Wersja skrócona:
Nie mogę się zalogować do linuxa Xubuntu, choć poprawnie wpisuję hasło i login.
Nie mam czytnika płyt, ani linuxa na żadnej płycie, dysponuję tylko dyskiem twardym.
Co mogę zrobić, żeby uruchomić linuxa, przywrócić hasło, albo dowiedzieć się jak ono brzmi, a ostatecznie je usunąć, bo mi nie potrzebne.
Proszę o pomoc i wyrozumiałość.
Wersja full:
Zainstalowałem sobie Linuxa Xubuntu 8.04, istalowałem z pulpitu, ściągnąłem .iso i otworzyłem Daemonem. Mówię to po to ktoś czasem mi nie zalecał odpalania czegoś z cd-romu, bo nie mam linuxa na płycie, a nagrywarka mi wczoraj się zawiesiła, więc nawet bym go nie nagrał. Ale do rzeczy, chodzi o to, że zainstalowałem to na swoim kompie, przy instalacji wytypowałem hasło (bo nie dało się obejść bez, a próbowałem). Wpisałem login i hasło jakie chciałem, bez ąęćżź itd. proste zwykłe literki. Po instalacji przeszedłem do logowania i tu się zaczyna. Podaję hasło i login, w zamian otrzymuję komunikat, że mam niepoprawny login albo hasło. Próbowałem czegoś takiego:
przy ładowaniu klikam escape, wchodzę do menu, zaznaczam wiersz "ubuntu, kernel....", klikam "e", żeby edytować (wg jakiegoś opisu z neta) i teraz mam dodać coś takiego "nw init=/bin/bash" i kliknąć enter w celu zmiany hasła i loginu. Ale jak i gdzie to mam dodać to nie wiem, wybrałem "o", wklepałem wierszyk, otworzyło mi się okno na wzór wiersza polecenia i chyba jakiś error wybiło, nie pamiętam już co, w każdym razie nie ładowało się dalej, mogłem się tylko cofnąć. Cofnąłem się i usunąłem wiersz, który stworzyłem. Były tam chyba jeszcze jakieś 3 inne, nie wiem czy któryś mam edytować, czy cokolwiek z tym zrobić, chcę się zalogować do ubuntu. Nie chcę mieć hasła. Wpisywałem już na wszystkie sposoby hasła jak się tylko dało, choć jestem pewien w 100% jak ono brzmi, razem z loginem, bo się niczym nie różnią. Uff. Jestem laik, kompletnie zielony co mam zrobić, pomóżcie! I proszę, nie używajcie fachowych opisów jak ten:
"Jak chcesz zmienić hasło na root'a wpisujesz :
sudo passwd
Ogólnie : aby zmienić hasło dla użytkownika np user1 wpisujesz :
passwd user1
Po prostu - musisz poczytać jak działa passwd
Pozdrawiam,"
bo ***** rozumiem, co wpisuje, gdzie wpisuje, jak i kiedy
Jeśli znacie jakiś sposób, żeby zmienić to hasło z poziomu windowsa byłoby genialnie, a totalny odlot to gdyby ktoś wytłumaczył mi co, gdzie i kiedy klikam, co wpisuje itd. Jak używacie jakiegoś fachowego zwrotu to zorientujcie mnie pokrótce o czym mowa, żebym zrozumiał, bo jestem totalny laik, pierwszy raz stykam się z linuxem.
Proszę o wyrozumiałość