|
Autor
|
Wiadomość |
zaspany
Post zebrał 0.000 mBTC Podarowałeś BTC
|
Wysłany: 17:26, 14 Maj '08
Temat postu: Boska proporcja |
|
|
Jesli temat byl juz "odfajkowany",przepraszam za ponowne jego "wrzucanie" na forum,jesli nie?...mysle ze warto odkryc go dla tych ktorzy nie wiedza o nim jescze nic lub niewiele. Z czysto merytorycznej ciekawosci,bez dopatrywania sie na sile ze to 100% boskie dzielo. Jesli jednak nie boskie to czyje ?... czyzby zwykly przypadek tak idealna proporcja we wszechswiecie ktorym rzadzi ponoc przypadek a ktory to (wszechswiat)powstal ponoc z chaosu,bedac nim ponoc dalej-jak glosza teoretycy dopuszczajacy wszystkie niemal mozliwosci stworzenia tegoz wszechswiata z wyjatkiem jednej-ze przez Boga -Stworce.Mysle ze mamy szczescie miec na forum ludzi ktorzy na pewno wiedza o wiele wiecej niz ja -nie bedac matematykiem ,fizykiem,czy chocby chemikiem - z wiedza wyzsza niz moja srednia a ktorzy zechca sie z nami nia (wiedza)podzielic odkrywajac choc troszke wiecej o jednej z niewyjasnionych jeszcze do konca tajemnic stworzenia.
Wystarczy na Googlach wpisac :Boska Proporcja:, by ukazaly sie bardziej lub mniej interesujace strony z pobiezna lub dokladniejsza wiedza na temat tej prawidlowosci. Mysle ze ciekawe jesli ktos malo o tym jeszcze wiedzial?!...polecam
pozdrawiam
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Veritatis
|
Wysłany: 17:59, 14 Maj '08
Temat postu: |
|
|
W Kodzie Leonarda di Caprio było coś o tym. Z ciekawości sprawdziłem na sobie, czy to prawda - no i okazało się, że nie bardzo. Mierzyłem stosunek długości ramienia do czegoś tam - już nie pamiętam. Wiem tyle, że nie wyszło 1,67, ani nawet nic zbliżonego do tej liczby. Albo Bóg zrobił w moim wypadku wyjątek, albo cała ta boska proporcja to pic na wodę.
Proponuję zająć się liczbą 23. To jest jeszcze bardziej tajemnicza liczba. A teraz autentyk - przez spory okres czasu po przeczytaniu o właściwościach tej liczby, potrafiłem intuicyjnie wyczuć godzinę 23:23.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
jabba
|
Wysłany: 18:12, 14 Maj '08
|
|
Veritatis napisał: | Bóg zrobił w moim wypadku wyjątek, albo cała ta boska proporcja to pic na wodę.
|
może po prostu był w stosunku do Ciebie złośliwy. Albo pomyślał sobie "zrobię eksperyment" Choć Bóg jest wszechwiedzący więc nie potrzebóje robić eksperymentów.
_________________ http://republika.pl/blog_fa_550912/991430/sz/zwoliludu.gif
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Veritatis
|
|
Powrót do góry
|
|
|
AQuatro
|
Wysłany: 20:29, 14 Maj '08
Temat postu: Re: Boska proporcja |
|
|
zaspany napisał: | ze to 100% boskie dzielo. Jesli jednak nie boskie to czyje ?... czyzby zwykly przypadek tak idealna proporcja we wszechswiecie |
Chm... na sto procent boskie ?! Skąd brać te procenty.
Tyle samo dowodów jest na to, że boskie, co na przypadek - czyli żadnych.
Nie wiem co można nazwać idealną proporcją we wszechświecie ?... Ludzie nie sa idealni, zwierzęta nie są idealne.
Jeżeli idealną proporcją nazwać by mieszaninę pół na pół helu i wodoru, to na każdej planecie ta proporca będzie inna ? Czy jest jakaś idealna proporcja gazów w atmosferze ? Czy jest idealna proporcja minerałów w gruncie ?
Po prostu wszystko jest jakie jest, ale ja tam żadnej idealności nie widzę...
Cytat: | teoretycy dopuszczajacy wszystkie niemal mozliwosci stworzenia tegoz wszechswiata z wyjatkiem jednej-ze przez Boga -Stworce |
Bo pewno nie wiedzą, z której mitologi stwórcę mają brać pod uwagę
Cytat: | Mysle ze mamy szczescie miec na forum ludzi ktorzy na pewno wiedza o wiele wiecej niz ja |
Niestety, ja wiem tyle samo co ty, czyli nic.
Ale koncepcję faceta, fruwającego w chmurach z aniołami, który zapładnia ziemskie kobiety, raczej odrzucam.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Pablo-ya
|
Wysłany: 21:45, 14 Maj '08
|
|
Ty chyba AQatro za bardzo nie wiesz o co chodzi. Służę linkiem - http://www.ndw.v.pl/art.php?nr=654
@Veritarris, a ja niegdyś także się zmierzyłem, i ze stosunku rąk wyszło mi ponad 1,7 a nóg 1,58 bodajże, ale już dobrze nie pamiętam bo dawno to było. Czyli jednak mimo wszystko oscyluje wokół liczby Fi, a i niepewność pomiaru pewnie mała nie jest.
Mógłbyś przybliżyć coś o tej liczbie 23, bo pierwszy raz słyszę że coś szczególnego w niej się kryje, a zaciekawiło mnie niezmiernie twoje doświadczenie z tą godziną 23:23...
Po za tym ktoś tu był fizykiem, kiedyś się w jakimś wątku przyznał, niech się teraz ujawni ponownie.
_________________ http://fa.most.org.pl/obrazki/bannery/logo.jpg
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Easy_Rider
|
Wysłany: 22:11, 14 Maj '08
|
|
Rzecz jest znana w matematyce bardziej pod nazwą złoty podział - jest to podział odcinka na dwie części tak, by stosunek długości dłuższej z nich do krótszej był taki sam, jak całego odcinka do części dłuższej. Stosunek ten nazywa się złotą liczbą i wynosi ona w przybliżeniu 1,618. Ta proporcja jest często realizowana samoistnie w przyrodzie, była również stosowana od dawna w obiektach architektonicznych oraz w malarstwie.
Czy jest to proporcja boska - uważam, że jest to swego rodzaju przenośnia, w tym sensie, w jakim np. niekiedy wino nazywa się napojem boskim. Ale coś jednak jest na rzeczy, bo jak wytłumaczyć zastosowanie tej proporcji w budowie organizmów roślinnych i zwierzęcych?
Pytanie można by sformułować następująco: czy matematyka też jest dziełem boskim, czy w ogóle jakimś pierwotnym prawem nadrzędnym?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 22:43, 14 Maj '08
|
|
jabba napisał: | może po prostu był w stosunku do Ciebie złośliwy. Albo pomyślał sobie "zrobię eksperyment" Choć Bóg jest wszechwiedzący więc nie potrzebóje robić eksperymentów. |
w takim razie pozostaje tylko opcja, że był złośliwy.
skurczybyk, no niby taki święty, a jaki złośliwy
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Aikon
|
Wysłany: 00:00, 15 Maj '08
Temat postu: Re: Boska proporcja |
|
|
zaspany napisał: | Jesli temat byl juz "odfajkowany",przepraszam za ponowne jego "wrzucanie" na forum,jesli nie?...mysle ze warto odkryc go dla tych ktorzy nie wiedza o nim jescze nic lub niewiele. Z czysto merytorycznej ciekawosci,bez dopatrywania sie na sile ze to 100% boskie dzielo. Jesli jednak nie boskie to czyje ?... czyzby zwykly przypadek tak idealna proporcja we wszechswiecie ktorym rzadzi ponoc przypadek a ktory to (wszechswiat)powstal ponoc z chaosu,bedac nim ponoc dalej-jak glosza teoretycy dopuszczajacy wszystkie niemal mozliwosci stworzenia tegoz wszechswiata z wyjatkiem jednej-ze przez Boga -Stworce.Mysle ze mamy szczescie miec na forum ludzi ktorzy na pewno wiedza o wiele wiecej niz ja -nie bedac matematykiem ,fizykiem,czy chocby chemikiem - z wiedza wyzsza niz moja srednia a ktorzy zechca sie z nami nia (wiedza)podzielic odkrywajac choc troszke wiecej o jednej z niewyjasnionych jeszcze do konca tajemnic stworzenia.
Wystarczy na Googlach wpisac :Boska Proporcja:, by ukazaly sie bardziej lub mniej interesujace strony z pobiezna lub dokladniejsza wiedza na temat tej prawidlowosci. Mysle ze ciekawe jesli ktos malo o tym jeszcze wiedzial?!...polecam
pozdrawiam |
Po pierwsze nie przypadek. IMO nie ma czegoś takiego jak przypadek. Każde zdarzenie ma dwie fazy: działanie i efekt, działanie prowokowane jest przez efekt innego wcześniejszego działania i tak w kółko. Przykład: zauważyłem stojącą drabinę na środku i przestawiłem ją, osoba x nie zauważyła przestawionej drabiny i zabiła się o nią. Przypadek ? Nie, ponieważ wcześniej drabina została przestawiona w miejsce, które ja potem zauważyłem.
Po drugie. Jaka idealna proporcja we wszechświecie ? Powiedziałbym raczej na Ziemii. Otóż patrząc na to logicznie twój wywód o magicznej liczbie odnosi się do ciał organicznych, które egzystują na Ziemii (rośliny, zwierzęta, ludzie itp). Więc jakim prawem mówisz o wszechświecie ? Taka reguła powtarzalności badana na jednej planecie jest bezsensowna, ponieważ na wszystkie organiczne elementy działają te same siły i parametry, Np. grawitacja, pole magnetyczne, wpływ słońca, stężenia tlenu, wody, metalu, masy Ziemii, masy Słońca itp itd. można wymieniać do nieskończoności. Sprawa byłaby ciekawa, gdyby te proporcje w ciałach organicznych powtórzyły się na Marsie, Jowiszu, w innym gwiazdozbiorze i innej galaktyce. Wtedy możemy dyskutować.
Po trzecie. Rozumiem, że religia to całkiem odmienny temat, ależ czy nie jest bardziej sensowne i logiczne być racjonalistą (no jeszcze pragmatykiem) poznawać świat empirycznie, poddawać analizie i krytyce doświadczenia, a w momencie nie otrzymania odpowiedzi szukać prawdy poprzez nasz umysł i ludzkie doświadczenia (a dopiero przed śmiercią pytać o Boga? Przecież podobno w ludzkiej naturze jest wątpienie w stwórce). Czy wierzyć ślepo w istnienie siły wyższej, doskonałej, boskiej i z tej perspektywy krytykować doświadczenia, badania i doznania empiryczne? Myślę, że dla dobra ludzkości i społeczeństwa pierwsza opcja jest bardziej sensowna, a wytłumaczeniem dla osób wierzących może być to, że Bóg jest miłosierny i wybacza grzechy, więc wątpić w niego każdy może. Dlatego zastanawia mnie wciąż dlaczego ludzie wierzą w te absurdy? .... ciągle mnie to dręczy i nie jestem wstanie odpowiedzieć...
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Aikon
|
|
Powrót do góry
|
|
|
pumpkinhead
|
Wysłany: 06:29, 15 Maj '08
|
|
A co powiecie o sakralnej geometrii i kwiecie życia? Czarno na białym widać że wszystkie formy życia, nawet odległe od las o setki lat świetlnych galaktyki zachowują pewne proporcje. Dla niewtajemniczonych proponuję wykłady niejakiego Drunvalo Melchizedek'a, kawał fascynującej informacji. http://www.drunvalo.net/
http://pl.youtube.com/watch?v=fjSc6psTheE
_________________ 'i can only show you the door, you have to walk through it'
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Veritatis
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Mijak
|
Wysłany: 19:12, 15 Maj '08
|
|
A mnie to jakoś nie przekonuje
Cytat: | WSZYSTKIE ZJAWISKA ZACHODZĄ PIĄTKAMI, LUB SĄ PODZIELNE PRZEZ PIĘĆ, EWENTUALNIE STANOWIĄ KTÓRĄŚ POTĘGĘ PIĄTKI LUB TEŻ W JAKIKOLWIEK INNY SPOSÓB - WPROST LUB NIE - ŁĄCZĄ SIĘ Z LICZBĄ PIĘĆ. PRAWO PIĄTEK ZAWSZE SIĘ SPRAWDZA. |
Wiedzieliście, że każda liczba pomnożona przez 5 i podzielona przez siebie daje... 5?! Sensacja!
No dobra, (być może) czepiam się na siłę, ale to mnie naprawdę nie przekonuje.
Cytat: | Krew potrzebuje 23 sekund, żeby okrążyć ludzki organizm. |
W to już nie wierzę. Pewności nie mam, ale coś mi się zdaje, że u różnych ludzi i w różnych stanach umysłu, emocji itd. ten czas jest różny.
A reszta tematu - nie wiem, nie mierzyłem się.
_________________ Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko nielogiczne i mało prawdopodobne.
GG 7434411
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Veritatis
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Aikon
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Veritatis
|
|
Powrót do góry
|
|
|
ICRF
|
Wysłany: 10:54, 16 Maj '08
|
|
Co do liczb "magicznych" to wiem, że w średniowieczu była jakaś jazda na liczbę 4, 7 i 28.
(7 jako liczba doskonała i ostatnia z liczb pierwszych w dekadzie, 28 jako jej krotność (4x7 ), 28 dni cykl księżyca itd., często w malarstwie była stosowana ("np. Boscha obrazy itd))
Cytat: | Krew potrzebuje 23 sekund, żeby okrążyć ludzki organizm |
?
niezłe musiałbym mieć chyba turbo-sprężarkę zamiast serca.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
otelodreiP
|
Wysłany: 22:55, 16 Maj '08
|
|
Jak kogoś interesuja takie tematy to najlepiej oglądnąć film Pi Aranovsky 'ego. I podążać za tokiem myślenia Maxa.Ładnie wszystko pokazane złoty podział (liczba Fi) , liczby fibonacciego(de facto wykorzystywane m.in.na giełdzie w celu projektowania przyszłej ceny), struktury fraktalne (zbiory Mandelbrota) powtarzajace sie w naszym obserwalnym makro i mikrokosmosie.Serdecznie Polecam zwłaszcza młodszym userom.
Principia dyskordia to taka religia absurdu
Polecam trylogie Iluminatus. R.A Wilson i Shea niezłą beke kręcą.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
|
|