|
Autor
|
Wiadomość |
Jerzy Ulicki-Rek
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 15:28, 29 Maj '08
Temat postu: "Marsz na Belweder" -Julian Tuwin : 17.06.2008 |
|
|
Do prostego człowieka
Julian Tuwim
Gdy znów do murów klajstrem świeżym
Przylepiać zaczną obwieszczenia,
Gdy "do ludności", "do żołnierzy"
Na alarm czarny druk uderzy
I byle drab, i byle szczeniak
W odwieczne kłamstwo ich uwierzy,
Że trzeba iść i z armat walić,
Mordować, grabić, truć i palić;
Gdy zaczną na tysięczną modłę
Ojczyznę szarpać deklinacją
I łudzić kolorowym godłem,
I judzić "historyczną racją",
O piędzi, chwale i rubieży,
O ojcach, dziadach i sztandarach,
O bohaterach i ofiarach;
Gdy wyjdzie biskup, pastor, rabin
Pobłogosławić twój karabin,
Bo mu sam Pan Bóg szepnął z nieba,
Że za ojczyznę - bić się trzeba;
Kiedy rozścierwi się, rozchami
Wrzask liter pierwszych stron dzienników,
A stado dzikich bab - kwiatami
Obrzucać zacznie "żołnierzyków". -
- O, przyjacielu nieuczony,
Mój bliżni z tej czy innej ziemi!
Wiedz, że na trwogę biją w dzwony
Króle z pannami brzuchatemi;
Wiedz, że to bujda, granda zwykła,
Gdy ci wołają: "Broń na ramię!",
Że im gdzieś nafta z ziemi sikła
I obrodziła dolarami;
Że coś im w bankach nie sztymuje,
Że gdzieś zwęszyli kasy pełne
Lub upatrzyły tłuste szuje
Cło jakieś grubsze na bawełnę.
Rżnij karabinem w bruk ulicy!
Twoja jest krew, a ich jest nafta!
I od stolicy do stolicy
Zawołaj broniąc swej krwawicy:
"Bujać - to my, panowie szlachta!"
Poeto,zgadzam sie z Toba.
Jerzy Ulicki -Rek
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
jabba
|
Wysłany: 15:43, 29 Maj '08
Temat postu: |
|
|
Julian Tuwim żyd, komunista, piewca Stalina, współpracował z UB.
od siebie dodam ze grafoman.
Kod: | Pewien człowiek przyjechał na międzynarodowe lotnisko Ben-Guriona z dwoma dużymi torbami. Zatrzymał go agent celny, otworzył jedną torbę i zobaczył, że jest pełna pieniędzy w różnych walutach.
Agent pyta pasażera:
- Skąd masz te pieniądze?
Człowiek odpowiada:
- Nie uwierzysz mi, ale podróżowałem po całej Europie i wchodziłem do wszystkich napotkanych toalet publicznych. Za każdym razem, gdy zobaczyłem sikającego człowieka, łapałem jego organ i mówiłem: “Albo ofiarujesz pieniądze na rzecz Izraela, albo ja odetnę twoje piłeczki.”
Oszołomiony agent celny mamrocze:
- Eeeee…. to bardzo interesująca historia… Ale co masz w drugiej torbie?
Człowiek na to odpowiada:
- Nie uwierzbyłbyś jak wielu ludzi w Europie nie popiera Izraela.
|
_________________ http://republika.pl/blog_fa_550912/991430/sz/zwoliludu.gif
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Jerzy Ulicki-Rek
|
Wysłany: 15:54, 29 Maj '08
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Veritatis
|
Wysłany: 16:14, 29 Maj '08
|
|
@jabba
To, że Tuwim był Żydem o niczym nie świadczy. Jak by nie patrzeć Jezus też był Żydem - więc czy wszyscy Żydzi to ch... ?
@Jerzy
A Ty będziesz pod Belwederem 17 czerwca?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
jabba
|
Wysłany: 16:29, 29 Maj '08
|
|
Veritatis napisał: | @jabba
To, że Tuwim był Żydem o niczym nie świadczy. Jak by nie patrzeć Jezus też był Żydem - więc czy wszyscy Żydzi to ch... ?
|
był też komunistą, piewcą Stalina* i współpracownikiem UB. Jak na moje oko wystarczy.
*taki gość co zabił jakieś 2.000.000 zredukował Polskę o 30% i w ogóle straszny piekłoszczyk.
ps. Jakoś mało mnie obchodzi pochodzenie Jezusa, Ale w naszej kulturze liczy sie pochodzenie po mieczu. A ojcem Jezusa był Bóg
http://www.kworum.com.pl/art129,zydowscy_polacy.html.
http://www.kworum.com.pl/art1491,_szary_o_pogromie.html
ps2 znacie takie pojęcie "żydokomuna" to Tuwim się w nie idealnie wpisuje.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Mijak
|
Wysłany: 19:32, 29 Maj '08
|
|
Ale piosenka fajna.
_________________ Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko nielogiczne i mało prawdopodobne.
GG 7434411
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
jabba
|
Wysłany: 20:24, 29 Maj '08
|
|
Mijak napisał: | Ale piosenka fajna. |
To jest "wiersz", a raczej grafomańskie wypociny a nie piosenka.
Paskudna żydowska propaganda. ten żydokomunista w 1929 mówi Polakom: nie zbrójcie się, nie bądźcie gotowi. I to w czasie gdy współpraca III Rzeszy i ZSRR na mocy postanowień z Rapallo szła w najlepsze.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Mijak
|
Wysłany: 20:41, 29 Maj '08
|
|
Ja tam kiedyś wersję śpiewaną słyszałem, to żem myslał, że tylko piosenka.
A tu nie chodzi o zbrojenie się, tylko o samą wojnę. I to w imię USA, mam takie dziwne wrażenie.
No, ale tak to juz jest z poezją - kazdy ja rozumie tak, jak chce.
_________________ Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko nielogiczne i mało prawdopodobne.
GG 7434411
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Jerzy Ulicki-Rek
|
Wysłany: 03:04, 30 Maj '08
|
|
jabba napisał: | Mijak napisał: | Ale piosenka fajna. |
To jest "wiersz", a raczej grafomańskie wypociny a nie piosenka.
Paskudna żydowska propaganda. ten żydokomunista w 1929 mówi Polakom: nie zbrójcie się, nie bądźcie gotowi. I to w czasie gdy współpraca III Rzeszy i ZSRR na mocy postanowień z Rapallo szła w najlepsze. |
Jabba
ZNowu masz racje ale potraktuj to inaczej:tresc pasuje jak ulal do dzisiajszej sytuacji i dlatego to wykorzystalem bo trafione w dzisiatke..
Moglbym wziac tez Broniewskiego :"Kiedy przyjda podpalic twoj dom" ale nie moglem znalezc.
Jerzy
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Baccalus
|
Wysłany: 07:52, 30 Maj '08
|
|
Co do tego marszu na Belweder. Czy dobrze zrozumiałem, że celem jest wyrażenie sprzeciwu Traktatowi Lizbońskiemu? Jeśli tak, to czy on już nie jest wprowadzony? Wówczas chodziłoby o nawolywanie do anulowania go.
_________________ Admin ograniczył mi liczbę postów do 4, bo krytykowałem policjanta kopiącego człowieka podczas Marszu Niepodległości. Teraz 1/dobę(nie powiedział dlaczego).
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Easy_Rider
|
Wysłany: 08:20, 30 Maj '08
|
|
Tuwim stanowi zupełnie odmienne zjawisko w relacjach polsko-żydowskich. Zresztą, kwestia twórców kultury pochodzenia żydowskiego tworzących w Polsce, w języku polskim, wymaga innego podejścia. Gdyby ich usunąć z polskiej kultury, to ona po prostu nie istnieje, nawet Adaś Mickiewicz by się nie załapał.
Ale istotne w tym temacie jest coś innego. Wiersz Tuwima, należy traktować w kategoriach uniwersalnych, jako manifest przeciwko wojnie, przeciwko urzędowemu patriotyzmowi, mającemu za zadanie stworzyć motywację dla żołnierzy (obecnych i potencjalnych) aby oddawali życie za "ojczyznę", a w rzeczywistości za banki, korporacje, hierarchie religijne i kliki rządzące. Swoim przesłaniem, wiersz ten wybiega daleko w przyszłość (powstał w latach 30.). Nie widzę tu żadnego spisku żydowskiego.
