Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 05:37, 09 Wrz '08
Temat postu: Sposoby manipulacji ludzmi
Kazdy z nas manipuluje innymi i jest mnipulowany przez innych, niemniej jednak z reguly nie jest to kierowane zlymi intencjami.
Aby bronic sie przed manipulatorami, ktorzy traktuja was jak bydlo, musicie poznac techniki manipulacji, aby uniknac sytuacji z ktorych pozniej nie macie wyjscia.
Wasza psychika wplywa na wasz wyglad, ale malo ludzi wie ze wyglad rowniez wplywa na psychike. Stoisz zgarbiony z glowa opuszczona i juz czyjesz ze jestes zmeczony.Trzymasz plecy prosto, glowa do gory, piers wyprezona i juz az energia z ciebie pryska.....
Schylasz glowe oczy skierowane do ziemi a jeszcze lepiej klekasz lub kladziesz sie jak muzulman, a jakis cwaniak bez skupulow stoi na podwyzszeniu (z wysoka czapka aby robic wrazenie jeszcze wyzszego) i juz wierzysz we wszystkie bzdury co on mowi i bierzesz go za swiety autorytet.
Macie dobrego przyjaciela to zrobcie eksperyment: kolega lezy na ziemi a ty go wyzywasz na stojaco, nastepne twoj kolega stoi a ty na lezaco go wyzywasz (oj niewiem czy to sie wam uda). Nastepnie zmiencie role.
Jesli jestescie wierzacy to wezcie Tore czy Biblie stancie prosto, piers do przodu, glowa do gory, wyraz na twarzy tak jak by was cos brzydzilo i krecicie glowa tak jak byscie sie nie zgadzali z tym co czytacie i zobaczcie czy naprawdze az tak zgadzacie sie z tym co pisze w waszym swietym pismie.
W czasie czytania tekstu kontrowersyjnego (moj inny tekst)
viewtopic.php?t=3727&sid=e9b04d5925c3ca39c4a72f9e4d7386ab
kiwajcie glowa tak jak byscie przetakiwali. Jesli widzieliscie Zydow modlacych sie to moze to byc jeszcze lepsze. Prawdopodobnie wyda on sie wam mniej kontrowersyjny
Ciekaw jestem czy Zydi wiedza w jaki sposob sa manipulowani.
_________________ Wolność słowa na internecie.
Wolność - albo wszyscy sa wolni, albo nikt nie jest. Inna mozliwosc nie istnieje.
Jesli nie jestes czescia rozwiazania, to jestes czescia problemu.
Wysłany: 20:50, 09 Wrz '08
Temat postu:
W zdrowym ciele zdrowy duch, bardzo madre i prawdziwe polskie przyslowie.
Co do kiwana glowa Zydow - ciekawa teoria, podobnie jak lezaca postawa muzulmanow czy klekanie katolikow. Chyba nigdy nie myslalem nad tym w ten sposob.
Idac dalej, czemu zadna religia nie wymaga od swoich "owieczek" postury zdecydowanej, wyprostowanej, z pelna piersia? Tu chodzi o poddanstwo, pokazanie ze jestes nizej w hierarchii. I prawdą jest ze jesli nasz rozmowca stoi wyzej nad nami, ma nad nami przewage, to tkwi w naszej podswiadomosci - dlatego ksiadz mowi do wiernych z ambony, polityk z podestu, mysle ze ma to swoja przyczyne nie tylko ze wzgledow praktycznych.
Dlatego ja nigdy nie lubie gdy z kims rozmawiam gdy ta osoba nade mna stoi - zawsze mowie usiadz.
_________________ THE THREE FORCES
Wysłany: 21:11, 09 Wrz '08
Temat postu:
Największa manipulacja w historii świata - Biblia jako słowo Boże
Kod:
Jeśli twoja religia i Ty wierzycie, że Biblia jest prawdziwa ze względu na wiarę, to nic co przeczytasz nie przekona Cię, że jest inaczej i nie przemieni Cię w ateistę... "Nie, bo wierzę".
Zorganizowane religie są odpowiedzialne za większość wojen na świacie, a kolejna duża może jeszcze przyjść. Biblia kontroluje Cię, bo dajesz z siebie wszystko, ponieważ wierzysz, że na końcu czeka na ciebie wielka nagroda.
Jeśli wierzysz, że twój Bóg jest nieomylny, to nie możesz nie uznawać niektórych zasad dlatego, że się z nimi nie zgadzasz. Zatem cokolwiek robisz, nie traktuj Biblii jako wskazówki w sprawie moralności. Popiera ona stronniczość, brutalność, zabobon i morderstwo.
