Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 16:21, 11 Lip '08
Temat postu:
Chciałabym przytoczyć fragment wypowiedzi farmera z powyzszego filmu.
(Piękna wypowiedź)
''rolnicto to sztuka na moim polu czuje sie jak artysta jestem twórczy i wynalazczy
czlowiek nie mysli po prostu tylko o jakims produkcie spozywczym, ale cieszy go rodzaj samej wykonywanej pracy
chodzi o to, aby rozumiec ziemie ,przyrode, rozumiec potrzebe chronienia wszystkiego podczas kazdej pracy
dlatego stworzylismy gospodarstwo modelowe. Gospodarujemy calosciowo, aby chronic bogactwo zycia,
ta zasada oznacza równiez koniecznosc respektowania praw innych ludzi, a jak moge je lepiej respektowac niz
zaopatrywac ich w zdrowa zywnosc ,a nie w żywność skazona i podejrzaną.''
Dla mnie jest to wzruszający film:)
Tytul filmu ''Zycie wymyka sie spod kontrolii'' jest bardzo dobrym tytulem , gdyz mobilizuje nas odbiorców to wziecia wreszcie swoich spraw (przede wszystkim dotyczacych godnosci osobistej czlowieka) w swoje rece i walczyc o prawdę.
Wysłany: 16:22, 11 Lip '08
Temat postu: Re: Odp
amros napisał:
Goska napisał:
Wspanialy film. Dziekuje Ci Waldku !
No żesz! A mnie to nikt nie podziękuje?
Beze mnie nie było tego torrenta... Spróbujcie gdzie indziej poszukać ten film...
Pozdrawiam
Amros
Tobie też dzięki, zwłaszcza, że nie bierzesz za to pieniędzy
Tańcząca, rzeczywiście piękne słowa. Oby coraz więcej ludzi mogło tak powiedzieć o swojej pracy (ja jeszcze nie mogę ).
P.S. A co mają powiedzieć Ci którzy pracują przy "produkcji" w banku?
Wysłany: 17:06, 12 Lip '08
Temat postu:
Film ten leciał lepiej przetłumaczony na Planette. Jeśli chodzi o roślinę, która jest antybiotykiem nazywa się ją kurkumą . Godny polecenia dobrze, że go umieszczono. Pozdrawiam:)
Wysłany: 00:02, 08 Mar '09
Temat postu:
To sa miejsca upraw eksperymentalnych Monsanto.
Chcemy uswiadamiac ludzi poprzez plyty, prezentacje, rozmowy a powinnismy zaczac od rolnikow, ktorzy maja pola w poblizu upraw Monsanto.
Spojzcie na ta mape, przeciez to musi byc blisko was. Mozna pokazac tym ludziom filmy dotyczce tej spawy wytlumaczyc im o co tu chodzi. Mam do was taki wlasnie apel, aby uswadomic tych biednych rolnikow. Nie obwiniac ich tylko starac sie do nich trafic, aby zmienic ich nastawienie.
Wysłany: 21:09, 18 Kwi '09
Temat postu:
guinness napisał:
To sa miejsca upraw eksperymentalnych Monsanto.
Spojzcie na ta mape, przeciez to musi byc blisko was. Mozna pokazac tym ludziom filmy dotyczce tej spawy wytlumaczyc im o co tu chodzi. Mam do was taki wlasnie apel, aby uswadomic tych biednych rolnikow.
W nawiązaniu do tekstu Guinnessa na temat upraw Monsanto i załączonej mapy należy dodać, że nie pokazuje ona w pełni skali zagrożenia. Jak wynika z oficjalnej strony Monsanto Polska firma zajmuje się m.in. dystrybucją nasion rzepaku i kukurydzy w całym kraju "Tworzone są one w oparciu o bogaty potencjał genetyczny" :)
Dodatkowo "Oddział handlowy nasion warzyw gruntowych ma w swojej ofercie najwyższej jakości nasiona warzyw:
...Rejestracja odmian odbywa się w COBORU (Centralny Ośrodek Badań Roślin Uprawnych) w Słupi Wielkiej ... Proces rejestracji zakończony jest wpisem do Krajowego Rejestru Odmian oraz Wspólnotowego Katalogu Odmian, a jak takie instytucje u nas działają i jak przebiegają procedura, każdy inteligentny użytkownik zapewne wie :)
Dodając do tego, że firma działa u nas od 1995 włos się na głowie jeży !
Wysłany: 13:10, 09 Mar '10
Temat postu:
W uzupełnieniu znalazłem inną nasienną ciekawostkę. Na stronie Monsanto USA http://www.monsanto.com/who_we_are/locations/poland.asp w zakładce Polska jest oprócz Monsanto Polska druga firma: De Ruiter Seeds Sp. z o.o.
Która na swojej stronie nie chwali się jakoś związkami z monsanto
http://www.deruiter.pl/historia.html
Firma zajmuje się produkcją " ... nasion warzyw ... wyspecjalizowani w czterech najważniejszych gatunkach do uprawy pod szkłem i pod folią. Są to: pomidor, ogórek, papryka i oberżyna"
Szanowni Państwo Uprzejmie informujemy, iż na mocy uzgodnień pomiędzy firmami De Ruiter Seeds oraz Seminis nastąpi dalsza specjalizacja w każdej z tych firm w ramach grupy Monsanto. Ustalono, iż De Ruiter Seeds będzie specjalizować się w nasiennictwie odmian przeznaczonych pod osłony (uprawa pod szkłem i pod folią) natomiast Seminis będzie specjalizował się w nasiennictwie odmian polowych.
więcej
31.07.2009 - Pomidor LICOROSSA F1 firmy De Ruiter Seeds pomocny w walce z rakiem już w sprzedaży.
Pomidory są znane ze swych korzyści dla zdrowia ze względu na wysoką zawartość likopenu, jednego z najlepszych przeciwutleniaczy, chroniących organizm przed chorobami, takimi jak nowotwory, zawał serca, choroby neurologiczne. Substancja ta, nadająca pomidorowi czerwony kolor, zmniejsza zarazem ryzyko zachorowań na raka piersi, trzustki, prostaty, jamy ustnej i jelit i in.
więcej
24.06.2009 - Zróżnicowana dieta
Dr Chris Hiley, dyrektor ds. polityki i badań organizacji zajmującej się wspieraniem raka prostaty, stwierdził, że doskonałym krokiem było rozpoznanie przez Tesco ważności likopenu. Przez ostatnie lata naukowcy badający raka prostaty ciągle powracali do pytań o rolę przeciwutleniaczy i likopenu zawartego w pomidorach w diecie, w świetle zmniejszenia występowania raka prostaty.
więcej