Możecie być zdziwieni tym, że rozpoczynam dyskusję o tym filmie, ale
znalazłem w nim wiele treści związanych z teoriami spiskowymi, ale do rzeczy
Wall-e to najnowsza animacja studia Pixar (m.in. Toy Story), więcej, kapitalna animacja, od strony technicznej rewelacja. Fabuła jest kapitalna. [SPOILER]
Mały robot śmieciowy w następstwie niezwykłych wydarzeń opuszcza wyludnioną Ziemię aby wyruszyć na przygodę, która zaważy na losach ludzkości[/SPOILER]. Oto
kilka odniesień do teorii spiskowych, które wychwyciłem (z pewnością nie wszystko) :
-wielka korporacja mająca władzę
-pranie mózgów w mediach
-rozleniwione społeczeństwo (permanentna rozrywka)
-świadome społeczeństwo (obudzone)
-ignorancja ludzka
-spisek
-prawdziwa władza schowana za plecami oficjalnej (
przedstawiona jako oko!!!)
-polityka strachu
więcej nie podam, żeby nie psuć zabawy. Tak, to dalej bajka, ale ma dużo treści dla dojrzałego widza. Nie mogłem oprzeć się wrażeniu, że
autor chcę coś powiedzieć między wierszami. Znajdziecie też odniesienia do "2001: Odyseja kosmiczna" Kubricka.
Film dostał 10 gwiazdek na
imdb (kliknij)
To film godny polecenia, na pewno nie zmarnujecie czasu. A może Wasze dzieci się czegoś nauczą? :>
Kontynuując temat, może podacie jakieś filmy, które Waszym zdaniem mają ukryte przesłanie dotyczące globalnego spisku. Ja ze swojej strony wspomnę o "Oczach szeroko zamkniętych" Kubricka.
A tutaj luźna teoria konspiracyjna na ten temat (mały spoiler)
PS: Dla tych co by szukali tego na każdy wie jakich stronach, polecam release LTT
http://www.youtube.com/user/stopcenzurze
www.korwin-mikke.pl
www.partiawip.pl