http://www.katolicki.net/publikacje/sekty_i_fakty/rozokrzyzowcy.html
To jest artykuł o różokrzyżowcach aprobowany przez Kościół Katolicki, całego nie sprawdzałem, ale natknąłem się na jedno wielkie kłamstwo, które dyskredytuje rzetelność autora i całej wypowiedzi.
Cytat: |
Antropozofia
Głównym ideologiem ruchu był słynny, związany z ruchem nazistowskim, niemiecki okultysta Rudolf Steiner w roku 1918 wydał, wielokrotnie wznawianą, własną interpretację Godów alchemicznych.[6]
Kładzie w swych rozważaniach duży nacisk na reinterpretację alchemii, która byłaby w stanie oczyścić współczesną naukę. Innym charakterystycznym wątkiem nauki Steinera jest fascynacja religiami Wschodu oraz nauka o reinkarnacji. Dusza ludzka nie tylko wędruje poprzez wcielenia, lecz może po raz kolejny przybierać to samo ciało - pod warunkiem oczywiście odpowiedniego życia i działania w oparciu o gnostycką wiedzę. W tym tkwi zagadka nieśmiertelności niektórych mistrzów.
Trudno mówić wprost w przypadku Steinera, o jakiejś jednej konkretnej grupie realizującej jego idee, jego myśl do dnia dzisiejszego zapładnia wiele umysłów, zwłaszcza ze środowisk naukowych.
|
Rudolf Steiner
nie był związany z ruchem nazistowskim, a nawet otwarcie krytykował poglądy nazistowskie i komunistyczne. W kwestii społecznej stworzył własną koncepcje trójpodziału społecznego.
Co Kościół chce osiągnąć przez te kłamstwa? Oceńcie sami. (oraz inne nieprawidłowości np. to , że Steiner wspominał coś o nieśmiertelności fizycznej "niektórych mistrzów", nigdzie się z tym nie spotkałem)
To jeszcze nic, kiedyś za czytanie dzieł Steinera dostalibyście ekskomunikę
, co jest faktem. Mordercy można przebaczyć, ale innej koncepcji chrześcijaństwa to już nie, a ciekawe jak z innymi religiami sprawa stoi?
Wszyscy (poza chrześcijanami) skazani są na wieczne męki w piekle? Tylko z tego powodu, ze mieli nieszczęście urodzić się np. na innej półkuli, w innej religii.
Cytat: |
Bibliografia polska dotycząca różokrzyżowców:
1. Edighoffer R., Różokrzyżowcy. Warszawa 1998.
2. Heindel M., Światopogląd Różokrzyżowców. Ezoteryczne chrześcijaństwo przyszłości. Warszawa 1993.
3. Petri de C, Transfiguracja [brm]
4. Rijckenborgh van J., Tajemnica życia i śmierci [brm]
5. Sedir P., Różokrzyżowcy. historia i nauka. Warszawa 1994.
6. Steiner R., Teozofia różokrzyżowców. Gdynia 1996.
7. Ścieżka Różokrzyża w naszych czasach., Warszawa 1993. |
Za to ciekawa jest bibliografia (powyżej umieszczona) podana pod artykułem. Czytałem pozycję nr. 6 i znalazłem w internecie jej treść. Polecam:
http://www.kosmos.pl/rudolf_steiner1.htm
Myślę, ze pozostałe pozycje z literatury na końcu artykułu mogą być równie odkrywcze.