za:
http://polska-wolna-od-gmo.org/doc/us_po_10_latach.pdf
KONSEKWENCJE DZIESIĘCIOLETNICH UPRAW ROŚLIN GM W
USA
Raport:
EkoConnect Information Letter Organic Agriculture of Central and Eastern Europe (*)
July, 2005 Autor: Ulrike Brendel
Uprawa komercyjna roślin GMO ma miejsce od dziesięciu lat; głównie roślin
herbicydoodpornych (HR) i roślin Bt. Rośliny herbicydoodporne nie reagują na pewne
herbicydy, np. RoundupReady koncernu gentechnicznego Monsanto. Rośliny Bt produkują
natomiast własną truciznę przeciwko pewnym szkodnikom. Po 10 latach upraw roślin GM
Okazuje się, że obietnice korporacji nie sprawdzają się; zwiększenie zużycia środków
Chemicznych, brak zwiększenia ilości plonów, wzrost odporności u szkodników, to tylko parę
Z wielu problemów powodowanych uprawą roślin transgenicznych.
Więcej i bardziej toksyczne pestycydy z powodu RoundupReady RR
Badania przeprowadzone przez naukowca Dr Charles Benbrook dowodzą, Że uprawa roślin
Herbicydo-odpornych (Herbicide Resistan HR) zwiększyła zużycie herbicydów i toksyczność
Herbicydów w USA i Argentynie. Soja transgeniczna jest tak zmieniona, Że przeżywa opryski
środkiem glyfosat, podczas, gdy inne, niechciane rośliny mają umrzeć. Benbrook stwierdził,
Że w latach od 1995/96 do 2003/04 ilość oprysków glyfosatem zwiększyła się w
Argentynie o 58% na hektar. W USA uprawa roślin HR doprowadziła do zwiększenia
zużycia pestycydów o 63 mln kg.
W międzyczasie szerzą się chwasty odporne na opryski. W dziewięciu stanach USA rosną
odporne na glyfosat conyza canadensis i amaranthus rudis. Zmusza to rolników do
stosowania coraz toksyczniejszych pestycydów, jak 2,4-D i Dicamba.
Plonu nie są większe
Od czasu wprowadzenia roślin transgenicznych obietnice przemysłu są duże. I tak, twierdził
koncern Monsanto początkowo, soja-RR miała przynosić większe plony niż tradycyjna.
Badania przeprowadzone przez uniwersytety USA w 1999 dowiodły czegoś innego: soja-
RR prowadzi do 4% utraty plonów. Opublikowane inne wyniki w 2001 r. mówią nawet
o utracie 10% plonów. Wynika z nich niezbicie, Że winnym temu jest gen Roundup Ready.
W sierpniu 2004 raport naukowców US doniósł o stagnacji plonów soi od 1995 roku.
Ryzykowna technika z nieznanymi i niechcianymi skutkami ubocznymi
Podczas gdy soja-RR uprawiana jest już od lat w Argentynie i USA, odkrywane są coraz
nowsze jej własności. Niezależne badania naukowe, później również przeprowadzone przez
sam koncern Monsanto potwierdzają, Że części pierwotnej struktury DNA soi uległy w
wyniku manipulacji "zamieszaniu". Gorzej, soja-RR zawiera odcinki DNA, których
naukowcy nie są w stanie zidentyfikować.
W dokumentacji aplikacyjnej koncern Monsanto twierdził, Że soja-RR zawiera tylko jedną
kopię wmanipulowanego odcinka DNA. również to okazało się błędne. W 2001 Monsanto
przyznał, Że w soi występują dalsze fragmenty obcego DNA. Monsanto twierdził w związku z
tym, Że części te nie są aktywne i nie stanowią w związku z tym Żadnego problemu. Jednak i
to twierdzenie koncern musiał zrewidować i oświadczyć, Że przynajmniej jeden z fragmentów
DNA jest aktywny i przenoszony nawet na kwas rybonukleinowy (RNS).
Podobnie jak w przypadku niezidentyfikowanych części DNA, również i w tym przypadku
powstaje niebezpieczeństwo tworzenia przez roślinę nieznanych, niezidentyfikowanych i
niesprawdzonych protein. Zmiany w produkcji roślinnych protein mogą mieć poważne
skutki. Nie muszą się one ujawniać od razu. Wystąpić mogą Np. dopiero u następnych
generacji lub w sytuacjach stresowych. Okazało się na przykład, Że łodyżki genetycznie
manipulowanej soi pękały pod wpływem gorąca.
Szkodniki uodparniają się na truciznę roślin Gm
Obok roślin HR uprawiane są głównie rośliny Bt. Większość z nich powstaje poprzez
wstawienie w ich kod genetyczny syntetycznej wersji genu bakterii ziemnej Bacillus
thuringiensis. Rośliny produkują własną truciznę Bt i mają w ten sposób niszczyć szkodniki.
Ten rodzaj ochrony powoduje, Że szkodniki mają stały kontakt z trucizną. Wspomaga to ich
przeżycie, jako Że szkodniki wyposażone są w naturalną odporność na toksynę-Bt. Z biegiem
czasu doprowadzić to może do uodpornienia się szkodników na wielką skalę i
wyeliminowanie naturalnej broni przeciwko szkodnikom, jaką stanowiła toksyna
bakterii Bt.
W USA Żąda się (EPA- Enviromental Protection Agency) w związku z tym tworzenia stref
buforowych między areałami roślin transgenicznych, mających na celu spowolnienie
uodparniania się szkodników. Pojawiają się jednak obiekcje, czy tego typu strefy (20%
powierzchni uprawnej) wystarczają, ponadto ich zakładanie nie jest konsekwentne. W
przypadku mocno rozdrobnionego rolnictwa europejskiego trudno sobie wyobrazić tworzenie
takich stref.
Ponadto istnieje szereg wątpliwości, czy strefy takie mogłyby funkcjonować. Z drugiej strony
istnieje wystarczająca ilość naukowych danych dowodzących o postępującej odporności
szkodników. Szerokie występowanie odporności byłoby na szkodę zrównoważonego i
ekologicznego rolnictwa, ponieważ utraciłoby ono możliwość wykorzystywania naturalnych
środków ochrony roślin, jaką stanowi trucizna-Bt.
Rośliny-GM szerzą się w sposób niekontrolowany i zagrażają rolnictwu tradycyjnemu i
ekologicznemu
Nasze dzisiejsze rośliny Użytkowe zostały wyhodowane z ich dzikich przodków w okresie
dziesiątków tysięcy lat. Różnorodność roślinnego materiału genetycznego jest dla rolnictwa
nieodzowna; bez niej trudno jest wyhodować odmiany dopasowane do warunków
klimatycznych, szkodników, chorób i szeregu innych czynników środowiskowych.
Zagrożona jest nie tylko Różnorodność. Sąsiedztwo roślin GM i tradycyjnych jest iluzją.
Im więcej upraw GM tym trudniej o realizację kreowanej z takim trudem przez
politykę: wolności wyboru konsumenta.
W Kanadzie więcej nie połowa upraw rzepaku to rzepak modyfikowany genetycznie. Dalej
rzepak GM szerzy się w tamtejszym rolnictwie poprzez materiał siewny i w drodze zapylenia.
Dla kanadyjskich ekorolników uprawa rzepaku wolnego od GM przestała być w ten sposób
możliwa. Oznaczało to całkowitą rezygnację z upraw rzepaku. Utracili w ten sposób nie
tylko rynki zbytu, ale również bardzo ważną dla płodozmianu roślinę. również
konwencjonalni producenci rzepaku eksportujący do Europy i Japonii muszą się liczyć z
kontaminacjami.
Na niekontrolowane szerzenie się rzepaku-GM w Kanadzie reagują sprzeciwem
konsumenci Europy. Przeprowadzone w latach 1998, 2002 i 2005 badania rynku przez
Greenpeace i Oekotest odkryły na niemieckim rynku kanadyjskie miody z domieszkami GM,
np. Clover Crest i Biophar. (dop. Konsumenci nie chcą kupować tego miodu)
Zyskują jedynie koncerny
Szczególnie lukratywne dla przemysłu są najbardziej rozprzestrzenione w tej chwili na
świecie rośliny herbicydo- odporne HR. ponieważ firmy produkujące nasiona są
jednocześnie producentami herbicydu, np. Bayer, Du Pont, Monsanto, rolnicy mogą
nabywać dopasowane do herbicydu nasiona. Na rośliny Roundup Ready firmy Monsanto
potrzebny jest herbicyd Roundup Ready (glyfosat), do LibertyLink pasuje środek antyroślinny
Liberty (glufosinat). Według dewizy: dla każdej roślinki pasująca trucizna.
Ochrona patentowa dla herbicydu Roundup Ready Monsanto w USA wygasła. Rolnicy
chcący siać nasiona GM danego koncernu zobowiązywani są umowami do zakupu
herbicydu danego koncernu. Pozbawia ich się możliwości wyboru tańszych środków.
Koncern gwarantuje sobie podwójne zyski i uzależnia rolników od własnej palety
produkcyjnej.
Dodatkowym źródłem dochodów są tantiemy z patentów na rośliny GM. W USA i
Europie koncern Monsanto posiada ochronę patentową na wszystkie rośliny ze znakiem
RR. Skutkiem krajowych przepisów w Argentynie, gdzie 99% upraw soi stanowią uprawy-
GM, ochrona ta nie jest uznawana. Aby umożliwić sobie dochód z tych tantiem koncern
zakomunikował, Że ściągane one będą z eksportów soi argentyńskiej do krajów Europy,
gdzie patenty te mają moc prawną. W USA Monsanto zatrudnia detektywów polowych,
których zadaniem jest wykrywanie wykroczeń przeciwko prawu patentowemu. Tysiące
farmerów miało otrzymać pogróżki o procesie karnym.
(*) EkoConnect -
Internationales Zentrum für den ökologischen Landbau Mittel- und Osteuropas e.V.
International Centre for Organic Agriculture of Central and Eastern Europe e.V.
Arndtstraße 11, D-01099 Dresden, Germany
phone.: +49 (0)351/2066172
fax: +49 (0)351/ 2066174
E-Mail:
info@ekoconnect.org
Internet:
www.ekoconnect.org