Cytat: |
Prawda jest taka, ze dla wielu ludzi "Dziesiec Przykazan" jest hamulcem w postepowaniu |
...a dla innych już od dawna nie jest
kwestia wyboru, z Twojego rozumowania, Goska, wynika, że nie wszyscy ten wybór powinni mieć...
może i racja
oglądałem kiedyś film dokumentalny o plemieniu żyjących na jeednej z wysp na Antypodach, do ktorej przez wieki zaglądali misjonarze różnej maści, przynoszący wiarę, do tych 'bezbożnie' żyjących, 'prymitywnie myślących' ludzi;
jeden z nich opowiedział zdarzenie ze swojego życia, a mówiąc o tym był bardzo dumny;
chodziło o zemstę na swoim rywalu (co mu ten rywal zawinił nie pamiętam), opowiadający bez emocji jedynie się szeroko śmiejąc stwierdził, że jak zabił swojego przeciwnika to zapakował go do wora i 'targał' tego nieboszczyka przez kilka dni, wszędzie go ze sobą zabierając
czyżby taka tradycja
?
wiem jedno, jak mieszkańcy tego plemienia przyjmowali później chrzest wyglądali na zdezorientowanych:
obiecano im niebo ale zakazano wielu praktyk kultywowanych przez nich do tej pory (nie mam tu na myśli zabijania
, jako niezgodnych z nową wiarą....
pamiętajmy, że plemię to było nawracane wiele razy, nieskutecznie, nie wiem czy ostatni misjonarze dopięli swego
religia jest wytworem człowieka, nie boga, prawo człowieka, nie boga
świadomość człowieka to coś kształtowanego od urodzenia, i czy będziemy kryminalistami czy 'świętymi' przede wszystkim zależy od środowiska w jakim dojrzewała nasza psychika
nie sądzę aby wystąpilo 'raptowne wyzwolenie' spod kanonów religijnych, slogan kierowany jest do młodych ludzi, a ci, szczególnie w UK, mało religijni są