nie jestem zwolennikiem spiskowych teorii dziejów, podobał mi się dokument ''Zeitgeist'' ale nie miałem ochoty go traktować w 100 % poważnie;
niemniej po przeczytaniu wiadomości, której treść znajdziecie poniżej, i po ponownym obejrzeniu części wspomnianego dokumentu dotyczącej FED, trochę nie wiem co sobie myśleć;
wiadomość nie zwróciłaby mojej uwagi gdyby nie sformułowanie, które zawarłem w temacie wątku;
pewnie już to widzieliście, ale na wszelki wypadek podrzucam;
oto link i treść:
http://wiadomosci.onet.pl/1830548,12,item.html
"Należy ustanowić »światowe przywództwo«"
Sekretarz Generalny ONZ, Ban Ki Moon
AFP
Sekretarz generalny ONZ Ban Ki Mun wezwał do ustanowienia "światowego przywództwa" w obliczu globalnych kryzysów i do oparcia się pokusom narodowych egoizmów.
Otwierając posiedzenie Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych, zaznaczył, że globalny kryzys finansowy zagraża powodzeniu wysiłków na rzecz zmniejszenia ubóstwa na świecie i sprawia, że konieczna staje się mniej "bezkrytyczna wiara w »magię« rynku".
Finansowa niepewność na światowych rynkach zagraża realizacji Milenijnych Celów Rozwoju, ustanowionych przez ONZ w 2000 roku, zmierzających do zmniejszenia o połowę światowego ubóstwa do roku 2015 - powiedział. - Globalny kryzys finansowy zagraża całej naszej pracy - finansowaniu rozwoju, wydatkom na cele społeczne w krajach bogatych i biednych - mówił do światowych przywódców zgromadzonych na dorocznym posiedzeniu w Nowym Jorku.
Według sekretarza generalnego ONZ przyszedł czas na globalne przywództwo i współpracę, nie konfrontację.
- Potrzebujemy nowego rozumienia etyki biznesu i rządzenia, nacechowanego większym współczuciem i mniej bezkrytyczną wiarą w "magię" rynku - podkreślił Ban, wzywając do wspólnego działania i ustanowienia globalnego przywództwa.
- Stoimy w obliczu globalnego kryzysu finansowego. Globalnego kryzysu energetycznego. Globalnego kryzysu żywnościowego - wyliczał sekretarz generalny, wymieniając też impas, w jakim utknęły wielostronne negocjacje w sprawie handlu oraz ocieplanie się klimatu.
- Widzimy powstawanie nowych ośrodków władzy i przywództwa - w Azji, Ameryce Łacińskiej i w całym świecie rozwijającym się - dodał. - W tym dzisiejszym świecie pojawia się coraz silniejsze wyzwanie, jakim jest współpraca, nie konfrontacja. Narody nie mogą dalej chronić swoich interesów ani promować dobrostanu obywateli bez partnerstwa z innymi - powiedział Ban.