak by zrozumiał to mógłby sam coś z tą wiedzą zrobić a wtedy nie potrzebował by już ,,oświeconych", więc stracili by nad nim władzę.
Historia cały czas pokazuje że grupka ludzi ma ogromną wiedzę do której nie dopuszcza reszty, bo dzięki jej nieświadomości można nią kierować. I jeżeli znów powiedzą ci że słońce jest bogiem to będziesz miał niezbity dowód że chcą tobą kierować jak szmacianą lalką, nie dopuszczając cię do istoty samego wyznania. A jeżeli ta religia będzie tylko jedna, to ta grupka ludzi kierujących umysłami będzie mniejsza.