Przeglądając jedną z gazet online trafiłem na portal zajmujący się dystrybucją i prenumeratą gazet w formie elektronicznej. To egazety.pl.
Fajnie to wygląda założyłem sobie tam konto i pobrałem wersie testową "dziennik polski" by zobaczyć jak to działa.
Wszystko fajnie, z tego co widzę to są to dokładne odzwierciedlenia gazet papierowych, coś w stylu *.pdf w ładnym "ubranku".
Jednak nie o tym chciałem:) Przeglądam ten dziennik który załadował 74 strony. I tu mała konsternacja, niby to gazeta świecka, obiektywna a ok 50% wiadomości dotyczy kościoła!!! Sprawdzam dokładnie czy przypadkiem w wersji testowej nie ma zmieszanych kilku tytułów i przypadkiem nie czytam "gościa niedzielnego" lub "wieści parafialnych". Nie, wszędzie na stopce jest dziennik polski. resztę gazety to drobne artykuły, przeważnie po 10 zdań każdy co zajmuje kolejne 20% wydania (wydanie testowe jest z poniedziałku 28.04.0
pozostała część to ogłoszenia i reklamy.
Czy tak faktycznie wygląd dziś prasa w Polsce? Czy ktoś może potwierdzić, że to wyjątek, bo jak widzę w stopce "dziennik polski" to regionalny dziennik z południa. Czy tak jest też w innych regionach?
Czy Polska to już ortodoksyjny wyznaniowy kraj rodem z Iranu czy Afganistanu? Gdzie na pierwszych 5 stronach są informacje kościelne?
Czy ktoś tą prasę jeszcze kupuje/czyta?
Naprawdę aż zdziwienie mnie ogarnęło co się z Polska stało (z prasą) w przeciągu zaledwie kilkunastu lat...