Reakcja niektórych dyskutantów jest tylko pożywką dla tropicieli polskiego antisemitismusa, "wysysanego z mlekiem matki". Szkoda, Jerzy, że zamiast ulegać argumentacji tych dyskutantów, nie dałeś im od razu prztyczka w nos.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
dr02d2u
|
Wysłany: 09:02, 30 Maj '08
|
|
Easy_Rider napisał: | kwestia twórców kultury pochodzenia żydowskiego tworzących w Polsce, w języku polskim, wymaga innego podejścia. Gdyby ich usunąć z polskiej kultury, to ona po prostu nie istnieje, nawet Adaś Mickiewicz by się nie załapał. |
Bez przesady. Polska literatura to nie tylko Mickiewicz (zdaje się ćwierć-żyd po babce, choć to niedowiedzione) i Tuwim. Czy Kochanowski, Kraszewski, Sienkiewicz, Głowacki, Słowacki też mieli "korzenie"? Ktoś dociekliwy może orzec, że kogoś tam dziadek, matka, czy babka to Ormianin, Litwin czy Tatar. Ale to nie ma znaczenia, bo najważniejszym kryterium jest to, że w Rzeczypospolitej to była polska szlachta.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Jerzy Ulicki-Rek
|
Wysłany: 09:39, 30 Maj '08
|
|
Easy_Rider napisał: | Tuwim stanowi zupełnie odmienne zjawisko w relacjach polsko-żydowskich. Zresztą, kwestia twórców kultury pochodzenia żydowskiego tworzących w Polsce, w języku polskim, wymaga innego podejścia. Gdyby ich usunąć z polskiej kultury, to ona po prostu nie istnieje, nawet Adaś Mickiewicz by się nie załapał.
Ale istotne w tym temacie jest coś innego. Wiersz Tuwima, należy traktować w kategoriach uniwersalnych, jako manifest przeciwko wojnie, przeciwko urzędowemu patriotyzmowi, mającemu za zadanie stworzyć motywację dla żołnierzy (obecnych i potencjalnych) aby oddawali życie za "ojczyznę", a w rzeczywistości za banki, korporacje, hierarchie religijne i kliki rządzące. Swoim przesłaniem, wiersz ten wybiega daleko w przyszłość (powstał w latach 30.). Nie widzę tu żadnego spisku żydowskiego.
Reakcja niektórych dyskutantów jest tylko pożywką dla tropicieli polskiego antisemitismusa, "wysysanego z mlekiem matki". Szkoda, Jerzy, że zamiast ulegać argumentacji tych dyskutantów, nie dałeś im od razu prztyczka w nos. |
Easy
Nie musialem nikomu daac prztyczka z dwoch powodow:
kazdy ma prawo powiedziec to co mysli i dopiero w czasie wymiany zdan dochodzimy to tego o co chodzi.
Tuwim,Staff,Lesmian to kawalek naszej narodowwej historii czy komus sie to podoba czy nie.Z powodow ,ktore doskonale posumowales uzylem celowo tego wiersza bo pasuje genialnie do tego co chialem powiedziec a TAk po mistrzowsku -niestety- nie potrafie ,dlatego uzylem cytatu.
Jesli ten wiersz byl prawdziwy wtedy i jest prawdziwy co do joty dzisiaj moze powinismy zdac sobie sprawe z tego ,ze procesy naniuplacji naszymi odruchami nie zaczely sie wczoraj i ,ze grupa ludzi ,ludzi gotowych zrobic wszystko i sprzedac wszystko isniala wtedy i istnieje dzisiaj.
Problem polega na tym czy pozwolimy im nadal dzialac bezkarnie widzac jakie konskwencje dla narodu przynosi ich bezkarnosc.
Nie zgadzam sie z tym,ze bez "Polakow -ochotnikow"( jak napisal kiedys o sobie inny zydowski tworca zakochany w polskosci- Marian Hemar) nasza kultura przestala by istniec.Bylaby na pewno ubozsza bo kazdy maly strumyk zasila rzeke ale rzeka trwa nadal nawet jesli pare strumieni wyschnie.
Wyobraz sobie nasza narodowa swiadomosc bez "Trylogii" na przyklad ,napisanej "ku pokrzepieniu serc" wtedy gdy te serca potrzebowaly tak bardzo tego wlasnie pokrzepienia .
uklony
Jerzy
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
suspenser
|