W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

 
napromieniowanie żywności   
Podobne tematy
czy medycyna naturalna będzie nielegalna? 69
Codex Alimentarius - wyjaśnienie zagrożenia 85
Codex Alimentarius atakuje 1bez ocen
Pokaz wszystkie podobne tematy (21)
Znalazłeś na naszym forum inny podobny temat? Kliknij tutaj!
Ocena:
4 głosy
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Dyskusje ogólne Odsłon: 7925
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
AndyPSV




Dołączył: 30 Maj 2008
Posty: 341
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 01:22, 06 Lis '08   Temat postu: napromieniowanie żywności Odpowiedz z cytatem

Cytat:
22.08.2008 weszło już zezwolenie FDA na napromieniowanie żywności bez potrzeby powiadamiania konsumentów!!!


jaki jest 'oficjalny' powod napromieniowania zywnosci, jaka jest prawda
czego unikac? czy to szkodliwe

chce poznac wasza opinie, pozdrawiam.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
arwo




Dołączył: 05 Lis 2008
Posty: 40
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 14:03, 06 Lis '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ha! niezla masa Smile
gdzie tego news'a znalazles?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
R4S




Dołączył: 04 Sie 2008
Posty: 524
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 16:20, 06 Lis '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

@ AndyPSV bys mógł tak na przysłość podać linka do posta z którego to wyciałeś...OK??
Bo to z mojego...tutaj: viewtopic.php?t=4214

FDA Unleashes Mass Irradiation of Spinach, Lettuce and Other Vegetables
To info to jest min. stąd... http://www.naturalnews.com/023945.html
ale to nie jedyne żródło tej informacji.

Tutaj:
Food Irradiation Q&As
http://www.citizen.org/documents/ACF1A1.pdf

Dodam,, że w EU już są usługi napromieniowania żywności.

Dodam jeszcze, że czeka nas następna czarna atrakcja jak nie ruszymy tyłków ...nanotechnolgia w rolnictwie i technologi spożywczej. Koszmar...


Jak bede miał czas to sie rozwinę a tymczasem to poniżej. Jak ktos ma ochotę przetłumaczyć to proszę bardzo ja się już nie wyrabiam:

Cytat:
European Parliament to vote on food irradiation
Published: Monday 16 August 2004 | Updated: Friday 4 August 2006
On 17 December, the Parliament will vote on food irradiation following the opposition of the Public Health Committee to the inclusion of additional foods on the irradiation list
.
Background:

On 17 December, the Parliament is scheduled to vote on the draft report of MEP Hiltrud Breyer (Greens/EFA, D) on food irradiation. The Parliament's Public Health Committee voted on the report on 5 November (see also EurActiv 7 November 2002).
Currently only one food category is listed for irradiation treatment: "dried aromatic herbs, spices and vegetable seasonings". In one of the directives on food irradiation (1999/2/EC), the Commission was asked to come with a proposal to complete this positive list of foodstuffs, following a consultation with the European Parliament.


The main issue of the debate on food irradiation deals with the safety of irradiated products. Although a 1999 WHO report concluded on the basis of knowledge derived from over 50 years of research that irradiated foods are safe, European consumers and policy makers remain reticent over the use of the technology. Internationally, more and more countries are accepting the irradiation process as a safe technology.

Positions:

The rapporteur, Hiltrud Breyer, supports the third option proposed by the Commission in its Communication, namely, that the current list should be regarded as complete. The report suggests that any additions to herbs, spices and vegetable seasonings should only be permitted for irradiation in the EU as and when scientific knowledge proves that it is safe to do so. Moreover, the draft resolution recommends that no more foods should be added to the list while illegally irradiated, unlabelled irradiated products are on sale to consumers. National governments should be required to conduct regular testing programmes in order to prevent such sales from occurring.
The European Food Industry argues that scientific studies have proven the safety of the irradiation technology. It points to the advantages for consumers (improving food safety by killing food poisoning bacteria, in particular Salmonella, Campylobacter jejuni and Listeria monocytogenes) but it also knows that consumer confidence has to be secured before manufacturers will make use of the technology.
The European Farmers Coordination (CPE) has called on the EU to ban food irradiation or if such a decision was not feasible, at least the list should not be further expanded. The CPE sees food irradiation as a "strong incentive to the deterioration of safety rules in agricultural and food processes", in addition to encouraging the commonplace use of nuclear products in the world. Additionally, the CPE considers irradiation an instrument used by the agro-industry and international trade to increase shelf life and transport life, removing consumers further from the producers.
The Public Citizen argues that the unidentified chemical compounds created during irradiation treatment have never been proven safe for human consumption. In addition, the irradiation process causes the nutritional content and the amount of protein in foodstuffs to decline. The Public Citizen warns about the dangers of the lack of labelling as well as deceptive labels in the market. Globally, Public Citizen argues that food irradiation favours large companies while it harms the environment, ecological diversity and local economies.

Links
Time-saving overviews:
LinksDossier: Food irradiation
Official documents:
European Parliament: Briefing for plenary session starting on 16 December 2002
European Parliament: Report on the Commission communication on foods and food ingredients authorised for treatment with ionising radiation in the Community (COM(2001) 472 – C5-0010/2002 – 2002/2008(COS)) [ FR ] [ DE ] (Rapporteur: Hiltrud Breyer)
Eur-Lex: Communication from the Commission to the European Parliament and the Council on foods and food ingredients authorised for treatment with ionising radiation in the Community (COM(2001) 472 final[ FR ] [ DE ]
EurLex: Directive 1999/2/EC of the European Parliament and of the Council on the approximation of the laws of the Member States concerning foods and food ingredients treated with ionising radiation (22 February 1999) [ FR ] [ DE ]
EurLex: Directive 1999/3/EC of the European Parliament and of the Council on the establishment of a Community list of foods and food ingredients treated with ionising radiation (22 February 1999) [ FR ] [ DE ]
List of Member States' authorisations of food and food ingredients which may be treated with ionising radiation (OJ C 174/3, 20/7/2002) [ FR ] [ DE ]
Commission: Food Safety / Food irradiation
Commission DG SANCO: Comments on consumtation concerning food irradiation


Bardzo ważny artykuł 'perełka":

Cytat:
The European Food Code and Your Life…
Posted dateSeptember 09, 2008 CommentNo comment

world-trade-organization.gif

Blatant Attack on Humanity

When I wrote the previous article exposing the risks to our health that the European Food Code is allowing all its citizens’, and through the World Trade Organization, most of the world, to consume irradiated food, I had no idea that this prospect was so bleak.

I understood that the irradiated food would have little nutritional value, and therefore to remain healthy we would have to find our own ways of consuming the vitamins and minerals that our diets would now lack.

dna_3.jpg

DNA Under Attack

I didn’t understand that our very DNA would be altered, and was quite shocked to read the following report. As a result I have needed to re-think the measures that will be required to beat this blatant attack on humanity.

When you have read the report I will suggest the best ways that I know to rid the body of harmful chemicals.

Report Translated from German

Public Citizen this week released the world’s first English translation of a recent German study revealing that a chemical formed in irradiated food can damage DNA.The study confirmed what safe-food advocates and many pioneering researchers have known for more than 30 years: Exposing food to ionizing radiation can lead to the formation of bizarre new chemicals called “unique radiolytic products” that can cause serious health problems.

One such chemical, known as 2-DCB, caused “significant DNA damage” in the colons of rats that ate the substance. The chemical - - which, ironically, is a well-known “marker” for determining whether food has been irradiated - - has never been found naturally in any food on Earth.

The study was conducted in 1998 under the auspices of two prominent pro-irradiation organizations. It was performed at one of the most prestigious food irradiation labs in the world, the Federal Research Center for Nutrition in Karlsruhe, Germany. And it was co-funded by the International Consultative Group on Food Irradiation, a United Nations-sponsored organization that promotes food irradiation worldwide. Public Citizen released an English translation of the study at a Feb. 13 meeting at the U.S. Food and Drug Administration in Washington, D.C.

The meeting was held to preview an upcoming meeting of the Codex Alimentarius Commission, which sets food safety standards for most nations of the world. Codex officials, meeting March 12-16 in The Hague, will consider a proposal to completely remove the maximum dose of radiation to which food can be exposed.

