Jadac do Gdanska, i rozmawiajac przez telefon zostalem zaczepiony przez wspolpasazera, ktory uslyszal moja rozmowe
polecil mi strone
http://www.krytykapolityczna.pl/
Zajrzalem tam - znalazlem bardzo ciekawy felieton pt. Wieza Wawel
artykul porusza bulwersujace mnie zjawisko nieco makabrycznego medialnego cyrku zalobnego, podanego w odpowiednio podanej stonowanej formie. Polacy przegladaja sie w nim jak w lusterku.
Ja nie wieze w to zjawisko zjednoczenia spolecznego, ani w polso ruskie pojednanie. Nagle wszyscy sa jednym narodem, nagle wszyscy sa tacy, kurwa, uduchowieni, wspaniali, wspolczujacy i sklonni wybaczyc wszystkim najwiekszym wrogom. Co najmniej jak po smierci papieza, albo jeszce dwa razy bardziej.
Ludzie niezyczliwi na codzien, ktorzy utopiliby sasiada w szklance wody nagle moga sie poczuc tacy wspaniali. Przez wywieszenie bialo-czerwono-czarnych wstazek na antenkach samochodow staja nagle czysci i uduchowieni. Rzygam tym
Dlatego z przyjemnoscia przeczytalem artykul poruszajacy to zjawisko. tu fragment:
Cytat: |
Czy aż tak poddańczym jesteśmy społeczeństwem? Czy aż tak czcimy polityków? Wręcz przeciwnie, uważamy ich za złodziei i psychopatów. Dlatego uważam, że wielodniowe rozkoszowanie się żałobą narodową nie ma żadnego związku z politykami. Polacy nie przeżywają żałoby narodowej po to, żeby przeżywać śmierć polityków. Polacy przeżywają żałobę po to, żeby przeżywać Polaków. Żeby przeżywać siebie. |
a tu calosc
http://www.krytykapolityczna.pl/Opinie/Piatek-Wieza-Wawel/menu-id-1.html
przejrzalem caly portal pobieznie i moge podpisac sie pod jednym z komentarzy:
Cytat: |
Krytyki Politycznej jest jedną z niewielu oaz w morzą festiwalu śmierci jaki fundują nam media |
serdecznie ja wam polecam. Niestety nie mam juz limitu zeby zalozyc osobny temat w dziale stron internetowych. Mysle ze warto polecac wszystkim ten portal.
Dowiedzialm sie ze osoby dzialajace w okolicy 'krytykipolitycznej.pl' spotykaja sie w warszawie w "NOWYM WSPANIALYM SWICIE" - to podobno knajpa na Nowym Świecie.
Zamierzam sie tam pojawic i poznac srodowisko. JEzeli sami juz cos wiecie - napiszcie
Arwena