|
Autor
|
Wiadomość |
Azyren
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 18:13, 15 Paź '15
Temat postu: Co groziło w dawnej Polsce za nieobecność na mszy? |
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
grzanek
|
Wysłany: 18:20, 15 Paź '15
Temat postu: |
|
|
Gówno Wybiórcze i wszystko jasne... Jak nisko trzeba upaść, by cytować gadzinówkę Szechtera?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Azyren
|
Wysłany: 18:35, 15 Paź '15
|
|
Istotą poznania prawdy jest szukanie w różnych źródłach i oddzielanie gówna od faktów. Nawet nie zauważyłem że to z GW jest, ale nawet jeśli, GW choć najbardziej obiektywnym medium w Polsce może nie jest, to wcale nie plasuje się pod tym względem gorzej od np. wSieci, DoRzeczy, itp. źródeł które powszechnie na tym forum padają jako odnośniki. Trzeba umieć weryfikować i nie ograniczać się do jakiegoś swojego wąskiego spektrum kilku propagandówek które ci akurat ideologicznie pasują. Ten filmik jest akurat całkiem rzeczowy i rzetelny. Jeśli uważasz inaczej to dowiedź że autorzy kłamią lub się mylą? Zalinkuj coś, wypowiedź się ad meritum?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
good why
|
Wysłany: 19:21, 15 Paź '15
|
|
To najwidocznej tu Wielbładzie utraciłeś ten dysonans, pewnie fanatyzm ci zaślepił podążanie do prawdy
Cytat: | Istotą poznania prawdy jest szukanie w różnych źródłach i oddzielanie gówna od faktów. |
A fakty są takie iż byś sie tu zaklinał na huj wie co to przesłanie biblijne jest prawdziwe i ma na to potwierdzenie w faktach jak chociaż by archeologii
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Kaczafi
|
Wysłany: 20:39, 15 Paź '15
|
|
Tutaj też o tym : http://odkrywcy.pl/kat,1037767,title,Gdy.....aid=615c45
Nie tylko KK odznaczał się podobnymi praktykami. Dzisiaj już się nie pamięta, ale nawet w Szwecji uważanej za awangardę tolerancji, wolność wyznania wprowadzono dopiero w 1951 roku, a każdy nowonarodzony Szwed przestał być automatycznie włączany (na podstawie samego urodzenia, nie chrztu!) w szeregi luterańskiego Kościoła państwowego... 20 lat temu.
Te starodawne prawa nadal obowiązują tylko rodziny królewskie tam, gdzie ciągle istnieje instytucja Kościoła państwowego - min. UK, Norwegia, Dania.
Tak więc tolerancyjne oblicze głównego nurtu zachodniego chrześcijaństwa to owoc postępującej sekularyzacji, a nie uniwersalna cecha charakterystyczna.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
good why
|
Wysłany: 20:54, 15 Paź '15
|
|
Kaczafi ale ty jesteś Buraczysko pierdolisz jak potłuczony jako by chrześcijaństwo wychodziło po za ramy biblijne.
Tom ja biedny, mały, został "ochrzszczony" w związku z czym jestem katolikiem?
Czytam 8 raz twój bełkot i wychodzi mi na to że bełkotasz, przypadek ? wątpie
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Kaczafi
|
Wysłany: 21:23, 15 Paź '15
|
|
Cytat: | Tom ja biedny, mały, został "ochrzszczony" w związku z czym jestem katolikiem? |
Chodziło mi tylko o zwrócenie uwagi, że nawet kraj powszechnie uważany za wzór swobód obywatelskich, przez kilka wieków dokonywał wyboru wyznania za swoich obywateli - nawet nie dając możliwości zmiany. W Polsce decydowali o tym rodzice, a dorosłe dziecko mogło zmienić wiarę - np. celem zawarcia kolejnego małżeństwa przed wojną.
Zresztą, to nie jedyny przykład tego, że chcący uchodzić za pioniera wszelkich wolności Zachód, pod wieloma względami ustępował powszechnie krytykowanemu Wschodowi, od którego dopiero z czasem przejął część rozwiązań. Ale to już inny i dłuższy temat.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
good why
|
Wysłany: 21:32, 15 Paź '15
|
|
Pierdolisz po raz kolejny wrzucając mnie minn. w jakieś urojone ramy.
a wyobraz ty sobie iż jesteśmy zdolni do samodzielnego pojmowania otaczającego nas świata
Kurwa toż to tragedija jest
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Azyren
|
Wysłany: 16:10, 16 Paź '15
|
|
Kaczafi napisał: | Tutaj też o tym : http://odkrywcy.pl/kat,1037767,title,Gdy.....aid=615c45
Nie tylko KK odznaczał się podobnymi praktykami. Dzisiaj już się nie pamięta, ale nawet w Szwecji uważanej za awangardę tolerancji, wolność wyznania wprowadzono dopiero w 1951 roku, a każdy nowonarodzony Szwed przestał być automatycznie włączany (na podstawie samego urodzenia, nie chrztu!) w szeregi luterańskiego Kościoła państwowego... 20 lat temu.
Te starodawne prawa nadal obowiązują tylko rodziny królewskie tam, gdzie ciągle istnieje instytucja Kościoła państwowego - min. UK, Norwegia, Dania.
Tak więc tolerancyjne oblicze głównego nurtu zachodniego chrześcijaństwa to owoc postępującej sekularyzacji, a nie uniwersalna cecha charakterystyczna. |
Ogólnie to odnoszę wrażenie, że w ostatnich latach nastąpiło w tej kwestii niejako przebiegunowanie wschodu z zachodem. Kiedyś to my byliśmy ostoją tolerancji, a oni bastionem fanatyzmu, a teraz na odwrót. Jeszcze w okresie międzywojennym nikomu nie wadziło że np. Józef Piłsudski był ateistą i socjalistą, i mimo to cieszył się w narodzie ogromnym szacunkiem, a teraz gdyby jakiś polityk powiedział że jest socjalistą, i dodał do tego że "Religia jest dla ludzie bez rozumu (oryginalny cytat Piłsudskiego)" to by był spalony w polityce na wieki wieków amen. Historia bywa przewrotna.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Azyren
Post zebrał 41000 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 16:11, 16 Paź '15
|
|
dr.lolek:) napisał: | a wyobraz ty sobie iż jesteśmy zdolni do samodzielnego pojmowania otaczającego nas świata |
Taa... tyś zdolny do pojmowania czegokolwiek...
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
good why
|
Wysłany: 18:52, 16 Paź '15
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
good why
|
|
Powrót do góry
|
|
|
good why
|
Wysłany: 19:01, 16 Paź '15
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Aniołek
|
|
Powrót do góry
|
|
|
good why
|
Wysłany: 17:22, 30 Lip '19
|
|
_________________ "Uwielbiam good why'a" - chemicloo
"Aj waj, wypunktował mnie. Lecę po ratunek do gei" - chemicloo vel WZBszambo alias szeklan itp.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
|