Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 20:43, 06 Paź '08
Temat postu:
Cytat:
Sztab wybiorczy Baracka Obamy przygotował ostre uderzenie w Johna McCaina. Demokraci, w przygotowanym filmie dokumentalnym, sugerują jakoby Republikanin był w zamieszanu w tzw. "skandal piątki Keatinga", który miałby mieć związek z obecnym kryzysem finansowym w USA – informuje serwis CNN.
13-minutowy film ma tytuł "Ekonomia Keatinga: John McCain tworzenie kryzysu finansowego". Do skandalu doszło ponad 20 lat temu.
McCain, w związku z aferą, był przedmiotem śledztwa, które prowadzono w sprawie tzw. "Piątki Keatinga". Charles Keating to właściciel firmy kredytowej "Lincoln Savings & Loan" z Arizony. To właśnie w jego imieniu McCain miał prowadzić rozmowy z innymi kongresmenami w sprawie korzystnych przepisów legislacyjnych. Keating trafił później do wiezienia pod zarzutem oszustw finansowych.
Film przygotowany przez sztab Obamy składa się ze zdjęć, które wykonano w 1990 r., gdy trwały przesłuchania przed jedną z komisji amerykańskiego Senatu. Narratorem filmu jest William Black, który pracował w banku Keatinga.
Black twierdzi, ze Keating to "wredny i sprzedajny gość, który kupował i sprzedawał polityków". Jak twierdzi, Keating poradził McCainowi, by ten przeprowadził przez Senat określone przepisy prawne, dzięki którym mógłby on odnieść korzyści.
Senacka komisja etyki oczyściła w 1991 roku McCaina z wszelkich zarzutów. Keating był jednym ze sponsorów ówczesnej kampanii wyborczej Republikanina, który zwrócił następnie otrzymane od niego 112 tys. dolarów.
W filmie, Black twierdzi, że "Piątka Keatinga" była "zamieszana w całą aferę, która jest źródłem obecnego kryzysu w USA", a także, iż "McCain nie wyciągnął lekcji z tej historii i w kolejnych latach popierał szkodliwe rozwiązania prawne, które w przyszłości doprowadzą do katastrofy" – informuje serwis CNN.
Wysłany: 21:16, 06 Paź '08
Temat postu:
nie no, filmik opublikowany 27 września...
o Amero już pisałem
najbardziej uderzył mnie fragment o tym, że słuchaj, chrzescijanstwo ma tylko 2 tysiące lat... są na tym swiecie znacznie starsze siły, które pragną powrotu...
własnie doszedłem do zmianki że "6 /10 opublikują materiał o McCainie..."
Wysłany: 21:54, 06 Paź '08
Temat postu:
Voltar napisał:
najbardziej uderzył mnie fragment o tym, że słuchaj, chrzescijanstwo ma tylko 2 tysiące lat... są na tym swiecie znacznie starsze siły, które pragną powrotu...
Wysłany: 17:41, 07 Paź '08
Temat postu:
McCain ostatnio przyznał, że w niewoli dał się złamać...
Dzisiaj wyszła na wierzch kolejna czarna plama z życiorysu: udział w Iran-Contras i faszyzującej Radzie Wolnego Świata finansującej ultraprawicowe bojówki w Ameryce Południowej