W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

Kłamliwe/bandyckie reklamy telewizyjne  
Znalazłeś na naszym forum temat podobny do tego? Kliknij tutaj!
Ocena: Brak ocen
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Dyskusje ogólne Odsłon: 866
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Genezyp_Kapen

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 20:58, 28 Maj '08   Temat postu: Kłamliwe/bandyckie reklamy telewizyjne Odpowiedz z cytatem

Najpierw zobaczcie, pewnie znacie
http://pl.youtube.com/watch?v=uR8dCgh5cQs&feature=related

I teraz o co mi chodzi:
ładna reklama, muzyczka melodyjna, typ reklamy mocno opartej na dużych emocjach. Chwyta ze serce co ?
Na końcu reklamy pojawia się się napis:
Rata tylko 389zł miesięcznie
Aż chce się wziąć kredycik co ? taniej niż wynajem.. Smile
Na dole pod ceną są gwiazdki. oczywiście nikt nie jest w stanie doczytać co tam jest nappisane. Byłem w banku znalazłem plakat i przeczytałem:

Rata tylko 389zł miesięcznie- przy wpłacie 100tyś zł, kwota kredytu 100tyś zł
kredyt na 45 lat !!

To wszystko jest już tak nienormalne, a my zwyczajowo przyzwyczailiśmy się do tego. Zaakceptowaliśmy takie absurdy, których nie da się zaakceptować. Mistrzem w bandyckich reklamach jest dla mnie Orange, szczyt kłamliwości !
Wnioski:
Bliski jestem wystąpić z oskarżeniem prywatnym przeciwko takim firmom.
No w końcu trzeba walczyć na każdym kroku, każdego dnia , bo nas zjedzą !
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
sdsw

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 21:34, 28 Maj '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najlepsza metoda na takie reklamy jest po prostu ich nie ogladanie. Czy tak trudno jest pozbyc sie tv ? Myslalem ze na forum takim jak to raczej nie ma osob ktore telewizje ogladaja
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sikorski

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 21:39, 28 Maj '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to niedługo abonament z prądem będzie i nie będzie się opłacać wywalenie TV choć sam z chęcią bym w ogóle nie kupował tego cholerstwa gdybym miał swój dom. A tak w ogóle to:
viewtopic.php?t=419&start=100 Laughing
Powrót do góry
Lara

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 00:31, 29 Maj '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Słyszałam również w telewizji niedawno takie cudo, jak jeden bank reklamował się w taki sposób: "możesz wziąć kredyt nawet do 500 000 i nie musisz zwracać". Laughing Za takie coś powinni wsadzać do więzienia. Mamy naprawdę łajdackie prawo.
Powrót do góry
goral_

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 00:51, 29 Maj '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najlepsza to leci reklama NatWest [bank] w UK.
Scenariusz oparty na wizycie klienta w konkurencyjnym banku.
Gdzie gruby, paskudny menadżer robi sobie z klientów dosłownie krowy dojne wcale się z tym nie ukrywając na zasadzie: "to my zawieszamy na haczyku tłustego pięknego robaka, a ty ten haczyk połykasz".
Po czym wkurzony klient idzie na drugą stronę ulicy do właśnie NatWest który jest ahh, ehhh super!
Niby głupia reklama, ale pokazuje jak banki traktują ludzi:)
NatWest upublicznia na czym to polega, mając nadzieję, że ludzie odczytają to, że tak robi konkurencja nie my:)
Ostatnio była ciekawa scenka w tej reklamie (taki mini serial zrobiony) jak kobieta przychodzi ze skargą na duże prowizje od opłat poniesionych za granicą. Na co ten paskudny, gruby menadżer odpowiada:
- wiesz, jak ty w kurorcie kupujesz sobie drinka to tak jak byś nam zostawiała napiwek tak samo jak dajesz kelnerowi czy pokojówce.
Z tym, że nasz napiwek jest znacznie większy i my też chcemy się napić dobrego drinka a nie możemy wyjechać sobie do kurortu:))
To jedna z nielicznych reklam jaka oglądam:)
Powrót do góry
Genezyp_Kapen

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 11:04, 29 Maj '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sdsw napisał:
Najlepsza metoda na takie reklamy jest po prostu ich nie ogladanie. Czy tak trudno jest pozbyc sie tv ? Myslalem ze na forum takim jak to raczej nie ma osób które telewizje oglądają

Wiesz co ? już dawno dawno temu Arystoteles mówił o "złotym środku"
wszystko trzeba wyśrodkować.Nie popadaj w skrajnośco. Wyborczą czytam po to, aby wiedzieć jak knują jak wpływają i jak konfabulują, wtedy można się bronić zawczasu. A w telewizji zwłaszcza publicznej można znależć wiele ciekawych dokumentów. No ale po 2 w nocy ! Ale oglądam i czasem trafiam na takie popieprzone manipulacje.
Poza tym, ulicą raczej nie przejdziesz na której nie ma reklamy !
Na każdym rogu, kłamstwo ! Na każdym roku reklama !
Powrót do góry
Voltar

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 13:07, 29 Maj '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kiedys gdy rodzice ogladali tv i leciały reklamy to zawsze wyłączaliśmy głos albo przerzucaliśmy na drugi kanał bo doprawdy na te brednie nie szło patrzec... obecnie prawie w ogóle nie patrze na tv, internet zastępuje mi wiadomości

nie rozumie ludzi, którzy "włączają pudło" i to pudło gra cały dzień non stop... niczym hipnoza...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
ICRF

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 13:37, 29 Maj '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Voltar napisał:
nie rozumie ludzi, którzy "włączają pudło" i to pudło gra cały dzień non stop... niczym hipnoza...

Ciekawa sprawa. Kiedyś zastanawialem się nad przekazem podprogowym. To że w tv powszechnie manipuluje się informacją to wiedza nawet dzieci, ale czy obrazem też.
Wiem że próby nad tym robili i niemcy, i rosjanie i amerykanie i brytyjczycy.
Kiedyś widziałem taki program (chgyba na discovery science) w którym kolesie testowali różne rodzaje przekazu podprogowego. m.in. kodowali film tak , że w ściśle określonych momentach przez ułamki sekund na ekranie pojawiał się obraz przedstawiający psa czy kota (nie pamiętam). efekt był taki, że ludzie poddani testowi z użyciem tego filmu, po skończonym teście, musieli z całej listy wybrać zwierze z jakim im się ten film kojarzył. o ile pamiętam wychodziło im że 98% ludzi kojarzyło to co widziało z tym co było "zakodowane" w filmie. Jest to o tyle uderzające że jak robili ten sam test z filmem "niezmontowanym" to rozkład był 10-15% dla zwierzątka/obrazka.

Zresztą były/są czasem newsy, że jakieś bajki wywołały u dzieci drgawki, wymioty, doruchy padaczkowe itd.
Powrót do góry
Lara

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 22:13, 29 Maj '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Telewizja jest dobra dla ludzi samotnych, bo praktycznie zmniejsza uczucie samotności. Tylko trzeba selekcjonować programy. Nie da się wszystkiego oglądać. Ja nie cierpię polskiej telewizji, zwłaszcza dzienników, programów rozrywkowych i seriali. Uważam że polska telewizja jest agresywna i bardzo manipuluje. Nie znoszę również widoku księży w telewizji. Jak widzę jakiegoś księdza, to od razu wyłączam.
Powrót do góry
q8ic

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 22:28, 29 Maj '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzisiaj widziałem kawałek "wiadomości" - nie wiem co ten Kraśko próbuje zrobić ale na 32" monicie wygląda to paskudnie :C
Wytrzymałem jakieś 15 sekund Very Happy

Niedawno naszła mnie jakaś biedna licealistka/studentka pracująca dla Canal+ czy innej Cyfry i chciała wcisnąć mi miskę strasząc, że sygnał analogowy zaniknie niedługo Shocked
No i że trzeba zamówić cyfrowy. Z tego co słyszałem to nasz Eurokołchoz chce nas zmusić do tego. I ze ma byc do 2012 (sic!) prolongują i dopiero w 2015 przejdziemy na sygnał cyfrowy.

Zastanawiam sie czy nie chodzi przypadkiem o zastosowanie przekazu podprogowego - w tv lepszej jakości pewnie będzie skuteczniejszy Twisted Evil
Powrót do góry
goral_

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 01:06, 30 Maj '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

q8ic napisał:
Niedawno naszła mnie jakaś biedna licealistka/studentka pracująca dla Canal+ czy innej Cyfry i chciała wcisnąć mi miskę strasząc, że sygnał analogowy zaniknie niedługo Shocked
No i że trzeba zamówić cyfrowy. Z tego co słyszałem to nasz Eurokołchoz chce nas zmusić do tego. I ze ma byc do 2012 (sic!) prolongują i dopiero w 2015 przejdziemy na sygnał cyfrowy.

