W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

Gry warte polecenia   
Znalazłeś na naszym forum temat podobny do tego? Kliknij tutaj!
Ocena:
2 głosy
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Multimedia Odsłon: 3451
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
de93ial

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 11:20, 21 Sie '16   Temat postu: Gry warte polecenia Odpowiedz z cytatem

Chwała!

Mamy tematy dotyczące filmów, seriali i książek. Dlaczego nie ma podobnego o grach? Ja wiem, mało takich wart polecenia, ale są. Plus można wrzucać to co warto zobaczyć ze względu na temat poruszany, mechanizm opisywany czy cokolwiek innego co ma związek z budowaniem lepszego zrozumienia otaczającej nas rzeczywistości.

I zaczynając polecam:

The The Awakening

Strategia ekonomiczna podobna nieco do znanej serii Cywilizacja, ale osadzona w "mitach" słowiańskich. Historia, jaką opowiada, jest zaskakująca podobna do naszej obecnej i dlatego warto zagłębić się w tytuł.

Gra dostępna na jedynej wartej wspierania platformie dystrybucji online czyli gog.com oraz naturalnie dzięki gogwi na torrentach bez potrzeby instalacji podejrzanego softu.

http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=27893

Jak i kto tam chce, w miarę możliwości.

Trzymta się.
Wersja PL
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
emisariusz

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 05:11, 05 Paź '23   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzięki @de, może kiedyś jeszcze spróbuję .. Rolling Eyes (choć raczej nie - bo takie turówki z tysiącem opcji to już nie dla mnie , ostatnio utknąłem na settlersach, chyba siódemce - i to jedyne co jeszcze ogarniam... pasują mi wyścigi, FPS'y, RTS'y ,mogą być logiczne, kiedyś grałem w lemmingi -ale kto nie grał .. i dziesiątki godzin spędzone na główkowaniu jak tu je doprowadzić do wyjścia ,i na kolejnych próbach . Dzisiaj bym chyba nie dał rady Rolling Eyes .. wiadomo - na amidze wszystko było jakieś takie fajniesze [Benefactor - polecam, muszę chyba się zabrać na poważnie za ten tytuł i przejść jak należy wszystkie poziomy]. Gry proste i nieskomplikowane w obsłudze mnie interesują - starość nie radość.). Warto jednak odświeżyć temat.

Zachęcony tymi filmikami o geometrii nieeuklidesowej :

oraz:
https://www.youtube.com/watch?v=zQo_S3yNa2w
https://www.youtube.com/watch?v=yY9GAyJtuJ0
https://www.youtube.com/watch?v=kEB11PQ9Eo8
zaciekawiłem się jak to właściwie jest , gra nosi tytuł "HYPERBOLICA", i jest do znalezienia tu : https://gamdie.com/
troche se pograłem, no szału nie robi, ale nie zaszkodzi sprawdzić, może potem się rozwinie, są różne światy, na razie zdobyłem mapę , wykonałem jakieś zadanko ze skrzynką na plaży, coś tam znalazłem, dużo się gada z robocikami i trzeba czytać, grafika jak dla dzieci, niestety nie ma co liczyć że będzie to jakaś ambitna gra , więc jeżeli ktoś nie ma cierpliwości to może szybko się znudzić.

z pierwszych obserwacji w świecie sferycznym (tzw. farma) - ktoś powiedział że obiekty które są dalej robią się większe, a te które są bliżej są mniejsze. Myślę sobie "jak to jest?" ... No i fakty są takie że tak to jest ..ale tylko do pewnego stopnia -i od pewnego momentu.

A propos jeszcze tej strony z grami : gdybyście przypadkiem testowali jakieś gry stamtąd i stwierdzili, że coś jest miodne i można w to pograć dłużej niż 3 godziny to dawajcie... Chyba większości gier w ogóle nie trzeba instalować, wystrczy rozpakować i uruchomić (tzw. preinstall, albo portable ) . Zachęcam do badania i dzielenia się swoimi typami .
emisariusz

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 21:28, 05 Lut '24   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A pamiętacie taką starą gre BlockOut? .. Próbowałem ją uruchomić na Win 10 (Confused) , ale oczywiście jakieś problemy z fullscreenem wyskakują - i nie pomaga tryb zgodności z win 95 . Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł jak uruchomić oryginał to dajcie znać. Tymczasem jest wersja działająca i nieco odnowiona https://www.blockout.net/blockout2/ (również na Linuksa thumleft ) . Sterowanie banalnie proste, jakby ktoś jeszcze nie wiedział - ja używam tylko klawiszy Q W E , spacji, oraz strzałek .

A propos, kiedyś miałem tetrisa tradycyjnego tj. 2D , ale w wersji mutliplayer - znaczy na dwie osoby Wink - ubaw po pachy co niemiara....

p.s. a gdyby ktoś się zastanawiał jakie są rozwiązania do chromatron , to macie tu : https://www.youtube.com/watch?v=4IclZhceVMU ... No ja nie potrafiłem rozwiązać tylko trzech poziomów - i ostatecznie zajrzałem do solucji (..teraz kolej na część drugą Smile ... a potem trzecią i czwartą Rolling Eyes ) . No ale walczyłem z tym na przestrzeni wielu, wielu lat.... Surprised .. Ej, Na you tubie to jest chyba solucja na wszystko Rolling Eyes Think
J a s n y

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 15:26, 12 Lut '24   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na battle.net można za darmo zainstalować starcrafta 2 , oraz diablo immortal (tutaj 65 Gigabajtów ściągałem przez całą noc, wymagany też system 64 bitowy). Dopiero zacząłem ale już mnie paluchy bolą od ekspienia; Confused .. https://eu.account.battle.net/login/pl/
Trzeba oczywiście najpierw zainstalować aplikację i zarejestrować własne konto. Ale warto się przemęczyć i mieć - bo Blizzard wrzuca czasami jakieś stare hity za friko thumleft
Goniec Króla

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 18:50, 16 Lut '24   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No i stało się ... zupełnie wsiątkłem w tą grę ..Długo chodziło mi po głowie aby znaleźć sobie coś przy czym będzie można siedzieć godzinami. Coś jak stare dobre diablo.
No i tak to jest , ta pozycja nie jest dla niedzielnych marków Rolling Eyes .. albo tam siedzisz od rana do wieczora - albo cie nie ma Confused .. Może kiedyś mi przejdzie.. może w niedziele , a może w przyszłym roku ..tymczasem nie słucham maruderów narzekających że od pewnego etapu nie da się grać za darmo. Może dlatego że jeszcze do tego etapu nie doszedłem Confused . Sprawdze - to zadecyduje. Ciekawa sprawa - kiedy się w tym siedzi to czas mija niepostrzeżenie, normalnie jeszcze przed chwilą było południe Confused scratch . Sami zresztą widzicie: nic innego już nie istnieje - nie ma forum, nie ma youtuba (no chyba tylko żeby sprawdzić jak inni farmią, albo co z chowańcami Confused ), nie ma nawet czasu na obiad! że o ubraniu się albo wyjściu z chaty nie wspomnę...
Kiedy wreszcie robimy sobie przerwę, to przychodzi taka myśl , że to w ogóle bez sensu - ta gra polega na ciągłym napi..pr...aniu -a to przyciskiem myszy, a to czterema cyferkami na klawiaturze. Na dłuższą metę jest to szalenie nudne i MOZOLNE. Wszystko po to aby wbijać lewele i pompować swoją postać (To etap nagrody) . Po co? ..żeby ŁATWIEJ i szybciej zabijać potwory (to etap nużący). Po co? ..żeby szybciej wbijać lewele i skilować swoją postać. Po co...(?) .. żeby łatwiej zabijać potwory.. Rolling Eyes .. Po co? ..żeby szybciej/łatwiej... Nomen omen jest to swoiste złudzenie , przynajmniej do pewnego stopnia, gdyż siła potworów zależy niejako od naszego poziomu d'oh! .

No tak -ale to dopiero wstęp. Potem są jeszcze "wojny gangów", gracze kontra gracze, co zda się już nieco ciekawsze, szczególnie kiedy jest się jakimś wymiataczem.. Rolling Eyes .. I tu zaczynają się schody - bo wymiataczem każdy chce zostać - ale aby nim zostać trzeba naprawdę dużo grać Idea . Do tego trzeba poznać wiele tajemnych tajników ...a są i tacy którzy twierdzą że i to nie wystarczy.

Ale nie zrażamy się tym -i robimy swoje. Badamy granice swoich możliwości.. Więc jeśli kiedyś zajrzycie do świata DI to może się nawet spotkamy i razem ruszymy na jakiś rajd Surprised Cool
Acha- i zapomnijcie że będziecie mieć jakąkolwiek wolną chwilę na cokolwiek innego... Confused bom
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
p4lm

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 22:03, 16 Lut '24   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najlepsza giera, która powinna się remake doczekać to XCOM: Terror from the deep
Do kupienia na GOG za 5zł teraz

Powrót do góry
czekan

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 18:42, 17 Lut '24   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oj Michał,Michał ....
gry piszesz,że takie a takie warte polecenia....
że,
Cytat:
lepszego zrozumienia otaczającej nas rzeczywistości.

trening łapania much,komarów i własnego cienia ,ponoć zdrowszy
sie rozumie i się trzym tum ...
qwantum,exsum uniwexum
dać małpie brzytwę i pokazać telefon ....
Grają dzieci grają ,iluzję powielają....

co dalej? polecisz google ajpla?

może jeszcze kolejny poziom iluzji,np.
indywidualna gra wysoce polecana AI ,
tworzona jak chiński mur beton
alohaaaa......

de93ial

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 20:04, 23 Lut '24   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gry to takie same historie jak filmy czy książki. Jak ma ciekawą historię do opowiedzenia to mnie właśnie ta historia i opowieść interesuje. I dobra gra potrafi być tak samo dobra jak dobra książka czy dobry film. Lub bardziej.

Luzuj chłopie, jest dobrze. Nie ma na co narzekać.
Wersja PL
Powrót do góry
Choronzon

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 23:30, 24 Lut '24   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To ja polecę serię gier Assasin's Creed. Ciekawa fabuła, historyczne lokacje, świetna muzyka. Zacząłem w nie grać w 2020 na lockdownach i wsiąkłem. Możliwość pobiegania po starożytnej Grecji czy Egipcie, wiktoriańskim Londynie czy Paryżu podczas rewolucji, gdzie można wejść na każdy budynek, obejrzeć każdy zabytek odtworzony w dużych detalach, czasem całe miasto w oryginalnym kształcie jak Baghdad w najnowszym Assasin's Creed Mirage czy Ateny w AC Odyssey - miód. Ilość pracy, którą wkładają w odtworzenie detali po prostu rozwala.

Tutaj reakcja archeologa na AC Odyssey:
Powrót do góry
emisariusz

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 12:35, 25 Lut '24   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

chromozon napisał:
polecę serię gier Assasin's Creed
Mam zainstalowaną trzecią część AC (wojna secesyjna w Ameryce) -- ale nie mogę tego gówna ciągnąć, chyba nawet w połowie nie jestem , jakiś indiański śledziu biega po lasach i wącha wilcze kupy // no co to jest Rolling Eyes nie wspominając już o samej historii : "wiekopomnej rebelii stanów" (z pierdyliardem "zabytkowych budowli z drewna i paproci") - która wciąga jak zatkany szlamem kibel stojącą wodę Rolling Eyes .. Tak jak podobała mi się jedynka , i dwójka, potem brotherhood i revelations , tak tego ścierwa w ogóle nie trawię. A potem po długiej przerwie to zapominam nawet jak się steruje postacią Confused mimo że nie jest to jakieś skomplikowane , kurwa wam też przeglądarka chrome zasrywa ekran "podpowiadaniem słów" kiedy coś piszecie? GDZIE to gówno wyłączyć? co chwila jakieś pierdolone "usprawnienia" wprowadzają Mad ja pierdole ,no nic napisać nie moge) , wracając do tematu - to powiedz mi czy odyssey albo unity bardziej przypomina trójke czy wrócili do wcześniejszych koncepcji morderstw z ukrycia bo nie wiem czy zabierać się za dalsze części AC bo jeżeli ten "klimat z wigwamu" zostanie utrzymany to dziękuję bardzo, granie do bani, pomnieszanie z poplątaniem, jakieś zmienianie postaci w środku gry , a dla samych ładnych widoków albo scenek to chyba nie warto Confused

p.s.
Cytat:
chrome zasrywa ekran "podpowiadaniem słów"
i w Edge jest DOKŁADNIE TO SAMO , więc to chyba nie jest kwestia przeglądarki Rolling Eyes wcześniej tego nie było.
Choronzon

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 19:47, 26 Lut '24   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

emisrariusz napisał:
wracając do tematu - to powiedz mi czy odyssey albo unity bardziej przypomina trójke czy wrócili do wcześniejszych koncepcji morderstw z ukrycia bo nie wiem czy zabierać się za dalsze części AC bo jeżeli ten "klimat z wigwamu" zostanie utrzymany to dziękuję bardzo, granie do bani, pomnieszanie z poplątaniem, jakieś zmienianie postaci w środku gry , a dla samych ładnych widoków albo scenek to chyba nie warto Confused

AC III to IMHO najgorsza gra w serii, podobnie jak dodatek AC III Liberation. To nie tylko kwestia "syndromu odstawienia Ezio" po trylogii AC II - lokacje w AC III są nudne, mechanika gry dupy nie urywa, no i pojechali z tymi indiańskimi sumermocami na całego.

