|
Autor
|
Wiadomość |
Tańcząca
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Kowal
|
Wysłany: 15:36, 23 Maj '08
Temat postu: |
|
|
Dwie tezy zasługują na zapamiętanie:
1. Kiedy Chiny zbudują most współpracy między Azją i Afryką- zatęsknimy za światem (nam się zadaje, że na wskroś złym), który zbudowali nam Teksańczycy, i
2. Tylko cztery państwa w skali świata odniosły znaczący sukces gospodarczy- tak zwane "Tygrysy azjatyckie". Były to kraje o ustroju niedemokratycznym (totalitarnym? niewolniczym?)
Ergo- niepotrzebnie naprężamy muskuły. Najprawdopodobniej, wieszczony przez JKM i innych schyłek cywilizacji "białych" jest nieunikniony. Z tego co zrozumiałem, Chińczycy wykorzystując niewolniczą pracę swego narodu i zamordyzm staną się liderem gospodarczym, poczym przerzucą swą uciążliwą produkcję do Afryki, samemu spijając śmietankę. A my? No cóż. Zrobimy kilka kroków w tył i tak już pozostaniemy.
Doskonały wykład. Polecam.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Lara
|
Wysłany: 17:19, 23 Maj '08
|
|
Wysłuchałam fragmentu tego video, i nie miałam już cierpliwości słuchania dalej, bo wiedziałam o co chodzi. Dzieje się żle, więc się szuka kozła ofiarnego. A takim kozłem ofiarnym są Chiny i cały wschód, może jeszcze z Rosją razem? Jeżeli są w Polsce tacy mądrzy ekonomiści, to dlaczego wszystko tak wygląda żle Czytałam dziś artykuł pewnego analityka, który przedstawił zupełnie inną wizję tego, co sie teraz dzieje, a mianowicie, że ten cały kryzys gospodarczy w USA i kryzys dolara, jest sztucznie napędzany przez Rezerwę Federalną i sionistów, którzy kontrolują banki na całym świecie. 70% swiatowej gospodarki oparta jest na dolarze.Gdyby naprawdę doszło do upadku dolara i tym samym upadku gospodarczego Stanów, byłaby to bomba nuklearna dla całej gospodarki światowej. Wg autora artykułu to jest niemożliwe. Ten cały kryzys sztucznie wywołany, ma spowodować konflikty, wojny, zmiany ustrojowe / w tym wypadku komunizm w Chinach leży pod znakiem zapytania/. A wszystko po to aby przynieśc korzyści elitom, w tym wypadku sionistom. Autor jest pesymistyczny, bo nie wyklucza na koniec konfliktu nuklearnego. Trzeba wziąć pod uwagę rownież taką wersję.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
goldbug
|
Wysłany: 18:01, 23 Maj '08
|
|
Możesz podać źródło publikacji tego analityka. Może będzie to kolejny argument na przekonanie kilku znajomych, że to FED stoi za tym wszystkim. Nadal niewierzą, że kryzys jest wywołany celowo i ufają nawinie w to, że FED stara się ratować sytuację.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Lara
|
Wysłany: 20:35, 23 Maj '08
|
|
goldbug, strona jest po hiszpańsku, ale jeśli znasz angielski może nietrudno ci będzie zrozumieć.
www.iarnoticias.com
Artykuł nazywa się: La crisis global y el mito del " final de la era del dolar" - kryzys globalny i mit "koniec ery dolara".
Autor - Manuel Freytas - dziennikarz, badacz, analityk, pisze dużo ciekawych artykułów.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
frasobliwy
|
Wysłany: 21:44, 23 Maj '08
|
|
Kowal napisał: | Dwie tezy zasługują na zapamiętanie:
1. Kiedy Chiny zbudują most współpracy między Azją i Afryką- zatęsknimy za światem (nam się zadaje, że na wskroś złym), który zbudowali nam Teksańczycy, i |
Czemu? Cesarstwo Chin to łagodniejsza kultura niż Rzym. Dużo o tym pisać.
Cytat: | 2. Tylko cztery państwa w skali świata odniosły znaczący sukces gospodarczy- tak zwane "Tygrysy azjatyckie". Były to kraje o ustroju niedemokratycznym (totalitarnym? niewolniczym?) |
Jakie tygrysy? Najwyższy poziom mają Japonia i Korea Południowa, ale tam niewolnictwo siedzi w głowach pracocholików i kujonów.
Kraje sukcesu gospodarczego to tez socjalistyczna Skandynawia, Niemcy i Francja, ale na prawica.net nigdy się do tego nie przynają
Cytat: | Z tego co zrozumiałem, Chińczycy wykorzystując niewolniczą pracę swego narodu i zamordyzm staną się liderem gospodarczym, |
Na razie to USA wykorzystuje prace Chinczyków płacac im dolarami (czyli słowem honoru Żydów z FED). Amerykanie zrobili sobie też folwark z Ameryki Południowej. Przez wiekszość czasu, w większości tamtejszych krajów byly krwawe dyktatury i niewiele wysiłków w strone budowy powaznego przemysłu. Wot tajemnica. Niby taka demokracja, a budowała zacofane dyktatury.
Cytat: | poczym przerzucą swą uciążliwą produkcję do Afryki, samemu spijając śmietankę. |
Wątpię. Chiny mają gigantyczne pokłady sily roboczej na wsi. Na razie to nawet "afrykanskie paciorki" są made in China.
Ty się martwisz niedolą murzynów?
A zobacz co w Polsce. Kto ma banki, sieci sklepów, fanbryki samochodów, elektrownie, telekomy, gazety...Wszystko już sprywatyzawono. Dziwnym zbiegiem okoliczności zagranicznemu kapitałowi. Ten kapitał spija tyle śmietanki, że Polacy uciekają na Zachód, a średnia płąca jest duzo wyzsza niż mediana! (i dlatego podaje się srednia a nie medianę, by nie szokowac publiki)
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
frasobliwy
|
Wysłany: 23:46, 23 Maj '08
|
|
Obejrzałem. Do tez wspomnianych przez Kowala dodałbym moim zdaniem najwazniejszą. Planowanie strategiczne przez państwo i krytyka rynku kapitałowego. Bo co widzimy? Chiny świadomie, na szczeblu panstwowym budują nowe przemysły (ale nie jak w PRL), a czkawka w finansach USA to wynik głupich prywatnych inwestycji.
Tymczasem w necie można znaleźć wielu idologów "dowodzacych", ze "im mniej państwa tym lepiej". Medialny prym wiodą Centrum im A.Smitha i partia UPR
Rybiński wspomniał coś o czym sam pisałem dyskutując ze zwolennikami prywatyzowania wszystkiego, w tym sluzby zdrowia. Polska służba zdrowia dziala stosunkowo nieźle jak na tak niski procent PKB jaki jej się przyznaje. Pisałem, że procent PKB wydawany w USA jest prawie 2 razy wyższy i trzeba brać to pod uwagę jak się jezdzi po polskim "panstwowym".
Tak wiec łyknałbym go jako 100% autorytet, gdyby nie usmiechy w strone ochipowywania i instytuacji "międzynarodowych". Rybinski przekonywał, że Chiny powinny być w nie wprowadzone. A ja myślę, że sami za jakiś czas zrobią swoje instytuacje "międzynarodowe", bo prawdziwych instytuacji miedzyanrodowych oczywiście nie ma.
A poza tym, moim zdaniem...W Chinach nie mają co szukać merkurianie chazarscy. Zatem nie obsadza Chinczykom elit i nie zdominują tak jak zdominowali mocarstwa europejskie i posteuropejskie.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Kowal
|
Wysłany: 00:31, 24 Maj '08
|
|
Nie wprawia mnie w zdziwienie fakt, że kluczowe gałęzie gospodarki Polski zostały oddane w ręce obcego kapitału (przede wszystkim banki, energetyka będzie kolejnym, ostatnim gwoździem do trumny). A to dlatego, że uważam, iż Polskę- i to od co najmniej 1939 roku- należy traktować jako kraj podbity. Najpierw Sowieci, po ich upadku USA i wreszcie Niemcy pod przykrywką UE. Stąd też nie odniosłem się do kwestii "długookresowego planowania strategicznego", gdyz takowe realizować może tylko rząd o charakterze narodowym, nie zaś namiestnikowskim.
Moja troska ma tu charakter dość samolubny. Z tego, co widzę szykuje mi się ( i wielu innym z nas) regres materialny i idąca za nim konieczność rezygnacji z wielu, zdawałoby się dziś oczywistych nawyków.
Takie będą konsekwencje wypadnięcia z "mainstreamu" gospodarczego Europy i USA. Jeżeli Chiny zaleją rynek światowy nie tylko zabawkami dla dzieci, ale i samochodami, żywnością i masowymi usługami (np lotnictwo), to pogrążą naszprycowane różnymi związkami zawodowymi o roszczeniowym charakterze wielkie firmy. Te pociągną mniejsze, zapanuje chaos, Pekin manipulacjami na rynkach walutowych dobije USA (chyba przecież o to im chodzi) i klops! Zanim wyrośnie nowe pokolenie, które nie będzie skażone, jak nasze "socjalem" będziemy mieli 40 lat wędrówki do Ziemi Obiecanej. Tak myślę.
Cytat: |
Na razie to USA wykorzystuje prace Chinczyków płacac im dolarami (czyli słowem honoru Żydów z FED).
|
Podejrzewam, że Chińczycy wiedzą co robią.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
frasobliwy
|
Wysłany: 20:42, 24 Maj '08
|
|
Kowal napisał: |
Moja troska ma tu charakter dość samolubny. |
Bardzo dobrze rozumiem takie podejście, bo wychodze z tego podobnego założenia. Np. upadek przemysłu lotniczego w RP postrzegam jako mniejszą liczbę dobrze zarabiajacych współobywateli, mniejsze wpływy budzetowe i w efekcie np. gorsze drogi, mniej karetek pogotowia itd. A nie ujmę na dumie narodowej w stylu "jak to! Polacy nie beda robic samolotów?". Patriotyzm w Polsce jest postrzegany niesłychanie przaśnie .
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
goral_
|
Wysłany: 02:16, 25 Maj '08
|
|
A w Polsce od reform Balcerowicza to co - nie niewolnicze wykorzystanie obywateli?
Tym gorsze, ze do celów prywatnych!
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
julass
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Sikorski
|
|
Powrót do góry
|
|
|
julass
|
Wysłany: 21:52, 26 Maj '08
|
|
zarządzać gospodarką bym nie umiał
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Ordel
|
Wysłany: 12:38, 17 Maj '20
|
|
Ludzie mniej szmat i gadżetów kupują .
Cytat: | Sprzedaż detaliczna gwałtownie spada w kwietniu o 16,4%, znacznie gorzej niż przewidywano.
Według raportu rządowego z piątku wydatki konsumenckie spadły w kwietniu do rekordowego poziomu 16,4%, gdy kręgosłup amerykańskiej gospodarki powrócił w wyniku pandemii koronawirusa.
Ekonomiści ankietowani przez Dow Jones spodziewali się, że zaawansowana sprzedaż detaliczna spadnie o 12,3% po tym, jak zanotowano w marcu 8,3% zanotowanie rekordu w danych z 1992 roku. Liczby z marca zostały zmienione tak, aby nie były tak złe, jak początkowo 8,7%.
Około 68% krajowej gospodarki o wartości 21,5 biliona dolarów pochodzi z osobistych wydatków konsumpcyjnych, które spadły o 7,6% w pierwszym kwartale, kiedy zaczęły obowiązywać społeczne środki dystansujące mające na celu powstrzymanie koronawirusa.
Piątkowe dane pokazały, że spowolnienie trwało w pierwszej części drugiego kwartału, kiedy zaczęły się nasilać zwolnienia, a konsumenci zaczęli blokować.
„Netto, klienci netto nie mogli wyjść na zakupy w zeszłym miesiącu, ponieważ walka z pandemią wirusów utrzymywała ich w domu, a rezultatem jest gospodarka, która po prostu upadła” - powiedział Chris Rupkey, główny ekonomista finansowy w MUFG Union Bank. „Nigdy w historii nie widzieliśmy takich danych ekonomicznych”.
Największym hitem cieszyły się sklepy odzieżowe z 78,8% spadkiem. Innymi dużymi przegranymi były urządzenia elektroniczne i sprzęt AGD (-60,6%), meble i wyposażenie domu (-58,7%) artykuły sportowe (-38%) oraz bary i restauracje (-29,5%). Sklepy detaliczne wzrosły o 8,4%.
Wydatki ogółem wyniosły 403,9 mld USD, przy czym największym czynnikiem spowolnienia było załamanie odzieży i akcesoriów, które spadło o 78,8%. W handlu detalicznym odnotowano spadek o 15,1% w stosunku do marca i spadek o 17,8% w stosunku do kwietnia 2019 r.
Przemysł detaliczny, a zwłaszcza sklepy z cegłą i zaprawą, był już w niebezpieczeństwie, a środki koronawirusa tylko pogorszyły sytuację. | https://www.cnbc.com/2020/05/15/us-retail-sales-april-2020.html
Gdyby amerykański lockdown potrwał z rok , to gusta klientów zmieniłby się diametralnie . Jak w więzieniu , skupiamy się na przetrwaniu , a przyjemności są jak nam władza pozwoli .
_________________ https://www.youtube.com/watch?v=0K4J90s1A2M
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
|
|