|
Autor
|
Wiadomość |
franek12
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 07:10, 10 Maj '08
Temat postu: Prywatyzacja szpitali |
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
zibi123
|
Wysłany: 08:19, 10 Maj '08
Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Veritatis
|
Wysłany: 10:15, 10 Maj '08
|
|
No i mamy obiecane cuda. Jeden miał miejsce przed wyborami - Sawicka w cudowny sposób przepowiedziała przyszłość. Szpitale odda się samorządom i dopiero będzie kręcenie lodów...
I wiecie, co? Platformie po czymś takim w sondażach spadnie góra 2-3%.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
goral_
|
Wysłany: 16:49, 10 Maj '08
|
|
Veritatis napisał: |
I wiecie, co? Platformie po czymś takim w sondażach spadnie góra 2-3%. |
Jak nie wzrośnie!
Teraz media będą wszystko nakręcać tak, że to niby społeczeństwo popiera to złodziejstwo.
Zobaczycie, w TVN-nie a także w TVP sondaże PO pójdą w górę!
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Veritatis
|
Wysłany: 14:19, 11 Maj '08
|
|
Uwaga, uwaga!
Cytat: | Sondaż dla Gazeta.pl: Polacy nie czują się oszukani przez PO
Polacy nie czują się oszukani przez Platformę Obywatelską w sprawie prywatyzacji szpitali. Takiej odpowiedzi udzieliło 45 proc. ankietowanych osób. Wprowadzone w błąd przez Platformę czuje się 25 proc. respondentów - wynika z sondażu, jaki dla portalu Gazeta.pl przeprowadził ośrodek IQS Quant Group.
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,5200291.html |
Wstyd mi za mój własny, otumaniony naród.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
AQuatro
|
Wysłany: 15:10, 11 Maj '08
|
|
zibi123 napisał: | oddłużenie szpitali to jest przekręt aż strach. |
Dokładnie ! Będą pożyczać kasę od skarbu państwa.
Z ZUSem było tak samo. Zadłużony ZUS pożycza pieniądze od skarbu państwa (czyli od nas). A następnie będzie musiał tą pożyczkę skarbowi państwa spłacić. Spłacić z naszych składek, czyli z naszych pieniędzy.
Ostatecznie wygląda to tak, jak byśmy sami udzielali sobie pożyczki a następnie ją spłacili z dodatkowych pieniędzy.
W efekcie społeczeństwo jest w plecy o jedną spłatę.
Podobnie będzie pewnie ze szpitalami. Sami spłacimy pożyczkę z naszych pieniędzy...
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Veritatis
|
Wysłany: 16:21, 11 Maj '08
|
|
Gorzej. Pożyczamy szpitalowi pieniądze na oddłużenie, a potem samorząd oddaje go za bezcen prywaciarzom. I lody się kręcą.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
gnosis
|
Wysłany: 16:40, 11 Maj '08
|
|
Jeżeli cos nie ma własciciela albo włascicielem są wszyscy czyli nikt, lody zawsze beda.....
_________________ ...czasami po prostu lepsza od prawdy jest wiara w coś....
ludzie muszą zostać nagrodzeni za trwanie przy wierze inaczej rozlecą się w pył
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Veritatis
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Voltar
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Voltar
|
Wysłany: 16:55, 11 Maj '08
|
|
Cytat: | Beata Sawicka, była posłanka Platformy, podejrzana o korupcję, w nagranych przez CBA rozmowach, twierdziła, że PO sprywatyzuje służbę zdrowia. Opowiadała podstawionemu funkcjonariuszowi CBA, który udawał biznesmena, że będzie można na tym zrobić niezły interes.
czytaj dalej...
REKLAMA
Nagrania opublikowano w październiku ubiegłego roku. Wywołały skandal. Politycy PO zarzekali się wówczas, że ich ugrupowanie nie ma planów sprywatyzowania szpitali. A sprawa płaczącej potem przed kamerami posłanki Sawickiej, proszącej, by ówczesny rząd PiS "jej nie linczował", przyczyniła się do upadku Kaczyńskich.
Zapis podsłuchanej rozmowy posłanki Sawickiej
X: kobieta
Y: funkcjonariusz
Y: Dobra Beata, powiedz mi teraz, jak wygląda ta sprawa y... Bo Z mi mówił, że rysuje się jakaś szansa na temat związany ze służbą zdrowia.
X: Tak
Y: Ale on jest aktualny? Czy, czy w związku z tym co sie dzieje, to jest już nieaktualny?
X: W tej chwili to wszystko trochę wyhamowało.
Y: Mhm...
X: Natomiast y ... ja ma grupę ludzi, to nie jest duża grupa ludzi, bo nas jest troje.
Y: Mhm.
X: Którzy mają, tworzą, wiadomo, prawo i tak dalej, ale przede wszystkim mają ogromną wiedzę na temat tego, co będzie w przyszłości, czyli prywatyzacja jednostek organizacyjnych służby zdrowia.
X: Mhm.
X: Będzie racjonalizacja sieci szpitali, będą samorządy zbywały majątki trwałe, czyli będą i sprzedawać i przekształcać szpitale w spółki prawa handlowego.
X: No wiadomo, że będzie medycyna prywatna, będą szpitale prywatne. Od czego sie będzie zaczynał? Od tego, że trzeba będzie stanąć do przetargu i kupić szpital.
Y: No dobra, a gdzie tu jest dla mnie interes? Ja zawsze musz od od końca, że tak powiem, gdzie zarabiam?
X: Gdzie zarabiasz?
Y: I jak zarabiam?
X: Po pierwsze, są budynki, przychodnie.
X: W centrum miasta.
Y: No no, ale to jakaś wycena będzie przecież zrobiona.
X: No, będzie robiona.
Y: To nie pójdzie, nie pójdzie za jakieś śmieszne, bagatelne .
X: Mhm, no różnie to bywa, tego jeszcze nie umiemy określić, jeszcze ustawa nie podpisana, aczkolwiek, jak to ruszy to będą ci mieli farta, którzy pierwsi będą wiedzieć.
X: I dlatego (treść niezrozumiała) to nie chodzi o to, aby zła przychodnia i stary budynek.
X: Do zagospodarowania tylko chodzi, przede wszystkim o ziemię prawda?
Y: Mhm, mhm.
X: Ale tak, jak na przykład u mnie, na zachodzie są y... szpitale, sanatoria w pięknych obiektach, również zabytkowych, które będą przekształcone na domy wczasowe, na zakłady opieki długoterminowej.
Y: To dla mnie jasna sprawa, jeżeli będzie dobra wycena, no to wiadomo, nie ma o czym mówić. A co dalej?
X: Moja grupa chce się przede wszystkim to co ja mówię do nich, a oni mnie słuchają. Nas interesuje Warszawa.
Y: Mhm, mhm.
X: Duże miasta, potem po prostu.
Y: Ale ja rozumiem, że sprzedaż będzie y... obwarowana przepisami związanymi z tym, że w dalszym ciągu w tych budynkach należeć będzie mhm, trzeba będzie prowadzić działalność związaną ze służbą.
X: Niekoniecznie.
Y: Niekoniecznie?
X: Nie niekoniecznie, najpierw będzie dochodziło do likwidacji.
Y: Mhm, aaa.
X: Do przekształcenia, a później do zbycia.
Y: Aha.
X: Natomiast, jeżeli będzie y..., na przykład, ze szpitala czy przychodni tworzona spółka prawa handlowego, to przejmujesz i budynek i strukturę i ludzi.
Y: No dobrze...
X: Uwierz mi, że.
Y: ...ale to mówimy teraz o gołych przepisach, które będą regulowały coś takiego, natomiast gdzie wcisnąć nas, jak wcisnąć nas?
X: No, wy byście byli właścicielami.
Y: No przy... no właśnie.
X: Właścicielami szpitala, przychodni i tak dalej.
Y: No, ja to rozumiem, dlatego się pytam ja to zrobić?
X: No to od tego będziemy my.
Y: Aha aha.
X: A co by powiedzieć, dzisiaj to tak mówię oczywiście ...
Y: Jasne
X: ...ogólnikami, natomiast do tego typu spraw będzie pierwszy macher, frontmenka, partnerka z mojej grupy, a dzisiejsza (............)
Y: Związanej ze służbą zdrowia, tak?
X: Tak, lekarze.
Y: Aha, aha.
X: Z tym, że maja ze sobą pracę jako ordynatorzy, dyrektorzy ZOZ-u, dzisiaj są parlamentarzystami.
X: I jeżeli pojawia się naprawdę, to nie jest (treść niezrozumiała) ale coś na czym można zrobić biznes, no to dlaczego nie. My mamy jedne możliwości, wy macie drugie możliwości.
Y: Mhy.
X: Będzie oferta, będzie propozycja, będzie wprowadzenie, porozmawiamy o tym, co być może będzie w przyszłości, zaproszę was, pogadacie, oni powiedzą co można, jaki biznes, a wy określicie czy to...
Y: Jasne, mhy.
X: ... jest fajne czy nie.
X: No ale wiesz.
Y: Świetnie.
X: Jest taki, dla przykładu, szpital górniczy, na przykład, przy KGHM-ie, ja już dzisiaj wiem, że ten szpital będzie prywatyzowany, świetne wyposażenie kardiologiczne, świetny zespól lekarzy.
X: To jest zakład pracy, funkcjonuje to jest na lata (treść niezrozumiała).
Y: Mh, mh, mh.
X: Natomiast jak to zrobić, to wszyscy czekają na ustawę.
X: A ustawa miała być w sierpniu, ale Religa jej nie wprowadził, no bo wiadomo, co się w parlamencie dzieje.
X: Natomiast w momencie, kiedy ruszy nowy parlament, on ruszy od grudnia podejrzewam, że przez pierwsze pół roku, gdzieś koło maja, czerwca, można spodziewać się, że machina ruszy.
X: Biznes na służbie zdrowia będzie robiony. |
no to mamy maj...
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Voltar
|
Wysłany: 22:01, 11 Maj '08
|
|
sugeruję, że nic nie dzieje się przypadkiem...
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
aro_klb
|
Wysłany: 22:25, 11 Maj '08
|
|
jak widać na przykładzie szpitali szukanie powodów prywatyzacji jest wiele kwestia władzy lezy w tym by powody te nie wzbudzały wątpliwości wyborców.A to czy minister zdrowia nazwie to koniecznoscią by móc oddłużyc szpitale czy Sawicka która mówi o biznesie do zrobienia staje sie jednym zlewkiem.Tylko kostiumy w tym cyrku są inne ,cel jest ten sam.
_________________ Jestem pisowskim aparatczykiem z małym penisikiem.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
goral_
|
Wysłany: 22:29, 11 Maj '08
|
|
PiS szczeka a sam w tym palce macza...
Czy wy tego nie widzicie?
PiS i PO to dawna AWS-UW i nic się nie zmieniło. Wówczas też darli koty o kasę a raczej o jej podział, czy jest coś nowego?
Tak!
Naumiano społeczeństwo, że istnieje tylko PO i PiS czyli AWS-UW dożywotnio... Powiem wam jedno, niezły strateg to wykombinował, podejrzewam, ze nie w Polsce...
A wy biedne polaczki głosujcie!
Nie lubicie Tuska głosuj na PiS
Nie lubisz Kaczora głosuj na PO.
Wybór należy do ciebie, my zadbamy o resztę [PiS-PO]
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
EL BISKUP
|
Wysłany: 12:29, 02 Cze '08
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
WZBG
Post zebrał 40000 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 22:34, 10 Kwi '16
|
|
Cytat: | DOLNY ŚLĄSK: KOLEJNY “SKOMERCJALIZOWANY” SZPITAL UPADŁ JS Kwiecień 10, 2016
Szpital w Górze zamknął dzisiaj ostatni działający oddział, pediatrię. Zarówno Narodowy Fundusz Zdrowia jak i powiat dowiedziały się o tym po fakcie. Placówka należała do Polskiego Centrum Zdrowia, prywatnej firmy, która ogłosiła upadłość w zeszłym roku.
Szpital w Górze, jego pacjenci, personel i powiat to kolejne ofiary "komercjalizacji" służby zdrowia/Google Maps
PCZ podało, że przyczyną zamknięcia oddziału i przewiezienia znajdujących się na nim dzieci było porzucenie pracy przez personel. Pracownicy w rozmowie z Radiem Wrocław twierdzą, że nie zgodzili się na znaczne pogorszenie warunków pracy i złożyli wypowiedzenia; część z nich przebywa na zwolnieniach. Ordynatorka oddziału Danuta Załuska deklaruje, że nie zamierza wracać do pracy w szpitalu w Górze, chce za to walczyć o wynagrodzenia, z którymi – jak twierdzi – zalegał właściciel szpitala.
Roszczenia pracowników wobec PCZ zbada sąd pracy, jednak pewne jest, że spółka winna jest pieniądze przede wszystkim powiatowi górskiemu. Szpital został sprzedany w 2014 roku za kwotę 5 mln zł, jednak kwota ta została rozłożona na osiem rat. Spłacono zaledwie dwie z nich, kiedy PCZ SA ogłosiło upadłość. Powiat, któremu spółka wciąż winna jest 3,75 mln zł, jest tylko jednym z wielu podmiotów na liście wierzycieli. W zeszłym roku Polskie Centrum Zdrowia zaczęło zamykać oddziały w szpitalach w Górze i w Środzie Śląskiej, gdzie sytuacja jest bardzo podobna – średzkie starostwo również zostało z wekslem na 3,5 mln zł, której to kwoty prawdopodobnie nie uda się odzyskać. W Środzie jeszcze w połowie zeszłego roku władze spółki zapowiadały, że nie ma mowy o likwidacji, a zamknięcie oddziałów jest tymczasowe i związane z “remontem”, jednak nigdy nie otwarto ich z powrotem. W sumie długi PCZ szacowane są na 100 mln zł w całym kraju. Jeszcze w zeszłym roku, już po ogłoszeniu upadłości, zarząd spółki wydał uchwałę o wypłaceniu sobie 11 mln zł dywidendy, decyzja ta została jednak zaskarżona do sądu przez syndyka masy upadłościowej.
W grudniu 2015 nadzorca PCZ SA i prezes zarządu związanego z nią Polskiego Holdingu Medycznego Romuald Ściborski został honorowym konsulem Belgii. Nie wiadomo, czemu kraj ten wybrał akurat tego biznesmena na swojego przedstawiciela, jednak funkcja ta szczęśliwie nie łączy się z immunitetem. | http://strajk.eu/dolny-slask-kolejny-skomercjalizowany-szpital-upadl/
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
|
|