The current maximum dose is 10 kiloGray - - the equivalent of 330 million chest x-rays and enough radiation to kill a person 2,000 times over. At this week’s FDA meeting, Public Citizen told government officials and food industry executives that health authorities have used a variety of excuses to dismiss dozens of studies conducted since the 1950s that suggest irradiated food may not be safe for human consumption.

In these studies, lab animals have suffered premature death, a rare form of cancer, fatal internal bleeding, stillbirths and other reproductive problems, chromosomal aberrations, liver damage, nutritional deficiencies and low weight gain.

The excuses most commonly given are that the studies are old, inconclusive or poorly designed.

None of these excuses apply to the German study, however, which was conducted three years ago, yielded conclusive results, and was performed under the guidance of cutting-edge scientific protocols.

Despite the study’s clear findings and high quality, it was distorted and dismissed by the World Health Organization, which has endorsed the irradiation of any food at any dose - - no matter how high. And, because it had never been translated into English, FDA officials never reviewed it. Now, FDA and WHO officials have no excuse.

Now they know that irradiated food holds the true potential to harm people who eat it. Now they know that if they continue to approve the food industry’s requests to irradiate food - - such as the pending request to irradiate ready-to-eat foods such as deli meat and pre-cut salads - - they will be defying the truth. Now they should know better. The question is: Will they?

bladderwrack.jpg

Bladderwrack

One of the best plants for healing the mucous membrane of the body is ’seaweed’, Bladderwrack, Kelp or Irish Moss, and if you live near the coast, or have access to sea water then collect it and consume in any way that you find palatable.

Because I live in the U.K. and so am never more than 70 miles from the sea it can be collected while we are able to afford the fuel (gas) to do it. If this becomes impossible then other plants will take its place.

Dandelion

dandelion.JPGThis is an acquired taste, but we will have to make friends with it. Its liver protective properties are legendary.

Garlic

garlic.jpgWhile Dandelion can be collected from the wild, garlic needs to be cultivated. As a food it will be irradiated, so don’t be tempted to buy it. Easily grown in pots if you don’t have a garden, but get it growing now as it will take time.

This is a wonderful cleanser and source of Iodine. Make garlic oil or tincture, a teaspoon a day will give you protection.

Nasturtium

nasturtium.jpgEasily grown in pots and looks like a decorative flower it is another source of Iodine. Make a tincture to last through the winter months, eat fresh flowers and leaves through the growing season.

Chilli (Pepper)

chilli-pepper.jpgYou will need to grow this in a pot as it too will be irradiated. Eat it as you normally would but make a tincture to add to other teas. This herb increases the efficacy of all other herbs.

Sprouting Seeds

sprout.jpgSeeds that you purchase from a garden centre will not be irradiated, and so grow: Purslane, Alfalfa, Beets, Rocket and Bean as sprouts.

Local Food

Source as much local food as you can…this will have to be from neighbours who garden and keep chickens as it will be illegal to sell food that hasn’t been irradiated.

You may choose not to be bothered with collecting and growing your own food, because like most of us you cannot hope to become completely self-sufficient. But you can provide for yourself just enough to keep from painful and debilitating illness, and you need to start now.

Remember the starting date: 31st December 2009…


Żródło:
http://www.hiddenknowledge.net/2008/09/04/the-european-food-code-and-your-life/
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
R4S




Dołączył: 04 Sie 2008
Posty: 524
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 16:42, 06 Lis '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ok dr Roik mnie wyręczył ...
Cytat:

Czy musimy spożywać żywność napromieniowaną?-cz.1

Światowy Tydzień Akcji Przeciw Napromienianiu Żywności.
W końcu listopada, wiele organizacji społeczeństwa obywatelskiego obchodzi Światowy Tydzień Akcji Przeciw Napromienianiu Żywności. Najbardziej zaangażowane w ten protest to działająca w USA i Europie grupa Food and Water Watch oraz organizacja Food Irradiation Watch z Australii…….Światowy Tydzień Akcji Przeciw Napromienianiu Żywności.
W końcu listopada, wiele organizacji społeczeństwa obywatelskiego obchodzi Światowy Tydzień Akcji Przeciw Napromienianiu Żywności. Najbardziej zaangażowane w ten protest to działająca w USA i Europie grupa Food and Water Watch oraz organizacja Food Irradiation Watch z Australii. Inicjatywa protestu zyskała uznanie w wielu krajach świata, a w Polsce popierają ją International Coalition to Protect Polish Countryside i Stowarzyszenie Wiejskie Zielona Przestrzeń.

Napromienianie żywności to technologia utrwalania produktów spożywczych, polegająca na poddawaniu ich działaniu energii jonizującej, która może mieć postać promieni gamma pochodzących z kobaltu 60 lub cezu 137, mechanicznie wytworzonych promieni X lub elektrycznie wytworzonej wiązki elektronów (e-beam). Napromienianie zatrzymuje procesy rozpadu żywności i przedłuża jej żywotność na pólkach sklepowych. Warzywa i owoce poddane jonizującej radiacji wyglądają na świeże na długo po zebraniu i dostarczeniu do sklepów. Napromienianie żywności pomaga także w neutralizowaniu zanieczyszczeń pochodzenia zwierzęcego takich jak kał lub wymioty. Dlatego zachodzi obawa, że fermy przemysłowe, które nie zachowują standardów czystości będą chciały propagacji tej technologii. Niestety mimo pewnych sukcesów przy neutralizacji zanieczyszczeń, napromienianie żywności nie usuwa ich. Ponadto, istnieją przesłanki, że napromienianie żywności prowadzi do powstawania w niej nowych szkodliwych dla zdrowia związków chemicznych, oraz zmniejsza ilość zawartych w niech witamin i składników odżywczych.

Problem napromieniania żywności nie jest dobrze znany w Europie, a media często go ignorują. W wielu krajach UE ludzie nie są świadomi niebezpieczeństw związanych z napromienianiem żywności, a nawet tego, czy prawo w ich krajach dopuszcza stosowanie tej technologii. Organizacja Food and Water Watch postanowiła zwiększyć wiedzę publiczną na ten temat, aby konsumenci mogli sami zdecydować czy chcą napromienionej żywności.

Polskie prawo uznaje napromienianie żywności za dopuszczalne w następujących celach:

eliminacji lub redukcji drobnoustrojów chorobotwórczych do poziomu pozwalającego na bezpieczną konsumpcję
zapobieganie psuciu się żywności przez eliminację bakterii, pleśni, grzybów i pasożytów powodujących jej rozkład
przedłużenia okresu składowania świeżych owoców i warzyw poprzez hamowanie naturalnych biologicznych procesów takich jak kiełkowanie, dojrzewanie i starzenie się.
Prawo nie wspomina jednak o tym, że ludzie naprawdę nie potrzebują żywności o sztucznie przedłużonej trwałości dzięki użyciu technologii nuklearnej. Dla zdrowia ludzkiego najlepsze jest spożywanie świeżych produktów.

Organizacje biorące udział w Światowym Tygodniu Akcji Przeciw Napromienianiu Żywności jednogłośnie zgadzają się, że nie ma uzasadnionej potrzeby, aby poddawać żywność działaniu jonizującej radiacji. Żywność powinna być sprzedawana i konsumowana, gdy jest świeża, a nie sztucznie utrwalona przy użyciu radioaktywnych izotopów. Tylko garść międzynarodowych firm chce propagacji tej kontrowersyjnej technologii dla zwiększenia swoich zysków. Napromienianie pozwala im przewozić żywność z jednego końca świata na drugi przy użyciu najtańszych środków transportu, co bardzo obniża koszy dystrybucji. Firmy te popierają budowę zakładów napromieniania żywności w krajach Trzeciego Świata, aby zarobić jeszcze więcej. Ani producenci żywności w krajach rozwijających się, ani konsumenci w innych częściach świata nie odnoszą żadnych korzyści z napromieniania produktów spożywczych.


i cz 2
Cytat:

Czy musimy spożywać żywność napromieniowaną?-cz.2 listopad 28, 2006, 6:12 po południu,ilość odsłon 18

Napromieniowanie żywności w Polsce!
Według decyzji Ministra Zdrowia z 15 stycznia, 2003 (Dziennik Ustaw z dnia 4 marca, 2003, Dz.U.03.37.327) niektóre napromienione produkty żywnościowe są dozwolone w Polsce. Decyzja ta opiera się na ustawie z 11 maja, 2001 o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia…….

NAPROMIENIANIE ŻYWNOŚCI W POLSCE
Według decyzji Ministra Zdrowia z 15 stycznia, 2003 (Dziennik Ustaw z dnia 4 marca, 2003, Dz.U.03.37.327) niektóre napromienione produkty żywnościowe są dozwolone w Polsce. Decyzja ta opiera się na ustawie z 11 maja, 2001 o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.

I. Polskie prawo uznaje napromienianie żywności za dopuszczalne w następujących celach:

eliminacji lub redukcji drobnoustrojów chorobotwórczych do poziomu pozwalającego na bezpieczną konsumpcję
zapobieganie psuciu się żywności przez eliminację bakterii, pleśni, grzybów i pasożytów powodujących jej rozkład
przedłużenia okresu składowania świeżych owoców i warzyw poprzez hamowanie naturalnych biologicznych procesów takich jak kiełkowanie, dojrzewanie i starzenie się.
Prawo nie wspomina o tym, że ludzie naprawdę nie potrzebują żywności o sztucznie przedłużonej trwałości dzięki użyciu technologii nuklearnej. Dla zdrowia ludzkiego najlepsze jest spożywanie świeżych produktów. Przedłużony okres trwałości owoców i warzyw na półkach sklepowych przynosi korzyści tylko dla wielkiego agrobiznesu, który produkuje tanią żywność i transportuje ją na dalekie odległości. Jest też korzystny dla przemysłu nuklearnego, ale nie dla konsumentów.

II. Według powyższych regulacji, żywność poddaje się napromienianiu, jeśli:

istnieje uzasadniona potrzeba przeprowadzenia napromieniania:
napromienione środki spożywcze nie będą stanowić zagrożenia dla zdrowia ludzi, a napromienianie jest przeprowadzone we właściwych warunkach;
napromienianie nie zastępuje praktyk higienicznych i zdrowotnych, lub prawidłowej praktyki produkcyjnej lub rolniczej.
Brakuje wyjaśnienia, co stwarza “uzasadnioną potrzebę” radiacji żywności. Trudno uwierzyć, że radiacja może być jedyną metodą, pozwalającą zredukować lub wyeliminować niektóre choroby związane z żywnością. Prawo zezwala na napromienianie, jeśli tylko jest bezpieczne. Czy faktycznie bezpieczne, jeśli badania wskazują, że zwierzęta karmione żywnością poddaną napromienianiu doświadczają wielu problemów zdrowotnych, takich jak nowotwory, mutacje, poronienia, martwe urodzenia, uszkodzenia organów i wiele innych? Wiadomo, że napromienianie tworzy nowe szkodliwe związki chemiczne i obniża zawartość witamin.

III. Oznakowanie i wymagania wobec jednostek prowadzących radiacje:

Produkty żywnościowe poddane napromienianiu lub zawierające napromienione składniki, wprowadzone do obrotu lub przeznaczone dla indywidualnych konsumentów muszą posiadać widoczny napis “napromienione” lub “poddane działaniu promieniowania jonizującego”.
Napromienianie środków spożywczych przeprowadzać może jednostka, która uzyskała odpowiednie zezwolenie. Wydaje je Główny Inspektor Sanitarny według zaleceń Kodeksu Żywnościowego Wspólnej Komisji FAO/WHO o funkcjonowaniu takich jednostek.
IV. Środki spożywcze mogą być poddawane radiacji pochodzącej z następujących źródeł:

promieniowanie gamma (kobalt 60 i cez 137):
promieniowanie rentgenowskie wytwarzane w urządzeniach pracujących na poziomie energii nominalnej do 5 MeV;
elektrony wytwarzane w urządzeniach pracujących na poziomie energii do 10 MeV. Dawka maksymalna promieniowania jonizującego może być kombinacją dawek cząstkowych. Środki spożywcze poddane radiacji do maksymalnej dozwolonej dawki (10 MeV), nie mogą być ponownie napromieniane.
V. Główny Inspektor Sanitarny przekazuje na bieżąco do Komisji Europejskiej:

nazwy, adresy i numery identyfikacyjne jednostek przeprowadzających napromienianie;
kopie udzielonych pozwoleń;
kopie decyzji zawieszających lub cofających pozwolenie;
wyniki wstępnych kontroli środków spożywczych poddawanych napromienianiu.
Obecnie w Polsce, nie ma komercyjnych zakładów przeprowadzających napromienianie żywności i istnieje tylko jedna eksperymentalny. Instytut Chemii i Techniki Jądrowej prowadzi kontrole napromienionych środków spożywczych, a regionalne stacje sanitarno-epidemiologiczne są odpowiedzialne za wycofanie szkodliwych produktów, jeśli takie pojawią się. Ostatnia informacja o nadmiernie napromienionych przyprawach w hurtowniach w Polsce pochodzi z października 2004. Inspektorzy Sanepidu natychmiast wycofali te przyprawy z hurtowni. Wiadomość ta nie była medialnie nagłośniona w Polsce.

VI. Polska, jako członek UE ma za wytyczne dwie dyrektywy dotyczące napromieniania żywności:

Dyrektywa Ramowa 1999/2/EC określająca marketing, znakowanie, import i procedury kontrolne. Oznacza, że napromienione produkty spożywcze musza być stosownie oznakowane, z widocznymi napisami “napromienione” lub “poddane działaniu promieniowania jonizującego”, “nawet, jeśli składniki napromienione stanowią mniej niż 25% produktu końcowego”.
Dyrektywa 1999/3/EC, ustanawiająca Wspólnotową listę środków spożywczych i ich składników, które mogą być poddane radiacji. Lista zawiera tylko jedną kategorię produktów spożywczych: “suszone zioła aromatyczne, przyprawy z suszonych warzyw”.
Do czasu zatwierdzenia listy przez Radę Europejską, Wspólnoty, stosuje się listy oparte na prawach danego kraju.
VII. Lista produktów spożywczych, które można poddawać w Polsce jonizującej radiacji i maksymalne dozwolone dawki wyrażone w Kgy

ziemniaki- (hamowanie kiełkowania) 0.025- 0.10
cebula - (hamowanie kiełkowania) do 0.060
czosnek - (hamowanie kiełkowania) 0.300 –0.15
pieczarki- (zahamowanie wzrostu i starzenia się) 1.0-2.5
przyprawy suche- (obniżanie zanieczyszczeń biologicznych) 5.0-10.0
pieczarki suszone (obniżanie zanieczyszczeń biologicznych) 5.0-10.0
suszone warzywa (obniżanie zanieczyszczeń biologicznych) 5.0-10.02
Od czasu przystąpienia Polski do UE regulacje na temat napromieniania żywności powinny być dostosowane do unijnych. Harmonizacja prawna w Unii odnośnie radiacji żywności jest powolna. Polska, niestety pozwala na napromienianie większej ilości produktów spożywczych, niż ta na unijnej liście, którą Parlament Europejski uważa za ostateczną, i która ogranicza się do suszonych ziół, przypraw i suszonych warzyw. Jak dotąd, w Polsce, symbole napromieniania na środkach spożywczych są rzadko spotykane, co może znaczyć, że takich produktów nie jest tak wiele? Czy staną się bardziej widoczne w Polsce? Polskie ramy prawne odnośnie napromieniania są raczej elastyczne i sprawiają wrażenie podyktowanych zasadą, że jeśli nie ma całkowitych dowodów szkodliwości napromieniania, to jest ono prawdopodobnie bezpieczne. Fakt, że kilka utrwalonych radiacyjnie produktów warzywnych już dociera do polskich konsumentów stwarza dla przemysłu nuklearnego i spożywczego szansę do wywierania nacisku na polski rząd w celu zwiększenia liczby takich produktów na rynku poprzez rozszerzenie listy napromienianych produktów lub przez pełne wykorzystanie prawnie dozwolonych produktów i dawek z listy powyżej. Rząd polski musi wykazać więcej ostrożności w związku z ta sprawą.
My, niżej podpisane organizacje, ogłaszamy tydzień od 21 do 28 listopada Światowym Tygodniem Akcji Przeciw Napromienianiu Żywności (…)

… Napromienianie żywności jest kolejnym narzędziem służącym do zwiększenia kontroli wielkich korporacji i ich monopolu nad światowymi zasobami żywności.(…)

Napromienianie prowadzi do monokultury (…)

W zakładach napromieniania żywności nierzadkie są wycieki i wypadki, które szkodzą lokalnym ekosystemom i zasobom wodnym.(…)

Napromienianie niszczy witaminy—do 90% witaminy A w kurczakach, 86% witaminy B w owsie i 70% witaminy C w soku owocowym. Im dłużej żywność może stać na półkach sklepowych, tym mniejsza jest jej wartość odżywcza. Napromienianie wytwarza w żywności nowe związki chemiczne, które wiążą się z nowotworami i uszkodzeniami genetycznymi. (…)

Informację o napromienianiu żywności uzyskałem od Anny Witowskiej z organizacji Food and Water Watch.


http://www.roik.pl/czy-musimy-spozywac-zywnosc-napromieniowanacz2/
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
sonic3




Dołączył: 20 Paź 2008
Posty: 682
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 19:37, 06 Lis '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tutaj polecam całkiem ciekawy artykuł zarchiwizowany jakiś czas temu przeze mnie, a nie dostępny u źródła i nie wiem, czy jeszcze jest dostępny on w jakimś innym miejscu na necie: http://www.eupload.pl/pfiles/364/Atomowa%20kolacja.pdf

Przedtem, żywność podlegająca napromieniowywaniu miała być znakowana takim znakiem:
- radura
potem radurę chciano zmienić w takie zielone drzewko, jak to wygląda teraz nie wiem ale wiem, że taka żywność trafia do naszych sklepów. nic tylko se kupić licznik geigera, bo opakowania nam nic nie powiedzą . Laughing
_________________
http://zakazaneowoce.pl/imgs/banery/baner-zakazaneowoce-350x20.jpg
Zdolność do dziwienia się jest początkiem do mądrości
Prawa jednego człowieka kończą się tam, gdzie zaczynają się prawa drugiej osoby.
W jedności siła nie w budowanych murach!!!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
iaro




Dołączył: 01 Sty 2008
Posty: 1147
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 22:13, 06 Lis '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rolling Eyes ostatnie z czym kojarzy się symbol powyżej to napromieniowanie.Cóż,z tego względu mało kto zwróciłby uwagę w ogóle na taki znaczek kojarząc go z kolejną bujdą typu "bez konserwantów".
A teraz taka żywność ma w ogóle nie być znakowana?! Skandal.
_________________
Systemu nie można niszczyć, trzeba go reformować.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
M8




Dołączył: 08 Cze 2008
Posty: 612
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 09:14, 07 Lis '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kupie sobie dzisiaj baterie do mojego rosyjskiego dozymetru i będę sprawdzał Smile
Wam radzę zacząć robić to samo.
_________________
Zapraszam na forum o ezoteryce i okultyźmie: http://transgresja.em8.pl
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
sonic3




Dołączył: 20 Paź 2008
Posty: 682
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 18:56, 07 Lis '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sonic3 napisał:
tutaj polecam całkiem ciekawy artykuł zarchiwizowany jakiś czas temu przeze mnie, a nie dostępny u źródła i nie wiem, czy jeszcze jest dostępny on w jakimś innym miejscu na necie: http://www.eupload.pl/pfiles/364/Atomowa%20kolacja.pdf

link na tym serwerze nie zawsze chce działac dlatego zmieściłem publikacje tutaj

a tak btw. pomysłem sobie, że można by było nakręcić niezły skandal idąc do sklepu z takim licznikiem geigera i kamerą i np. nagrać jak piszczy przy kurczakach, mrożonkach i innych produktach, tylko ochronie może się to nie spodobać Wink
_________________
http://zakazaneowoce.pl/imgs/banery/baner-zakazaneowoce-350x20.jpg
Zdolność do dziwienia się jest początkiem do mądrości
Prawa jednego człowieka kończą się tam, gdzie zaczynają się prawa drugiej osoby.
W jedności siła nie w budowanych murach!!!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
R4S




Dołączył: 04 Sie 2008
Posty: 524
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 22:33, 25 Lis '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Utrwalanie radiacyjne żywności
2008-01-14

Alicja Brzezińska

Fragment komentarza zamieszczonego w całości w publikacji Prawo Ochrony Środowiska

Radiacyjne utrwalanie żywności jest stosunkowo nową metodą utrwalania żywności. Polega ona na traktowaniu żywności promieniowaniem jonizującym, które niszczy drobnoustroje, szkodniki, hamuje naturalne procesy biologiczne, jak np. kiełkowanie warzyw, dojrzewanie owoców, czy procesy gnilne.

Źródłem promieniowania jonizującego jest najczęściej sztuczny izotop promieniotwórczy kobalt-60 lub ces-137. Standardy napromieniowania żywności ustalił Kodeks Żywnościowy. Jest ono dozwolone, o ile nie powoduje żadnych zagrożeń zdrowotnych; jest korzystne i bezpieczne dla konsumenta i nie zastępuje podstawowych wymagań sanitarno-higienicznych zawartych w funkcjonujących systemach zapewnienia jakości (dobra praktyka higieniczna, system HACCP, dobra praktyka produkcyjna lub dobra praktyka rolnicza).

Prawidłowo utrwalona promieniowaniem jonizującym żywność nie jest toksyczna, radioaktywna, rakotwórcza, radioaktywna ani mutagenna. Napromienianie nie zmienia wartości odżywczej podstawowych składników: węglowodanów, białek i tłuszczów. Zgodnie ze stanowiskiem ekspertów FAO/WHO, żywność utrwalana radiacyjnie do 10 kGy nie kryje w sobie niebezpieczeństwa jakiegoś specjalnie toksycznego oddziaływania dla zdrowia człowieka i zwierząt wyższych (Grej -Gy jest jednostką dawki pochłoniętej; 1 Gy odpowiada energii J (dżula) pochłoniętej przez 1 kg materii).

Radiacja powoduje jednak pewne zmiany chemiczne w żywności, podobnie jak inne procesy utrwalające. Ich rodzaj i zasięg zależą od chemicznego składu produktu, dawki promieniowania, temperatury oraz dostępu światła i tlenu podczas procesu napromieniania. Pod wpływem promieniowania jonizującego tworzą się m.in. wolne rodniki i zmniejsza się o 20- 60% zawartość witamin A, B1, C i E. Trzeba zwrócić uwagę na fakt, że podobne zmiany powstają pod wpływem termicznej obróbki lub długotrwałego przechowywania żywności.
Evil or Very Mad

http://www.abc.com.pl/?cmd=problem_wiecej,255&serwis=1

Lekturka dla zainteresowanych; Radiacyjna metoda utrwalania żywności

http://www.ekopartner.com.pl/page/images/4_2007/radiacja.pdf

Dla Warszawiaków info jak mieszkacie blisko Instytutu Chemii i Techniki Jądrowej to mieszkacie blisko reakatorka ...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
kenboi




Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 428
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 11:36, 28 Lis '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

R4S napisał:
Pod wpływem promieniowania jonizującego tworzą się m.in. wolne rodniki i zmniejsza się o 20- 60% zawartość witamin A, B1, C i E. Trzeba zwrócić uwagę na fakt, że podobne zmiany powstają pod wpływem termicznej obróbki lub długotrwałego przechowywania żywności.


hmm, do ludzi nie dociera że tracą witaminy bo są przekonani że witaminy najlepiej mieć z pastylek. ale "wolne rodniki" = "starzenie się". to może byc klucz to walki z promieniowaniem bo chyba każdy chce być pękny i młody, i z tym łatwiej dotrzec do ludzi
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Dyskusje ogólne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz moderować swoich tematów


napromieniowanie żywności
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group.
Wymuś wyświetlanie w trybie Mobile