pumpkinhead napisał: |
he he pomysł dobry ale mysle ze prosciej bedzie wpisywac te ktore NIE maja toksycznych skladnikow |
Waryo sięgnąć tu
http://fzp.net.pl/kaszrut3.html
Koszyk na zakupy i koszerne rozterki
Każdy z nas robi zakupy i robić je będzie. Polega to na chodzeniu z koszykiem po sklepie i wrzucaniu do niego wybranych produktów. Prawda? Prawda, ale... do czasu. Do czasu, gdy zdecydujemy się jeść koszernie, prowadzić koszerną kuchnię. Wtedy kwestia robienia zakupów spożywczych robi się bardzo trudna. Szczególnie dla początkujących "koszernych". Trudno jest pogodzić się z faktem, że nie zjemy już ulubionego serka topionego, nie osłodzimy sobie wieczoru tym deserem co kiedyś lub galaretką wiśniową. Jednak znając kilka informacji można bardzo ułatwić sobie życie.
Najważniejszą sprawą na początku, jest uświadomienie sobie, czego tak naprawdę nie możemy jeść. Podam tu przykłady dodatków najczęściej występujących w produktach spożywczych:
żelatyna - często na opakowaniach zaznaczone jest "żelatyna wieprzowa" - wtedy na pewno nie sięgamy po produkt. Jednak nawet wołowa żelatyna jest nie koszerna - z prostego względu - nie pochodzi ze zwierzęcia zabitego zgodnie z halachą. Dlatego musimy zrezygnować ze wszystkich galaretek i dań utwardzanych żelatyną.
Co w zamian? Pektyna i agar - są to substancje roślinne, a w związku z tym koszerne. Na rynku znajdują się już galaretki (na szybko) nie zawierające żelatyny.
Jeśli chcemy w domu przyrządzić danie w którym niezbędna jest żelatyna, można kupić ją w sklepie koszernym. Dla tych, którzy mieszkają poza Warszawą polecam odwiedziny w sklepie wegetariańskim. Można tam dostać wegańskie zamienniki żelatyny, a sprzedawca doradzi jak można je wykorzystać.
Żelatyna kryje się pod symbolem E 441
szelak - jest to substancja używana do nabłyszczania np. cukierków. A dokładniej jest to żywica otrzymywana z wydzieliny owada Laccifer lacca. Symbol E 904
koszenila - czerwony barwnik spożywczy, karmin. Jest to barwnik z pancerzyków samic coccus cacti. Uwaga: występuje w naprawdę wielu słodyczach i napojach! Symbol E 120
chityna - składnik produktów ułatwiających odchudzanie. Pochodzi od skorupiaków, które są niekoszerne, więc sama jest niekoszerna.
podpuszczka - pochodzi z żołądków cieląt. Tarejf w 100%. Zapominamy o serkach topionych i twardych.
Często słyszy się głosy, że współcześnie w przemyśle serowarskim nie używa się już naturalnej podpuszczki. To bardzo możliwe. Niestety, by zjeść żółty ser nie wystarczy zapewnienie samego producenta. Można udać się ze zbiorową prośbą do lokalnego rabina, a ten na pewno sprawdzi, czy możemy jeść ulubiony serek.
Na zakończenie:
Podzieliłam się tu informacjami, które sama posiadam. Polecam wszystkim uważne studiowanie wykazów składników podanych na opakowaniach. Jakikolwiek element zwierzęcy od razu dyskwalifikuje produkt, a jeśli jesteśmy niepewni - nie kupujmy. Najlepiej zaopatrzyć się i studiować listę koszernych produktów podaną przez rabina Schudricha.
Moja rada - noście w portfelu karteczkę z wypisanymi symbolami "E" niekoszernych składników. Z doświadczenia wiem, że stojąc w sklepie z paczką ulubionych cukierków łatwo można zapomnieć czy to E120 jest tarejf, czy E124...
Aleksandra Przeździecka vel Urodzona w niedzielę
riselle@NOSPAMpoczta.onet.pl
i tu:
http://fzp.net.pl/kaszrut2.html
http://fzp.net.pl/koszer.doc
Moja rada jest taka , że warto to poczytać, przemyśleć, można , a nawet należy znaleźć sobie swojego Rabina i niech on daje certyfikat koszerności.
To nie jest tylko problem produktów, ale również ich łączenia!
Zwróćcie uwagę na wszystkie produkty , aromatyzpowane (wody , napoje mleczne , herbaty kawy itp)
na tzw. wędliny, i produkty wędzone!
Poza tym nalezy zwrócić uwagę na to, że wiele produktów które ,świetnie są przyswajane i nieszkodliwe , dla ludzi wychowanych i innych strefach i przy innym przyzwyczajeniu układu trawiennego , w naszych może być szkodliwe, i oodwrotnie.
Zasada im prostrzy produkt , tym bezpieczniejszy