Witam,
Ciekawy jestem jak to naprawdę było z atakiem na Pearl Harbor. Po oglądnięciu filmu "American Zeitgeist" wydawało mi się, że faktycznie atak był nie tylko spodziewany, ale i również był skutkiem prowokacji Japonii przez rząd USA. Jednakże gdy chciałem znaleźć na to jakieś dowody w Internecie, książkach to nigdzie o tym nic nie ma. Nie wiem czy twórca tego filmu po prostu wyssał sobie te informacje z palca. Przykład:
"W dzienniku Henry Stimsona - sekretarza wojny u Roosevelta z 25 listopada 1941 jest zapis jego rozmowy z Rooseveltem: Pytanie było jak mamy maniupulować nimi(...)" itd. - to było na filmie. A jakieś dowody na to? Może autor filmu przeglądał sobie ten dziennik? Co do tej daty w Internecie znalazłem tylko, że prezydent USA Franklin D. Roosevelt podpisał projekt ustawy o Dniu Dziękczynienia...
Inne informacje domyślam się, że również nie znalazłyby potwierdzenia... Więc wierzyć w to co w flimie czy też nie?
BTW. dziwne, że na forum jeszcze o tym nie było...
Pozdrawiam.