Wysłany: 22:50, 09 Wrz '08
Temat postu:
Ja polecam książkę pt. "Manipulowanie umysłem" tam jest głównie opis psychologów i innych psycho... oraz co robili z jeńcami w chinach. Ogólnie to wystarczy człłowieka porządnie przynudzić podkopać wiarę w siebie i pozbawić autorytetu i wbijać w rutynowe czynności przy jednoczesnym wybijaniu z rutyny np.snu. Człowiek staje się coraz bardziej podatny na wpływ. Co ciekawe było tam opisane że Tureckich jeńców ciężko było przekabacić bo w przeciwieństwie do amerykaninowców mieli uwaga... POCZUCIE HUMORU i szydzili z jakichkolwiek działań próbujących ich złamać. Polecam więc ŚMIECH!
Wysłany: 05:47, 10 Wrz '08
Temat postu:
iaro napisal
Cytat:
Myślę,że to prowokacja
Jesli napisales to w stsunku do XTC88 to sie nie bede wypowiadal bo niemam pojecia co on chcial powiedziec.
Jesli myslisz ze to prowokacja z mojej strony, to w pewnym sesie masz racje. Lubie zmuszac ludzi do myslenia. Niemniej jednak te wiadomosci to nie sa bajki wyssane z palca tylko fakty naukowe, poparte doswiadczeniami. Pare z tych przykladow znajdziesz miedzy innymi w ksiazce
The Tipping Point: How Little Things Can Make a Big Difference by Malcolm Gladwell
Mysle ze nie bede od Was zbyt wiele wymagal jesli poprosze was abyscie sprobowali na sobie te techniki a pozniej napisali jakie mieliscie wrazenie. Ostatecznie moze to wam sie kiedys przydac w zyciu, no i tez bym sie nie pogniewal gdybyscie dawali oceny tematu, zebym wiedzial czy warto bylo sie pocic nad tematem
_________________ Wolność słowa na internecie.
Wolność - albo wszyscy sa wolni, albo nikt nie jest. Inna mozliwosc nie istnieje.
Jesli nie jestes czescia rozwiazania, to jestes czescia problemu.
Wysłany: 20:51, 23 Lis '08
Temat postu:
To lukup daj jeszcze jakies przyklady manipulowania. Nie kazdy ma czas zeby to wszystko ogarnac, a tak zawsze sie mozna czegos nowego nauczyc - wiedzy ci nikt nie zabierze =) Temat interesujacy.
_________________ Prawdę swą głoś spokojnie i jasno, słuchaj też tego co mówią inni, nawet głupcy i ignoranci, oni też mają swoją opowieść.
Wysłany: 21:04, 23 Lis '08
Temat postu:
mczesiekk
sposoby manipulacji
Pokrótce wyłożone sposoby manipulacji. Spora część z manipulacji umysłem.
polecam też program na bbc entertainment derrena browna o programie _________________ Polityka trucizną dla nas jak i naszych ojców.
Wysłany: 14:01, 30 Mar '10
Temat postu:
mczesiekk napisał:
To lukup daj jeszcze jakies przyklady manipulowania. Nie kazdy ma czas zeby to wszystko ogarnac, a tak zawsze sie mozna czegos nowego nauczyc - wiedzy ci nikt nie zabierze =) Temat interesujacy.
Chociazby wreczanie drobnych upominkow na ulicy przez zaczepnych handlarzy. Chodzi o to, zebys czul sie zobowiazany i kupil cos czego nie zamierzales. Handlowcy w manipulacjach musza byc niezli.
Wysłany: 20:03, 23 Maj '11
Temat postu:
Nie sposób uwolnić się od manipulacji, ale fachowa manipulacja to sztuka, nie nachalna, niezauwazalna. Pytanie tez, gdzie jest granica manipulacji i czy faktycznie jest to tak szkodliwe. Następne pytanie, czy Wy też nie stosujecie manipulacji? A jezeli jej nie stosujecie, to może dlatego Wasze działania są mniej skuteczne od tych, którzy manipulują?
Jaki jest sposób by "przeciwdzialać" manipulacji? Jezeli jej zakażą, to dadzą orenż tym, którzy tego zakazu nie będą stosowali i będą umieli niezauwazalnie manipulować. Uswiadamianie ludzi jest ok, ale wymusza szybkie wymyślanie nowych technik i sposobów.
No i zasadnicze pytanie, co jest nienaturalnego w manipulacji, skoro jest cześcią skutecznej komunikacji? Może chodzi o naduzywanie, ale tu znowu... gdzie jest granica?
Dlaczego urządzenie, któro skutecznie wyciszało nachalne reklamy w tv było komercyjna klapą? Bo za słabo je reklamowali.
Wysłany: 20:39, 23 Maj '11
Temat postu:
The Mike napisał:
Dlaczego urządzenie, któro skutecznie wyciszało nachalne reklamy w tv było komercyjna klapą? Bo za słabo je reklamowali.
Ogólnie to się zgadzam z tobą, ale w tym ostatnim zdaniu to się pewnie mylisz.
Do manipulacji potrzebne są medialne środki przekazu. Wystarczy, że się ich pozbędziesz ze swojego życia, a staniesz się natychmiast sobą. Dzisiaj prawie wszyscy prześcigają się w zakupach prawie darmowych różnych gadżetów, a one mają spełnić tylko jedną rolę, zniechęcić daną osobę do samodzielnego myślenia. Myślenie ogranicza się tylko do tego aby tego gadżetu nie zapomnieć zabrać ze sobą.
Pytałem ostatnio w sklepach o telefon komórkowy bez żadnych wodotrysków. Taki tylko do rozmów i nic więcej. Niestety wszyscy rozkładali ręce. TV i radio już wyłączyłem dawno i jak dalej tak będzie tyle reklam przez telefon to pewnie i na niego przyjdzie pora.
Wysłany: 08:56, 24 Maj '11
Temat postu:
ostrożny napisał:
The Mike napisał:
Ogólnie to się zgadzam z tobą, ale w tym ostatnim zdaniu to się pewnie mylisz.
Do manipulacji potrzebne są medialne środki przekazu. Wystarczy, że się ich pozbędziesz ze swojego życia, a staniesz się natychmiast sobą. Dzisiaj prawie wszyscy prześcigają się w zakupach prawie darmowych różnych gadżetów, a one mają spełnić tylko jedną rolę, zniechęcić daną osobę do samodzielnego myślenia. Myślenie ogranicza się tylko do tego aby tego gadżetu nie zapomnieć zabrać ze sobą.
Pytałem ostatnio w sklepach o telefon komórkowy bez żadnych wodotrysków. Taki tylko do rozmów i nic więcej. Niestety wszyscy rozkładali ręce. TV i radio już wyłączyłem dawno i jak dalej tak będzie tyle reklam przez telefon to pewnie i na niego przyjdzie pora.
.
Medialne środki przekazu są tylko narzedziem manipulacji.
Wysłany: 12:57, 24 Maj '11
Temat postu:
ostrożny napisał:
(...)
.
a myślałeś o motoroli F3? jak ktoś szuka dobrego telefonu -tylko telefonu - to chyba warto się zastanowić.
_________________ storyofstuff
Wysłany: 16:49, 24 Maj '11
Temat postu:
inecki napisał:
ostrożny napisał:
(...)
.
a myślałeś o motoroli F3? jak ktoś szuka dobrego telefonu -tylko telefonu - to chyba warto się zastanowić.
Tylko Motoroloa F3 zaspokoi Twoją potrzeba prostego telefonu
Wysłany: 18:12, 24 Maj '11
Temat postu:
The Mike napisał:
inecki napisał:
ostrożny napisał:
(...)
.
Tylko Motoroloa F3 zaspokoi Twoją potrzeba prostego telefonu
Wysłany: 21:31, 25 Maj '11
Temat postu:
Myślę, że manipulacja dotyka tylko osoby, które dają sobą manipulować. Osoby świadomej wszędobylskiej manipulacji nie da się zmanipulować, chyba że sama na to pozwoli. Przykład sprzedaży ulicznej: dają ci coś za darmo, to mówisz: "ok biorę i spierdalam, dzięki". Gdy wtedy ładna pani mówi, że za darmo, ale jak coś od niej kupisz, to możesz albo powiedzieć: "a to nara", "ale z pani kłamczucha" albo wdać się w dyskusję na temat stosowanej przez nią manipulacji (co pewnie ją zgasi i zacznie kogo innego wkręcać na zakup).
Manipulacja to wywieranie wpływu na odbiorcę mające na celu wykonanie przez nią określonej czynności. Ogólnie przyjęło się, że działanie kryjące się pod słowem manipulacja rozumiane jest jako coś negatywnego, złego, nachalnego, ukrytego, jako knucie i spiskowanie. Czy na przykład wychowywanie dziecka, aby myło zęby po posiłku, czy samo podcierało sobie tyłek nie jest przykładem manipulacji?
Wysłany: 07:15, 26 Maj '11
Temat postu:
Cytat:
Manipulacja to wywieranie wpływu na odbiorcę mające na celu wykonanie przez nią określonej czynności. Ogólnie przyjęło się, że działanie kryjące się pod słowem manipulacja rozumiane jest jako coś negatywnego, złego, nachalnego, ukrytego, jako knucie i spiskowanie. Czy na przykład wychowywanie dziecka, aby myło zęby po posiłku, czy samo podcierało sobie tyłek nie jest przykładem manipulacji?
Mylisz dwa pojęcia. Manipulacja i nauka mają ze sobą kilka rzeczy wspólnych, natomiast przy tej pierwszej manipulator robi to tylko ze względu na swój interes. To tak jak byś uczył dziecko podcierania dupy, zważywszy na smród powodujący twój dyskomfort.
_________________ Uwaga - Wypowiedzi autora posiadają jedynie wydźwięk satyryczny celem obnażenia ludzkich lęków i obsesyjnych zachowań społeczeństwa.