Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 11:17, 31 Gru '25
Temat postu: O co chodzi z Tajwanem
JEDNA firma trzyma cały świat za gardło (nie BlackRock)
Cytat:
Myślicie, że światem rządzi Apple albo Nvidia? Bzdura. Oni tylko rysują plany. Prawdziwym władcą technologii jest TSMC.
W tym odcinku zabieram Was w podróż na Tajwan, do miejsca, gdzie łamane są prawa fizyki. Dowiecie się, dlaczego nikt (ani USA, ani Chiny) nie potrafi skopiować produkcji chipów 3nm, mimo że wydają na to miliardy dolarów.
Czym jest największy "Single Point of Failure" naszej cywilizacji. Jeśli TSMC stanie – światowa gospodarka klęka w 48 godzin. Czy "Krzemowa Tarcza" i "Kill Switch" wystarczą, by ochronić nas przed technologicznym cofnięciem się do średniowiecza?
Zakładając że na filmiku mówi prawdę
Więc pytanie moje brzmi czy wtedy potencjalna wojna o Tajwan to wojna o trochę chamsko ujmę "sposób zarządzanie ludzkimi bydłem"?
Czy o to kto będzie zarządzał tym bydłem??
Być może rzeczywistość w której ludzkość jest cyfrowo spacyfikowana nie musi mieć miejsca bo wyścig o władzę może spowodować że ktoś rozjebie to o co wojna się toczy byle nie oddać tego przeciwnikowi
Natomiast "plebs=ploretariat" ma zdecydowanie większe szanse na " bunt" i wywrócenie stolika w realiach nie cyfrowych i nawet definicja wolności jest niezmiernie szersza.
Więc ja upatruję w tej wojnie szansę na upadek pewnego system który wszędzie zaczyna swoje macki rozciągać a który jest dla ludzkości zdecydowanie bardziej niekorzystny od tego który trwa na oparach dotychczas
Wysłany: 20:47, 01 Sty '26
Temat postu:
Cytat:
Więc pytanie moje brzmi czy wtedy potencjalna wojna o Tajwan to wojna o trochę chamsko ujmę "sposób zarządzanie ludzkimi bydłem"?
Nie wybiegałbym, aż tak daleko. Umysł zawsze żąda rewolucyjnych, poetyckich sensacji, nie potrafi zadowolić się prozą. . To po pierwsze wojna o pieniądz, o monopol na technologię. Bo chyba nie sądziłeś, że chodzi tylko o jakąś wysepkę pośrodku niczego . Oczywiście możesz chciwie rozpatrywać to w kategoriach rządu światowego: czyli walki o władzę nad całym światem - tylko po co zatrzymywać się w pół drogi skoro już tak ochoczo wybiegłeś przed sztafetę w tej paraolimpiadzie? To ustawiony teatr "wojny Bogów" -starożytnych istot z cienia, dla których nasz cyfrowy świat z naszymi ziemskimi "liderami" i korporacjami to tylko zabawka z marionetkami na sznurku. A dla nas to czysta magia ... Zaprogramowali już wszystko, od sztucznej inteligencji, która weźmie udział w nadchodzących wydarzeniach, po mocarstwa rozdysponowane pomiędzy Nich, jak pionki na planszy. Tylko ostatecznego wyniku nie znają, gdyż albowiem nie mieliby z tego żadnej zabawy
Cytat:
wyścig o władzę może spowodować że ktoś rozjebie to o co wojna się toczy byle nie oddać tego przeciwnikowi
Więc ja upatruję w tej wojnie szansę na upadek pewnego systemu
Może i tak się zdarzyć. W takim scenariuszu średniej jakości komputery, a nawet starszy sprzęt elektroniczny (wszelakiego rodzaju) nabierze nagle na wartości.
_________________ Fahrenheit451 - piękna idea! Wszędzie pełno ogłupiających książek! (począwszy od tej najstarszej)
Wysłany: 02:06, 17 Sty '26
Temat postu:
Trochę jako ciekawostka (easter egg) w temacie high-tech.
Dlaczego przedsiębiorca jako nazwę dla swojej firmy technologicznej , oraz logo, wybiera : "zazdrosne złe oko" ??
Poczucie humoru? ... Okey - ale w sumie trochę głupkowate to "poczucie"
(no i oprócz tego że jest oko, to i można się bez problemu dopatrzyć zwiniętego węża)
Zawsze mnie zastanawiała ta nazwa : NVIDIA (?) głupia i bez sensu...Co to za cudaczny łamaniec językowy. Teraz kwestia się wyklarowała. Po prostu brakuje jednej literki 'i' na początku.
No i jakoś tak się stało, że z przeciętnej, a nawet niszowej firmy produkującej tanie karty graficzne, firma przetrwała na rynku, i rozwinęła się do największego globalnego potentata, nie mającego dla siebie konkurencji. Oczywiście przypadkowo.
_________________ OpenChat
Wysłany: 02:29, 17 Sty '26
Temat postu:
To już jest natręctwo maniakalne w "ujawnianiu" tajemnych figur.
Na paszporcie też jest oko. Zwizytuj klasztor jasnogórski i przypatrz się obrazom, starym i cennym, które wiszą widoczne na ścianach. I popatrz jakie znaki oka i piramidy/trójkąta są na nich namalowane. Przypatrz się innym kościołom i logotypom którymi są udekorowane.
A tu jakaś zasrana enwidia go fascynuje i jej logo.
Wysłany: 02:50, 17 Sty '26
Temat postu:
A wiesz dlaczego oko - a nie dupa, włosy, nos czy mały palec u nogi?
Cytat:
To już jest natręctwo maniakalne w "ujawnianiu" tajemnych figur.
Nie tylko figur. Figury w zasadzie są najprostsze, i jak sam ładnie wymieniłeś różne przykłady - zawsze się powtarzają, ten sam motyw. Wąż, oko, piramida (trójkąt, dwa trójkąty, heksagram, pentagram... matematyki nie zmienisz, "nowego koła" nie wymyślisz). A więc te figury to takie tam znaczki. A tu jest jeszcze nazwa. Założę się że o jej znaczeniu nie wiedziałeś. Zazdrość.
Cytat:
A tu jakaś zasrana enwidia go fascynuje i jej logo.
Wysłany: 11:49, 17 Sty '26
Temat postu:
No to powtórzę, bo chyba coś się u ciebie popsuło i bardzo słabo kontaktujesz : wiesz dlaczego oko, a nie fiutek?
Cytat:
każda panienka
Znowu usiłujesz zgrywać mądralę, ale ja nie jestem "panienka" ....więc przestań mi tu merdać fiutkiem przed oczami i mów najlepiej za siebie, a nie za swoją matkę, babkę, czy siostrę. Zawsze.
Wysłany: 12:04, 17 Sty '26
Temat postu:
Dobra spierdalaj przychlaście bo tylko miejsce niepotrzebnie zajmujesz. Tu jest temat. I jeżeli cie nie interesuje to po prostu wypieprzaj zamiast mnie zagadywać o genitaliach. Bo mnie ping pong z przyjebem nie interesuje.
Wysłany: 12:26, 17 Sty '26
Temat postu:
emisariusz napisał:
Dobra spierdalaj przychlaście bo tylko miejsce niepotrzebnie zajmujesz. Tu jest temat. I jeżeli cie nie interesuje to po prostu wypieprzaj zamiast mnie zagadywać o genitaliach. Bo mnie ping pong z przyjebem nie interesuje.
Wysłany: 19:44, 17 Sty '26
Temat postu:
emisariusz napisał:
wiesz dlaczego oko, a nie fiutek?
Okult jednego oka pochodzi od smoka . Drugie prawdopodobnie stracił w starożytnej bitwie, kiedy został strącony.
Nie wspominając o tym , że oczy są w zasadzie najważniejszym zewnętrznym, widocznym organem zmysłu. Mówi się, że oczy są zwierciadłem duszy.
W ewangelii według Mateusza (6,22-23) Jezus mówi: ,,Światłem ciała jest oko. Jeśli tedy oko twoje jest zdrowe, całe ciało twoje jasne będzie. Ale jeśli oko twoje jest chore, całe ciało twoje będzie w ciemności".
_________________ Fahrenheit451 - piękna idea! Wszędzie pełno ogłupiających książek! (począwszy od tej najstarszej)
Wysłany: 08:18, 20 Sty '26
Temat postu:
oko napisał:
emisariusz napisał:
Internetowym jasnowidzom nie ufam, a tej typiarze to już w szczególności. Podejrzana parka. Zastanawiałem się czy to w ogóle wkleić - ale choć prezentowana metodologia jest, rzecz jasna, do spuszczenia w kiblu (konkretnie- nie neguję ...ale trzeba by to samemu sprawdzić w astralu, a nie tylko słuchać i wierzyć. A zatem powodzenia z weryfikacją przedstawionych treści), to myśląc o tym ogólnie, wycena tej spółki jest absurdalna. Sama spółka może być nawet okey -technologia, doskonałe produkty - ale otoczenie rynkowe już nie. Mnóstwo firm poinwestowało w AI .... i zostaną z tymi czipami jak Saylor z bitcoinem Mnóstwo z tych firm zbankrutuje bo nie będą potrafiły realnie zmonetyzować swojego modelu biznesowego. Zainwestowały w pustą narrację. Zapewne często za kredyty - i tam też mogło dochodzić do defraudacji, a AI było tylko przykrywką dla kradzieży i wyłudzeń. NVIDIA oczywiście nie zbankrutuje - ale straci swoich klientów. Na rynku pojawią się też tańsze czipy z wyprzedaży i licytacji komorniczych po tych bankrutach. Akcji NVIDII nie posiadam ..ale gdybym posiadał to 2/3, albo całość, bym się pozbył. Nawet jeżeli jakimś cudem pójdą jeszcze w górę, to takie są zasady realizacji zysków, więc i tak bym nie żałował tej decyzji. A krach może nastąpić dosłownie w każdej chwili. W dodatku Google ma już własny chip specjalnie pod AI - TPU.