AC IV Black Flag to moim zdaniem najlepsza gra w całej serii. Wcielasz się w pirata, naturalnie kapitana statku i walka na morzu jest zajebista. Do tego stopnia, że Ubisoft właśnie wypuściło grę Skull & Bones, skierowaną po części do fanów AC IV. Po IV Black Flag jest spin-off AC Freedom Cry, który można sobie darować - takie ubogie, okrojone Black Flag, tylko biegasz czarnuchem po plantacjach uwalniając niewolników. Później jest prawdziwy następca Black Flag - AC Rogue, jeżeli Black Flag się spodoba, to Rogue również.

AC V to Unity w Paryżu - najlepsza gra pod względem parkour i stealth w serii i powie ci to każdy. Trylogia Ezio się nie umywa do Unity.

Później jest AC Syndicate w Londynie, osobiście mi się podobała, ale ma wielu przeciwników. Na pewno po Unity będzie się mieć niedosyt grając w Syndicate - gorszy parkour i mniej stealth.

Trylogia Origins, Odyssey i Valhalla to trochę inne gry niż pozostałe AC. To są gry RPG z ogromnymi mapami, budowaniem postaci, itd. Mało w nich stealth, zatwardziali fani serii nie uważają ich za "prawdziwe" AC. Na pewno mają swój urok i fajnie mi się w nie grało, ale jak szukasz stealth i zabijania z ukrycia, to możesz wszystkie 3 pominąć. (EDIT: chyba, że jak ja lubisz sobie posnajperować z ukrycia, wtedy możliwość walenia headshotów z łuku we wszystkich 3 częściach jest atrakcyjna).

No i najnowszy AC Mirage - powrót do korzeni, parkour i stealth, moim zdaniem bardzo udany powrót. Jedyny słaby punkt Mirage to rozmiar mapy i gry - po trylogii RPG, z której każda zajęła mi ponad 100 godzin grania (np. w Odyssey mam ograne 182h), jestem na końcu Mirage (95%) po zaledwie 30 godzinach grania. Będzie niedosyt.

Tak więc dla fana stealth polecam Unity i Mirage. Jak chcesz troszkę mniej stealth ale za to dodane walki statkami na morzu - Black Flag.
Powrót do góry
de93ial

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 22:37, 26 Lut '24   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pykam w CP2077. Całkiem udane ale za płytko jeszcze jestem.
Wersja PL
Powrót do góry
Azizami

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 14:51, 28 Lut '24   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Król jest tylko jeden Cool Very Happy

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
de93ial

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 19:03, 29 Lut '24   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

CP od Wieśka lepszy nie jest. Wiesiek jak mnie złapał to nie puścił. CP zwyczajnie męczy po jakimś czasie. Ale sobie pykam w wolnych chwilach. Bo ciekaw jestem historii jaką wykombinowali chłopaki z CDPR.
Wersja PL
Powrót do góry
Azizami

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 11:13, 01 Mar '24   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wczoraj była premiera FF VII Rebirth na PS5 - widać mocno czerpali z Wiedzmina 3, jest nawet karcianka Very Happy nie mam PS5, będę ogrywał wersję na PC Very Happy

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
de93ial

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 11:04, 03 Mar '24   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

CP mnie zirytował. Dali nową łatkę 2.12. I popsuli moją grę bo zaktualizowali ją do wersji w jaką gra mój braciak na galaxy (ja mam wersję offline z pobranego instalatora). No i reinstal ale chyba nie mam ochoty dalej lub od nowa grać.
Wersja PL
Powrót do góry
J a s n y

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 15:49, 23 Cze '25   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ostatnio nabyłem laptopa gamingowego Asus TUF A16 (16gb ram ddr5, Ryzen 7845hx, rtx4060 [140W]), i wkręciłem się w wiedźmina 3 dziki gon, Gra już nie najświeższa, ale nadrabiam zaległości. Polecam. Na pewno lepszy niż jedynka.
W dwójkę nie grałem. Na najwyższym poziomie trudności, więc trochę się meczę Confused

J a s n y

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 19:53, 28 Lis '25   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A oto trzy niewymagające gry, czyli takie jak lubię - żeby łatwo i szybko je przejść i za dużo się z nimi nie pierdolić.

FRAMED

(a jeśli komuś odpowiadają klimaty Raymonda Chandlera, noir, to już w ogóle)

THE BRIDGE

(taka alicja w krainie zaczarowanych starych kamienic)

WORLD OF GOO

(tajemniczy świat glutków)
Goska

Post zebrał 180 sat

PostWysłany: 08:17, 29 Lis '25   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Polecam - można się spocić, ale jest bardzo ciekawie do końca !

https://planarity.net/

Druga moja gra to ADA- można ściągnąć z sieci i coś jest też za opłatą.

Życzę dobrej zabawy !!! Muszę zaznaczyć, że RODO nie lubi jak ktoś gra sobie niefrasobliwie !?
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Multimedia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Skocz do: