|
|
|
Autor
|
Wiadomość |
maryla Gość Znajdź posty / tematy
|
Wysłany: 10:51, 24 Cze '26
Temat postu: Społeczny dowód słuszności |
|
|
|
Urzędy skarbowe w Wielkiej Brytanii, podobnie jak poborcy podatkowi z wielu innych krajów, bardzo długo borykały się z problemem nieterminowego rozliczania podatków przez ogromną liczbę obywateli. Pracownicy skarbówki latami wysyłali dłużnikom rozmaite pisma i ponaglenia, w których przeważnie grozili konsekwencjami za opóźnienia: odsetkami karnymi, grzywnami i postępowaniem sądowym. Te tradycyjne metody działały na część spóźnialskich, ale oczywiście nie na wszystkich. Wobec tego na początku 2009 roku, po konsultacjach z naszą firmą Influence at Work, brytyjskie urzędy skarbowe podjęły decyzję o zastosowaniu innych środków, popartych wiedzą na temat wywierania wpływu. Chodziło o jedną małą zmianę: dodanie jednego zdania do standardowego wezwania do zapłaty. Nowa formuła listu w połączeniu z innymi dobrymi praktykami zapożyczonymi od prywatnych firm windykacyjnych przyczyniła się do ściągnięcia łącznie o 5,6 miliarda funtów zaległych podatków więcej niż w roku poprzednim. Dług brytyjskich podatników wobec urzędów skarbowych zmniejszył się o 3,5 miliarda. Zważywszy na to, jak drobne i mało kosztowne były dokonane zmiany, możemy stwierdzić, że dały zadziwiający efekt. Na czym dokładnie polegała niewielka zmiana w formule listu? Otóż po prostu – zgodnie z prawdą – poinformowaliśmy adresatów, że ogromna większość obywateli płaci podatki w terminie. Dlaczego jednak tysiące ludzi dały się namówić do uregulowania zaległości podatkowych dzięki tak małej zmianie w standardowej treści pisma urzędowego? Odpowiedź tkwi w jednej z fundamentalnych zasad rządzących ludzkim zachowaniem, którą uczeni nazywają społecznym dowodem słuszności, inaczej mówiąc: dowodem tłumu. Głosi ona, że zachowanie człowieka pozostaje pod wielkim wpływem zachowania otaczających go ludzi, zwłaszcza tych, z którymi się silnie utożsamia
Potwierdzenie społeczne ma ogromną moc sprawczą, dlatego zaskakujący jest fakt, że ludzie powszechnie nie doceniają jego silnego wpływu. W projekcie badawczym zapytaliśmy kilkuset właścicieli domów z Kalifornii, które z podanych czterech argumentów za oszczędzaniem energii wpłynęłyby na ich decyzję o zmniejszeniu zużycia energii w gospodarstwie domowym6. Oto owe argumenty: (1) oszczędzanie energii sprzyja ochronie środowiska, (2) oszczędzanie energii chroni przyszłe pokolenia, (3) oszczędzanie energii to oszczędność pieniędzy, (4) wielu sąsiadów już oszczędza energię.
Zdecydowana większość respondentów stwierdziła, że najmniejszy wpływ na ich decyzję wywarłby przykład sąsiadów. Kiedy miesiąc później zmierzyliśmy zużycie energii w tej okolicy, stwierdziliśmy, że argument wykorzystujący zasadę społecznego dowodu słuszności był zdecydowanie najskuteczniejszy, jeśli chodzi o faktyczną zmianę zachowań – mimo że większość uczestników początkowej ankiety stwierdziła, iż nie ma on wpływu na jej decyzje.
Fakt, że ludzie na ogół niezbyt trafnie rozpoznają czynniki, które wpływają na ich zachowanie (zarówno przed wystąpieniem danego zachowania, jak i po jego wystąpieniu), powinien dać do myślenia firmom, które inwestują czas, wysiłek, a często i spore pieniądze w dopytywanie klientów, czym się kierują, wybierając dany produkt czy usługę. Jesteśmy pewni, że wielu klientów chętnie odpowie na takie pytania, jednak udzielone przez nich odpowiedzi nie będą dokładnie odzwierciedlać rzeczywistości. Strategie sprzedaży oparte na takich danych mogą okazać się zawodne.
Na ruchliwej, zatłoczonej stacji metra w Nowym Jorku zatrudnieni specjalnie asystenci liczyli, ilu pasażerów korzystających z metra rzuca pieniądze ulicznym muzykom. Po pewnym czasie dokonano niewielkiej modyfikacji sytuacji eksperymentalnej, która wywołała natychmiastowy, imponujący efekt. Zanim nieświadomy niczego przechodzień zbliżył się do muzyka, podstawiona osoba wrzucała kilka monet do kapelusza grajka tak, by nadchodzący to widział. W rezultacie liczba przechodniów, którzy zdecydowali się wspomóc muzyka, wzrosła ośmiokrotnie. Badacze rozmawiali następnie z osobami, które rzuciły pieniądze grajkowi. Żadna z nich nie przypisała swojego czynu temu, że chwilę wcześniej widziała, jak ktoś inny ofiarował muzykowi pieniądze. Podawały za to inne uzasadnienia: „Spodobała mi się melodia, którą grał”, „Jestem z natury hojny” czy „Zrobiło mi się go żal”.
|
|
|
Powrót do góry
 |
|
|
|
Wysłany: 11:03, 24 Cze '26
Temat postu: |
|
|
|
Jeżeli chcesz nakłonić do czegoś jakąś grupę docelową, możesz w prosty i uczciwy sposób poinformować ją, co w tej kwestii robią ludzie podobni do niej. Pamiętaj, że bardzo ważne jest skierowanie uwagi odbiorców na zachowania, które są jednocześnie powszechne i pożądane.Badania, które prowadzili Steve J. Martin oraz lekarze Suraj Bassi i Rupert Dunbar-Rees, wykazały, że przychodnie systematycznie upubliczniające liczbę pacjentów, którzy nie przyszli na umówione wizyty w jednym miesiącu, na ogół w następnym notowały jeszcze więcej nieobecności. (...)
Drugie skuteczne rozwiązanie to publikowanie różnych danych i statystyk w liczbach bezwzględnych, które sugerują szeroką akceptację jakiejś idei czy zachowania. Opower, firma energetyczna z Arlington na rozliczeniach za zużytą energię zachęca właścicieli domów do oszczędzania. Na swojej stronie internetowej zgodnie z prawdą podaje, że jej programy pomogły ludziom zaoszczędzić „ponad 6 miliardów kilowatogodzin energii” i „ponad 750 milionów dolarów na rachunkach za elektryczność”. Takie komunikaty dość skutecznie oddziałują na ludzi, nawet bez konkretnych dowodów, że większość podobnych im osób już korzysta z usług tej firmy. Efektywne są również komunikaty wskazujące, że liczba osób zaangażowanych w daną akcję stale rośnie, zwłaszcza na wczesnych etapach działania, gdy to dopiero nabiera rozpędu. Na przykład bloger, który stwierdził, że liczba odwiedzin na jego stronie wzrosła w ostatnich miesiącach z kilkuset na tydzień do kilku tysięcy, może pochwalić się pięciokrotnym wzrostem w krótkim przedziale czasu, podkreślając właśnie te dane. Użytkownik Facebooka może z kolei promować rosnącą liczbę otrzymanych polubień.
Oczywiście byłoby z naszej strony naiwnością twierdzić, że strategie oparte na zasadzie społecznego dowodu słuszności, takie jak ta związana z akcją wysyłania ponagleń przez brytyjskie urzędy skarbowe, sprawdzą się doskonale w każdej sytuacji, w której chcemy zmienić czyjeś zachowanie. Ponieważ jednak niektóre z nich przynoszą miliardy, a nie miliony czy tysiące dolarów dodatkowych wpływów czy oszczędności, z pewnością warto je poznać i nauczyć się z nich korzystać.
[/b]
|
|
|
Powrót do góry
 |
|
|
|
Wysłany: 13:11, 24 Cze '26
|
|
|
Akurat to reguła działa na mnie chyba najmniej, bo serio mam zazwyczaj wywalone co robią inni, no ale może mi się wydawać jak tym ludziom co im tez się wydawało że to na nich nie działa a jednak działało hmmm. Ale to chyba najbardziej działa na społecznych ekstrawertyków, co nie ? Reguła wzajemności najbardziej działa chyba na wszystkich ludzi jak ktoś coś zrobi to mega głupio i wstyd się nie odwzajemnić, o niej wkrótce ale intuicyjnie wiecie o co chodzi.
No w pandemii to działało na ludzi, pierdolono załóż maseczkę/zaszczep się nie dla siebie ale dla innych, już 60% ludzi sie zaszczepiło ty też to zrób ! większośc nie może się mylić ! i mega dręczono gdy ktoś nie założył maseczki jebanej. No przyznaje czasem się poddawałam, ale nie dlatego że ktoś pierdolił że 99% ludzi nosi maseczki więc ty tez musisz nosić, tylko gnojenie przez wszystkich dookoła było czasem nie do zniesienia. Kto chce być gnojony 24/7 kurwa
|
|
|
Powrót do góry
 |
|
|
J a s n y
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
|
Powrót do góry
 |
|
|
|
Wysłany: 14:22, 24 Cze '26
|
|
|
Ale przecież ty jesteś gorszy niż ja, ja podjęłam decyzje na podstawie różnych informacji a ty jak baran słuchałeś co Braun mówi i inni prawicowcy. Jakbyś był lewakiem nosiłbyś maseczkę jak reszta, jak jesteś prawakiem Brałnowskim nie nosisz maseczki jak reszta owieczek Brauna i tyle. I tak jesteś owca i tak owca. Wciąż niestety na tym forum brakuje przykładów z życia faktycznych kogo KOGO ZNACIE kto się zaszczepił i umarł od szczepień, słuchaliście szurów i wierzyliście szurom JAK OWCE. No i kiedy wreszcie nawiedzony zjebie zmusza mnie do szczepień hmmm ?
|
|
|
Powrót do góry
 |
|
|
|
Wysłany: 14:28, 24 Cze '26
|
|
|
Ty nie myślisz samodzielnie na podstawie różnych źródeł ty jesteś nawiedzony prawicowiec bardzo łatwy do manipulacji i rozpracowania. Lewica wielbi TVN ty wielbisz prawicowych jutubowych zjebów. NIE myślisz samodzielnie praktycznie w ogóle. Jesteś owca tyle, że lubisz wszystko co jest sprzeczne z popularnymi zachowaniami i poglądami, robisz na przekór bo nie wyrosłeś z okresu dojrzewania i buntu. Nie jestes wyjątkowy takich jak ty są setki tysięcy
|
|
|
Powrót do góry
 |
|
|
|
Wysłany: 14:40, 24 Cze '26
|
|
|
To forum działa jak każde inne po prostu negujemy wszystko co mainstreamowe szukamy wszędzie spisków i szukamy ludzi podobnych do nas lgniemy do stada antyspiskowców z zaburzeniami mocno aspołecznymi i schizofrenikami typu michalm czy gośka oh szukam takiego co myśli jak ja by zrobić grupkę "niezależnie" LOL myślących. Nie chcę być jedyny wolnomyślący to przerażające chcę do grupki podobnych takich jak ja by czuć się pewniej ! chcę też mieć lidera który będzie mi mówił co mam robić jakaś mądra głowa z jutuba Jeeee ! Oczywiście słucham tylko ludzi z jednej strony politycznej - prawicy !
|
|
|
Powrót do góry
 |
|
|
oko
|
Wysłany: 15:18, 24 Cze '26
|
|
|
|
|
Powrót do góry
 |
|
|
J a s n y
|
Wysłany: 15:21, 24 Cze '26
|
|
| Cytat: | | jak baran słuchałeś co Braun mówi i inni prawicowcy. Jakbyś był lewakiem nosiłbyś maseczkę jak reszta, jak jesteś prawakiem Brałnowskim nie nosisz maseczki jak reszta owieczek Brauna i tyle. |
Według ciebie nie nosiłem maseczki bo braun nie nosił(?). Nice try.
| Cytat: | | kiedy wreszcie nawiedzony zjebie zmusza mnie do szczepień |
Prędzej czy później. Spokojna twoja rozczochrana.
| Cytat: | | ty wielbisz prawicowych jutubowych zjebów. |
_________________ Fahrenheit451 - piękna idea! Wszędzie pełno ogłupiających książek! (począwszy od tej najstarszej)
|
|
|
Powrót do góry
 |
|
|
emisariusz
|
Wysłany: 15:25, 24 Cze '26
|
|
|
|
|
Powrót do góry
 |
|
|
BarniZnarni
|
Wysłany: 16:04, 24 Cze '26
|
|
|
Pyszczucha dobrze gada...
|
|
|
Powrót do góry
 |
|
|
MENTAT
|
Wysłany: 16:20, 24 Cze '26
|
|
|
Każda gadzina gada tak dobrze na ile jej inteligencja pozwala .
_________________ "Normalny facet przyznałby że może coś z nim nie tak i udałby się od psychologa/psychiatry" ~maryla
|
|
|
Powrót do góry
 |
|
|
J a s n y
|
Wysłany: 16:34, 24 Cze '26
|
|
| BarniZnarni napisał: | | Pyszczucha dobrze gada... |
Powinna nauczyć wycofywać się z okopów w których się znalazła. Uparte trwanie na raz zajętych liniach może być bardzo tragiczne w skutkach. ... btw. Putin się wkrótce o tym przekona. Jak wielu przed nim. . Wycofywanie się to sztuka zwycięstwa
_________________ Fahrenheit451 - piękna idea! Wszędzie pełno ogłupiających książek! (począwszy od tej najstarszej)
|
|
|
Powrót do góry
 |
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz moderować swoich tematów
|
|