Zastanawiam sie czy nie chodzi przypadkiem o zastosowanie przekazu podprogowego - w tv lepszej jakości pewnie będzie skuteczniejszy Twisted Evil

Nie powinni... znaczy nie powinni zmuszać do kupna komercyjnej platformy cyfrowej.
Tu nie chodzi o cyfrowy przekaz z satelity ale o naziemny cyfrowy przekaz.
Wiem, że TVP robi testy w Warszawie i w Krakowie. Powinno w przekazie cyfrowym być nie mniej niż jest obecnie dostępne analogowo na tej samej zasadzie.
Tak wygląda to w UK, gdzie analogowe nadajniki znikną całkowicie w 2012 roku! Od 2007 na cyfrowy przekaz przechodzą kolejne regiony. Już dwa są całkiem odcięte od analogów.
Wygląda to tak, że obecnie na analogu jest 5 kanałów (w ramach abonamentu RTV) BBC1, BBC2, ITV, Chanel4, five.
W cyfrowym przekazie jest w zależności od nadajnika od 10 do 32 stacji telewizyjnych i jakieś 50 radiowych.
Jeśli ktoś ma cyfrowy TV to ma z głowy:) jeśli nie to musi dokupić odbiornik cyfrowy zwany tu freeview którego koszt to od 10 funtow w górę.
Jest to dość poważna konkurencja do oferty kablowej TV jak i satelitarnej (w UK jest jeden operator kablowy: virginmedia i jeden satelitarny sky [tu mała poprawka, od około 2 tygodni ruszyła nowa platforma satelitarna o nazwie freesat zbudowana przez BBC i ITV oferują totalnie darmowy przekaz]) co od razu widać po spadku cen...
Powrót do góry
iaro

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 12:11, 30 Maj '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

q8ic napisał:
Dzisiaj widziałem kawałek "wiadomości" - nie wiem co ten Kraśko próbuje zrobić ale na 32" monicie wygląda to paskudnie :C
Wytrzymałem jakieś 15 sekund Very Happy

A wiecie co jest 'najlepsze'?To,że większość telewizorów kineskopowych nie jest przystosowana do odbierania sygnału,jaki zostanie nam wciśnięty przez Ch*jnię Europejską... Rolling Eyes ...to będą zyski nie tylko da platform cyfrowych ale i dla producentów teleekranów...tzn.telewizorów.

W sumie mnie tez zastanawia zjawisko włączania telewizorów (czasem na cały dzien) na zasadzie 'byle coś gadało'.
Powrót do góry
Filjan

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 13:53, 30 Maj '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja właściwie nie oglądam TV, tylko co parę dni na jakiś ciekawy film lub programy o rynku finansowym. To telewizji steruje ludźmi, przekazują nam w wiadomościach tylko co chcą. Dlatego najlepszy jest internet, sam oglądasz interesujące ciebie informacje i możesz wejść jeszcze na 10 innych stron by je zweryfikować.
Powrót do góry
waha123

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 14:48, 30 Maj '08   Temat postu: Media markt Odpowiedz z cytatem

Genezyp_Kapen napisał:
Wyborczą czytam po to, aby wiedzieć jak knują jak wpływają i jak konfabulują, wtedy można się bronić zawczasu. A w telewizji zwłaszcza publicznej można znależć wiele ciekawych dokumentów.

Zgadzam się w pełni. Gazeciory przeglądać, telewizornie obserwować...

Powrót do góry
waha123

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 15:04, 30 Maj '08   Temat postu: Re: Kłamliwe/bandyckie reklamy telewizyjne Odpowiedz z cytatem

Genezyp_Kapen napisał:
Najpierw zobaczcie, pewnie znacie
http://pl.youtube.com/watch?v=uR8dCgh5cQs&feature=related

Na tym teledysku, jak zobaczyłem, że wysiadają z furgonu, to myślałem, że zaczną zaraz sikać przy "Deustchland uber alles"....my powinniśmy również sz...ć na to....a propos...Bank "Millenium" to dawny BIG bank!!!!!!!
http://www.bezcenzury.net/index.php?main=forum&view=267
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Dyskusje ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: