W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

Papież nazywał Jaruzelskiego patriotą  
Znalazłeś na naszym forum temat podobny do tego? Kliknij tutaj!
Ocena:
6 głosów
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Odsłon: 1111
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Waldek

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 11:38, 16 Wrz '08   Temat postu: Papież nazywał Jaruzelskiego patriotą Odpowiedz z cytatem

Cytat:
WŁOSKI EURODEPUTOWANY O "ABSURDALNOŚCI" PROCESU GENERAŁA
"Papież nazywał Jaruzelskiego patriotą"

Jan Paweł II uważał Wojciecha Jaruzelskiego za patriotę - napisał eurodeputowany włoskiej centroprawicy i dziennikarz Jaś Gawroński w liście do "Corriere della Sera". Swoją opinię podtrzymał na antenie TVN24.
W ten sposób włoski polityk polskiego pochodzenia, który w 1988 roku
Za moją tezą o "niewinnym" Jaruzelskim przemawiają rozmowy, jakie przeprowadziłem z Janem Pawłem II; w ich trakcie wypowiadał się o generale z wielkim szacunkiem, nazywając go nawet kiedyś "patriotą"
Jas Gawronski
przeprowadził wywiad z polskim papieżem, odniósł się do opublikowanego w sobotę na łamach tej gazety artykułu zatytułowanego "Błędny proces generała Jaruzelskiego". W rozmowie z TVN24 Gawroński przyznał, że opinii Jana Pawła II o generale Wojciechu Jaruzelskim nie ma nigdzie nagranej.

- Za moją tezą o "niewinnym" Jaruzelskim przemawiają rozmowy, jakie przeprowadziłem z Janem Pawłem II; w ich trakcie wypowiadał się o generale z wielkim szacunkiem, nazywając go nawet kiedyś "patriotą" - podkreślił Gawroński w liście do autora artykułu o procesie Sergio Romano, byłego ambasadora Włoch w Moskwie.

- Poza tym papież Wojtyła okazał to przekonanie przyjmując dwa razy Jaruzelskiego, kiedy nie było takiej potrzeby (w 1991 roku w Warszawie podczas swej podróży i w 1992 w Rzymie,
Zobacz infografikę Jaś Gawroński (TVN24)
kiedy Jaruzelski przyjechał zaprezentować włoskie wydanie swej książki), gdy generał nie był już prezydentem, lecz zwykłym emerytem - dodał włoski eurodeputowany.

"Jaruzelski zapobiegł masakrze"

Rozpoczęty w Warszawie proces autorów stanu wojennego, wśród nich generała Jaruzelskiego, Gawroński nazwał "absurdalnym".

Jest też przekonany, że gdyby w 1981 roku "eksperyment z Solidarnością był kontynuowany i zdobyto coraz nowe przestrzenie wolności, Sowieci czuliby się w obowiązku położyć temu kres, by uniknąć zarazy". - Ich interwencja
...gdyby w 1981 roku eksperyment z Solidarnością był kontynuowany i zdobyto coraz nowe przestrzenie wolności, Sowieci czuliby się w obowiązku położyć temu kres, by uniknąć zarazy. Ich interwencja byłaby znacznie bardziej krwawa aniżeli w Czechosłowacji w 1968 roku i spowodowałaby śmierć tysięcy ludzi.
Jas Gawronski
- uważa Gawroński - byłaby znacznie bardziej krwawa, aniżeli w Czechosłowacji w 1968 roku i spowodowałaby śmierć tysięcy ludzi.

Co na to Amerykanie?

- Wydaje się, że także Biały Dom był za zamachem stanu, by uniknąć gorszego - zauważył eurodeputowany.

Gawroński przypomniał następnie, że na miesiąc przed wprowadzeniem stanu wojennego do Stanów Zjednoczonych uciekł Ryszard Kukliński. - Można założyć, że poinformował Amerykanów, którzy jednak zachowali milczenie - napisał włoski eurodeputowany.

Gawroński dołącza do Rosjan

W podobnym tonie co Gawroński procesowi Jaruzelskiego dziwiła się w poniedziałek rosyjska prasa. - Przed sądem stanął najprzyzwoitszy z przywódców dawnych krajów socjalistycznych – napisał dziennik "Wiedomosti".

Sąd do 25 września odroczył proces autorów stanu wojennego.

mtom/kdj
Artykuł TVN24.pl:
http://www.tvn24.pl/-1,1564972,0,1,papie.....omosc.html
Publikacja: 12:18 16.09.2008 / TVN24, PAP

Tomkiewicz

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 12:09, 16 Wrz '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

JP2 również pozdrawiał Rydzyka, życząc przy tym dalszej owocnej posługi bożej.
JP2 przejawiał niezwykłe cechy konformistyczne. Nie sądzę, by w obliczu faktów z jego życia, zasługiwał na coś więcej jak rzetelną krytykę.
Katolickie owieczki mają w tej sprawie zdanie odmienne. Czasem mają też odmienne zdanie ci, którzy w czołobitności wobec papiestwa upatrują interesów.
Papież bywał też wobec nich czołobitny - interesy i polityka.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sikorski

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 14:20, 16 Wrz '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

LOL przecież to było na filmie już dawno to wiedziałem, ale mi to news... Laughing A tak w ogóle to czytałem "Pod prąd" Jaruzelskiego i co zabijecie mnie? Laughing To był po prostu pionek tak samo przybity do muru jak inni, nie jest obiektywne nazywanie go zdrajcą, ani patriotą. Nie można tak po prostu stwierdzić.
Powrót do góry
JA

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 16:43, 16 Wrz '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Był patriotą. Gdyby nie on wysiekali by nas jak kaczki (nie ma to kontekstu politycznego Very Happy). Na granicy stało kilkanaście dywizji pancernych, a jedna pancerna rosyjska była jak kilka polskich.

Cytat:
LOL przecież to było na filmie już dawno to wiedziałem, ale mi to news... Laughing A tak w ogóle to czytałem "Pod prąd" Jaruzelskiego i co zabijecie mnie? Laughing To był po prostu pionek tak samo przybity do muru jak inni, nie jest obiektywne nazywanie go zdrajcą, ani patriotą. Nie można tak po prostu stwierdzić.

Nie popadajcie w paranoję. Nie wszystko jest spiskiem.
Powrót do góry
Easy_Rider

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 20:14, 16 Wrz '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

JPII wiedział, co mówi - zapewne Jaruzel zapobiegł temu, do czego zmierzał Watykan w porozumieniu z CIA, tj. do przyspieszenia w Polsce konfrontacji z Sowietami, m. in. poprzez mistyfikację zamachu z 13 maja 1981.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: