W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

 
Nanotechnologia w żywności-nowe zagrożenie  
Znalazłeś na naszym forum temat podobny do tego? Kliknij tutaj!
Ocena:
6 głosów
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Człowiek i medycyna Odsłon: 8629
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tańcząca




Dołączył: 17 Maj 2008
Posty: 2461
Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 20:56, 22 Kwi '09   Temat postu: Nanotechnologia w żywności-nowe zagrożenie Odpowiedz z cytatem

Nanotechnologia w zywności-nowe zgrożenie

Ponieważ w innym wątku Samouczek napisał:
Cytat:

Nie rozumiem, jak mógł tak ważny temat (Nanotechnologia i Srebro Koloidalne) znaleźć sie tutaj w dziale "Pierdolnia"
Mysle, ze watek ten należy przeniesc do dzialu "Czlowiek i Medycyny"


Postanowiłam być tak dobra i zrobić przedruk artykułu z magazynu ''Nexus'' NR 2 (64)-źródło

''Nowy atak na holistyczne rolnictwo
Po inżynierii genetycznej nanotechnologia jest kolejną próbą psucia naszej żywności. Poważni naukowcy ostrzegają, że nanotechnologia – manipulowanie materią na poziomie atomów i molekuł – wprowadza nowe poważne zagrożenia dla zdrowia ludzi i środowiska. Mimo tych zagrożeń oraz barku publicznej debaty i kontroli ze strony instytucji nadzorczych nie etykietowana żywność wytworzona z zastosowaniem nanotechnologia zaczęła pokazywać się już na półkach naszych supermarketów.
Na całym świecie rośnie zainteresowanie żywnością, zdrowiem i środowiskiem. Chcemy wiedzieć, gdzie, jak, i przez kogo wytwarzane są spożywane przez nas produkty, jak daleką odbyły podróż i jak długo były magazynowane. Pojawiły się lokalne ruchy wsparcia dla organicznej żywności jako intuicyjna i praktyczna odpowiedź na wzrost stosowania chemikaliów w produkcji żywności i postępujące oddalanie się przemysłu rolnego od holistycznych systemów agrarnych1. Ludzie decydują się na spożywanie pokarmów organicznych, ponieważ troszczą się o zdrowie swoje i swoich rodzin oraz zdrowotność środowiska. Organiczne rolnictwo umożliwia również wspieranie zintegrowanego, przyjaznego dla środowiska rolnictwa i właściwych technologii, zamiast chemiczno-intensywnego rolnictwa przemysłowego.
Poparcie dla organicznych metod pojawiło się również jako bezpośrednia reakcja na dążenia biotechnologicznych gigantów zmierzające do genetycznego modyfikowania naszych plonów. Farmerzy i klienci sklepów ze żywnością na całym świecie byli i są wściekli z powodu wprowadzenia upraw genetycznie modyfikowanych roślin spożywczych. Dla wielu jest jasne, że podczas gdy biotechnologiczne firmy zyskują na wprowadzeniu genetycznie modyfikowanej żywności do naszego łańcucha pokarmowego, całe ryzyko tej operacji spada na barki konsumentów, farmerów i środowiska.
Obecnie kolejną falę ataków na naszą żywność przypuszcza nanotechnologia. Nanotechnologia to stosująca najnowsze osiągnięcia techniki i automatyczne przetwarzanie antyteza organicznego rolnictwa, które ceni sobie naturalne, zdrowotne własności świeżych i nie przetworzonych pokarmów. W jeszcze większym stopniu przekształca gospodarstwo rolne w zautomatyzowane przedłużenie najnowocześniejszej linii produkcyjnej przy wykorzystaniu opatentowanych produktów, które znajdują się pod kontrolą korporacji. Nanotechnologia wprowadza również nowe poważne zagrożenia dla ludzkiego zdrowia i środowiska.
Co to jest nanotechnologia?
Nanotechnologia to nowa potężna technologia umożliwiająca rozbieranie na części i przekonstruowywanie elementów natury na poziomie atomów i molekuł. Nanotechnologia ucieleśnia marzenie naukowców o możliwości przebudowy świata od poziomu atomów w górę poprzez manipulacje na poziomie atomowym pozwalające transformować i konstruować nowe materiały, urządzenia, żywe organizmy i układy technologiczne.
Nanotechnologia i nanonauka obejmują badanie zjawisk i materiałów oraz manipulowanie strukturami, urządzeniami i układami istniejącymi w nanoskali, to znaczy o wymiarach mniejszych od 100 nanometrów. . Aby uzmysłowić sobie, ile to jest 100 nm, wystarczy porównać to z łańcuchem DNA, który ma szerokość 2,5 nm, molekułą proteiny mającą 5 nm, średnicą krwinki czerwonej wynoszącą 7000 nm i ludzkim włosem, który ma średnio grubość 80000 nm.
Nanocząstki nie podlegają tym samym prawom fizycznym, co większe cząstki – podlegają prawom mechaniki kwantowej. Fizyczne i chemiczne własności nanocząstek – na przykład kolor, rozpuszczalność, wytrzymałość, chemiczna aktywność i toksyczność – mogą więc być zupełnie inne od tych, jakie mają większe cząsteczki tej samej substancji.
Zmienione własności nanocząstek stworzyły możliwości wyprodukowania wielu nowych i zyskownych produktów oraz rozszerzyły zakres ich zastosowań. Skonstruowane nanocząstki mają zastosowanie w dosłownie setkach produktów, które już są dostępne na półkach supermarketów. Są wśród nich przezroczyste filtry przeciwsłoneczne, kosmetyki wywołujące dyfrakcję (ugięcie) światła, nawilżacze o zwiększonej zdolności penetracji, materiały odpychające zapachy i plamy, odpychające brud powłoki, długotrwałe farby i lakiery do mebli, a nawet niektóre produkty spożywcze.
Ośrodek Technologicznych Przewidywań APEL (AsiaPacific Economic Cooperation – Ekonomiczna Współpraca Azji i Pacyfiku) przewiduje, że nanotechnologia zrewolucjonizuje wszystkie dziedziny naszej gospodarki i społeczeństwa i stanie się przyczyną społecznych wstrząsów na dużą skalę.
Jak nanotechnologia będzie wykorzystywana
w produkcji żywności i jej przetwarzaniu?

Analitycy i rzecznicy przemysłu przewidują, że nanotechnologia będzie wykorzystywana do przekształcania żywności, poczynając od poziomu atomowego w górę. W raporcie z roku 2006 zatytułowanym „Zamysł w sprawie powstających nanotechnologii" dotyczącym zastosowania nanotechnologii w produkcji żywności i rolnictwie czytamy: „Dzięki nanotechnologia przyszła żywność będzie tworzona poprzez kształtowanie atomów i molekuł. Żywność będzie pakowana w «inteligentne» bezpieczne pojemniki zdolne do wykrycia zepsucia lub szkodliwych zanieczyszczeń. Produkty przyszłości będą wzmacniały i zmieniały swoje kolory, smaki lub zawartość składników odżywczych, tak by zadowolić gusta każdego konsumenta i potrzeby wynikające ze stanu jego zdrowia. W rolnictwie nanotechnologia obiecuje zmniejszenie użycia pestycydów, poprawę efektywności hodowli roślin i zwierząt oraz stworzenie nowych bioprzemysłowych produktów" (cały raport dostępny jest pod adresem www.nanotechproject.org).
Przemysł spożywczy i rolny zainwestował miliardy dolarów w badania nanotechnologii i obecnie w sprzedaży znajduje się już nie znana liczba nie oznakowanych produktów. Wobec braku na całym świecie obowiązku znakowania takich produktów obecnie niemożliwe jest określenie, ile produktów komercyjnej żywności zawiera w sobie nanoskładniki. Grupa Konsultacyjna Helmuta Kaisera (Helmut Kaiser Consultancy Group), analityka o nastawieniu pronanotechnologicznym, sugeruje, że obecnie na całym świecie znajduje się około 300 produktów nanożywnościowych (patrz www.hkc22.com). Grupa szacuje, że globalny rynek nanożywności w roku 2005 był warty 5,3 miliarda dolarów, a w roku 2010 jego wartość wzrośnie do 20,4 miliarda dolarów. Przewiduje również, że w roku 2015 nanotechnologia będzie wykorzystywana w 40 procentach przemysłu żywnościowego.
W badaniach dotyczących nanotechnologii w żywności wyróżniamy cztery podstawowe kierunki:
· nanomodyfikacji nasion i nawozów/pestycydów,
· wzmacnianie („fortyfikacja") i modyfikacja żywności,
· interaktywna, „inteligentna" żywność,
· „inteligentne” opakowania żywności i jej 'śledzenie.

Nanomodyfikacja nasion i nawozów/pestycydów

Orędownicy powiadają, że nanotechnologia będzie stosowana do dalszej automatyzacji współczesnej jednostki rolnej. Całość wkładu w gospodarstwo – nasiona, nawozy, pestycydy i praca – będzie coraz bardziej technologicznie modyfikowana. Nanotechnologia przeniesie genetyczną inżynierię w rolnictwie na następny, niższy poziom – inżynierię na poziomie atomowym.
Zakłada się, że atomowa inżynieria umożliwi przekształcenie DNA nasion w sposób, który pozwoli uzyskiwać rośliny o zupełnie innych własnościach, na przykład o innym kolorze, okresie wegetacji, plenności etc. Do podtrzymania wzrostu roślin będą używane poddane atomowej inżynierii bardzo silnie działające nawozy i pestycydy. Nanosensory umożliwią wzrost roślin, zapewnią odpowiedni poziom pH, właściwe składniki odżywcze, wilgotność oraz ochronę przed szkodnikami lub chorobami – wszystko to będzie zdalnie monitorowane, co znacznie ograniczy niezbędny wkład pracy.
Zaniepokojona tymi planami grupa ETC (Action Gro-up on Erosion, Technology and Concentration – Grupa Działania ds. Erozji, Technologii i Koncentracji) ostrzega w swoim doniosłym raporcie „Na farmie"3 („Down on the Farm”; www.etcgroup.org), że w ukształtowanej przez nanotechnologię przyszłości „farma będzie wielkoobszarową fabryką, monitorowaną i zarządzaną przy pomocy laptopa,zaś żywność będzie wytwarzana
z substancji-budulców dostarcza﷓jących organizmowi odpowiednich substancji odżywczych".
Wzmacnianie i modyfikacja żywności
Firmy nanotechnologicznepracują nad wzmocnieniem prze﷓tworzonej żywności przy pomocy nanoskładników pokarmowych umieszczanych w kapsułkach. Jej wygląd i smak mają być poprawiane przy pomocy kolorów uzyskiwanych z wykorzystaniem nanotechnologia, a występujący w niej tłuszcz i cukier usunięty lub zneutralizowany przy pomocy nanomodyfikacji.
Wzmacnianie żywności pozwoli producentom reklamować zwiększone własności odżywcze przetworzonej żywności – na przykład wprowadzenie „medycznie korzystnych" nanokapsułek pozwoli reklamować czekoladowe ciasteczka lub chipsy jako poprawiające stan zdrowia i czyszczące arterie. Nanotechnologia umożliwi także modyfikację tandetnych pokarmów, takich jak lody i czekolada, tak by zmniejszyć w nich ilość tłuszczu i cukru, jakie organizm może absorbować. Można tego dokonać zamieniając część tłuszczu i cukru na inne substancje lub stosując nanocząstki blokujące trawienie i absorbowanie tych komponentów żywności przez organizm. W ten sposób nanoprzemysł będzie mógł zachwalać bezwartościowe pokarmy, z zablokowanymi cukrem i tłuszczem oraz wzmocnione błonnikiem i witaminami, jako wspomagające zdrowie i zmniejszające wagę.
Interaktywna „inteligentna" żywność
Firmy takie jak Kraft i Nestlć opracowują „inteligentną" żywność, która będzie wchodzić w interakcję z konsumentami i zmieniać na ich żądanie kolor, smak lub składniki odżywcze. Firma Kraft opracowuje czysty napój bez smaku, który zawiera setki smaków w niewidocznych nanokapsulkich. Domowa kuchenka mikrofalowa może być wykorzystana do rozpoczęcia procesu uaktywnienia koloru, smaku, koncentracji i konsystencji pokarmu w zależności od indywidualnych upodobań.
„Inteligentna" żywność może również wyczuwać, czy dana osoba jest uczulona na któryś ze składników, i blokować go. Z kolei „inteligentne" opakowanie może uwalniać dawkę dodatkowych odżywek dla tych konsumentów, których zidentyfikuje jako mających specjalne wymagania dietetyczne, na przykład wapń w przypadku ludzi cierpiących na osteoporozę.
„Inteligentne" opakowania żywności i jej śledzenie

Nanotechnologia w zasadniczy sposób wydłuzy okres trwałości żywności. Firma Mars Inc. już posiada patent na niewidzialne , jadalne nanopakowanie, które zamknie żywność nie dopuszczając do wymiany gazów i wilgoci między nią i otoczeniem.
W opracowaniu są „inteligentne" opakowania zawierające nanosensory i aktywatory anty-mikrobów, które będą zdolne wykryć proces psucia się żywności i uwolnić nanoantymikroby w celu wydłużenia czasu jej trwałości, co umożliwi supermarketom trzymać ją na półkach sklepowych przez znacznie dłuższy czas.
Wprowadzone do produktów żywnościowych w postaci niewidzialnych dla ludzkiego oka malutkich chipów nanosensory mają działać również jako elektroniczne kody kreskowe. Emitowany przez nie sygnał pozwoli śledzić żywność, w tym również świeżą, w jej drodze z pola do fabryki, a potem do supermarketu i dalej.

Jakie są zasadnicze obawy dotyczące stosowania nanotechnologii w żywności i rolnictwie?

Obawy w sprawie stosowania nanotechnologii w rolnictwie i produkcji żywności są związane z dalszą automatyzacją i wyobcowaniem produkcji żywności , poważnym ryzykiem dla człowieka i środowiska ze strony nowych czynników toksycznych i dalszą utratą prywatności wskutek sledzenia przy pomocy nanocząsteczek każdego kroku w łańcuchu pokarmowym. Niedopełnieniu przez rządu obowiązku wprowadzenia zasad chroniących społeczeństwo i środowisko przed zagrożeniami , jakie stanowi nanotechnologia, to bardzo poważny zarzut.
Nanotechnologia w rolnictwie bazuje na założeniu możliwości poprawy jakości i wydajności poprzez przestawienie atomów w nasionach, opracowanie jeszcze skuteczniejszych chemicznych bodźców wzrostu- monitorowanie warunków panujących na farmie przy- pomocy elektroniki zamiast człowieka, oraz dalszą automatyzację pobudzania wzrostu roślin.
Zakłada się, że zastosowanie nanotechnologii w przetwarzaniu żywności może poprzez manipulacje na poziomie atomowym ,poprawić- jej smak, konsystencję, wygląd, wartość odżywczą i okres trwałości. Głosi się nawet, że tak wyprodukowana żywność będzie ''bezpieczniejsza". Te założenia opierają się na błędnym przekonaniu, że ludzie są w stanie stworzyć nową wersję świata od poziomu atomowego w górę i uzyskać lepszy od dotychczasowego rezultat. Zakłada się, że potrafimy przewidzieć konsekwencje naszych działań, nawet gdy mamy do czynienia z wysoce nieprzewidywalnymi procesami i siłami, jakie występują w mechanice kwantowej.
Niestety, historia pokazuje, że nie jesteśmy dobrzy w przewidywaniu skutków działania złożonych układów. Dowodem na to jest chociażby katastrofa, do której doszło po wprowadzeniu do środowiska w celu biologicznego równoważenia takiego zwierzęcia, jak ropucha aga, lub królików i lisów dla zabawy. Historia pełna jest przypadków poważnych problemów zdrowotnych i środowiskowych wynikłych wskutek niezwracania uwagi na wczesne ostrzeżenia przed początkowo traktowanymi jako „cudowne" takimi środkami, jak CFC, DDT i azbest. To prowadzi do wniosku, że powinniśmy bardzo poważnie potraktować wczesne ostrzeżenia wskazujące na toksyczność nanocząsteczek.
Jest już, na razie nieliczna, ale szybko rosnąca literatura toksykologiczna wskazująca, że nanocząstki są reaktywniejsze, mobilniejsze i że istnieje większe prawdopodobieństwo ich toksyczności dla ludzi i środowiska niż w przypadku większych cząsteczek. Wstępne badania naukowe wykazały, że wiele rodzajów nanocząstek może prowadzić do wzrostu stresu oksydacyjnego, który prowadzi do formowania wolnych rodników zdolnych do wywoływania raka, mutacji DNA , a nawet smierci komórek.
Okazało się, że fullereny - nanocząstki węgla - powodująuszkodzenia mózgu strzępiela wielkogębowego, który zo﷓stał przyjęty przez agencje nadzorcze jako wzorzec służący
do ustalania stopnia zatrucia środowiska.
W doniesieniu z roku 2004 Towarzystwo Królewskie5 ostrzega przed poważnym zagrożeniem nanotoksycznością i zaleca, aby „składniki w formie nanocząstek podlegały pełnemu zakresowi szacowania ich nieszkodliwości przez odpowiednią instytucję naukową, zanim zostaną dopuszczone do stosowania w produktach" (patrz www.nanotec.org.uk/ finalReport.htm). Pomimo tego ostrzeżenia wciąż brak jest zasad regulujących stosowanie nanomateriałów w produktach przeznaczonych dla konsumentów, które określałyby ich nieszkodliwość dla użytkowników, robotników pracujących przy ich wytwarzaniu lub środowiska, do którego zrzucane są nanoprodukty odpadowe.
Śledzenie przy pomocy nanomateriałów umieszczanych w opakowaniach do żywności zrodzi również nowe problemy związane z ochroną prywatności. Wraz ze wzrostem stopnia śledzenia przy pomocy nanomateriałów przez przemysł żywnościowy możliwe będzie śledzenie ruchu żywności z pola do fabryki, supermarketu i w końcu na nasz talerz. Zrodzi to nowe poważne problemy związane z prywatnością, do których jesteśmy słabo przygotowani.
Zatrważające jest to, że mimo dopuszczenia nanotechnologicznej żywności i produktów rolnych do supermarketów i środowiska, rządy na całym świecie nic nie zrobiły, aby stworzyć jakiekolwiek zasady ograniczające zagrożenia, jakie niesie z sobą nanotechnologia.

Walka o zdrową żywność w przyszłości - alternatywy w stosunku do nanotechnologii

Jak będzie wyglądała w przyszłości nasza żywność i technologia? Jesteśmy w trakcie wojny o kontrolę nad naszą żywnością. Własność korporacyjna lub społeczna, globalna lub lokalna, niewielka lub ogromna, przetworzona lub naturalna - oto paradygmaty, wśród których musimy wybierać. Kluczowym sposobem promowania zdrowego, holistycznego rolnictwa jest popieranie go poprzez nasze zakupy. Kupując organiczną żywność chronimy zdrowie i środowisko i jednocześnie wspieramy wolną od elementów „nano" przyszłą żywność. Kupujmy organiczną żywność wyłącznie od firm, które gwarantują, że nie stosują nanotechnologia.
Jest wiele sposobów zapewnienia w przyszłości zdrowej żywności. Kupujmy żywność na bazarach bezpośrednio od rolników albo w sklepie z organicznymi produktami lub w organicznym dziale supermarketu. Można przystać do społecznego ogrodu lub założyć swój własny. Załóżmy organiczną kuchnię w miejscowym przedszkolu lub szkole. Czytajmy dokładnie etykiety na produktach. Bądźmy zaangażowani i zainteresowani. Dyskutujmy z przyjaciółmi i rodziną o żywności. Dajmy firmom za pośrednictwem ich bezpłatnych infolinii do zrozumienia, że niepokoi nas stosowanie nanotechnologii w ich produktach. Powiadommy swojego lokalnego posła do parlamentu, że chcemy, aby produkty zawierające nanoskładniki były oznakowane, co pozwoli nam na dokonywanie zakupów zgodnie z naszymi preferencjami.
To bardzo dobrze, że środki masoweo przekazu dyskutują na temat polityki żywieniowej oraz naszych badań i instytucji edukacyjnych. Tymczasem mimo iż w naszych supermarketach są już nie oznakowane produkty zawierające nonoskładniki, nanotechnologia dopiero zaczyna zwracać na siebie uwagę. Nie ma odpowiednich przepisów chroniących zdrowie społeczeństwa i środowisko oraz korporacyjnych i publicznych subwencji na badania długoterminowych konsekwencji manipulowania naszą żywnością na poziomie atomowym. Podobieństwo tego stanu rzeczy do wprowadzania inżynierii genetycznej przy dodatkowym ryzyku wynikającym z braku nadzoru mrozi wręcz krew w żyłach.
Wszyscy musimy aktywnie zaangażować się w walkę z nanotechnologią, podobnie jak zrobiliśmy to w przypadku inżynierii genetycznej. Kluczową sprawą jest doprowadzenie do uchwalenia moratorium na wykorzystywanie nanotechnologii do czasu wydania przepisów chroniących zdrowie człowieka i środowisko oraz prawdziwe zaangażowanie się społeczeństwa w proces podejmowania decyzji w sprawie wprowadzania nanotechnologia. Musimy również doprowadzić do tego, aby nasze rządy wydawały nasze ciężko za﷓robione pieniądze, które przekazaliśmy im płacąc podatki, na wspomaganie sektora organicznego.
Wspólnie możemy stworzyć przyszłość ze zdrową żywnością, która będzie chroniła nasze zdrowie, zamiast przynosić zyski korporacjom.

0 autorach:

Georgia Miller jest koordynatorką Nanotechnology Project w ramach australijskiego oddziału federacji Przyjaciół Ziemi (Friends of the Earth International). Scott Kinnear jest członkiem rady Biologicznych Farmerów Australii (Biological Farmers of Australia) i właścicielem firmy Organiczna Zdrowa Żywność (Organie Wholefoods) z siedzibą w Melbourne w Australii.
Przełożył Jerzy Florczykowski

Przypisy:
I.. Holistyczna koncepcja przyrody zakłada, że środowisko przyrodnicze stanowi hierarchicznie złożoną całość składającą się z powiązanych ze sobą i wzajemnie na siebie oddziałujących mniejszych całości. - Przyp. tłum.
2. Jeden nanometr (nm) to 10-9 metra, czyli jedna miliardowa metra lub jedna milionowa milimetra. - Przyp. tłum.
3. Raport ten ukazał się także w 43 (5/2005) i 44 (6/2005) numerze Nexusa pod tytułem „Na farmie - nanotechnologia w łańcuchu pokarmowym".
4. Angielska nazwa Cane Toad - największa z ropuch osiągająca do 25 cm długości. Jej naturalnym środowiskiem jest południowa część Ameryki Północnej i Ameryka Południowa. W roku 1935 sprowadzono ją do Australii, importując 100 ropuch z Hawajów, które rozmnożono do 3000 i w lipcu 1935 roku wypuszczono na wolność na północy australijskiego stanu Queensland. Miała być bronią biologiczną przeciwko szkodnikom trzciny cukrowej - żukom - ale ten pomysł okazał się chybiony, ponieważ nie jest ona w stanie dostać się do jaj szkodników. Ropucha bardzo szybko opuściła suche pola trzciny cukrowej i wkrótce stała się istną plagą. Dziś Cane Toad jest uznawana za szkodnika. który zabija zwierzęta domowe i okalecza swoją toksyną ludzi. Zjada między innymi duże ilości pszczół miodnych. - Przyp. tłum.
5. The Royal Society, a dokładniej The Royal Society of London for Improving Natural Knowledge - angielskie towarzystwo naukowe o ograniczonej liczbie członków (około 500 członków krajowych i 50 członków zagranicznych) pełniące rolę brytyjskiej akademii nauk. Skupia przedstawicieli nauk matematycznych i przyrodniczych. Uważane jest za pierwsze na świecie towarzystwo naukowe. Zawiązane w roku 1660 i zatwierdzone w roku 1662 przez Karola II odgrywało dużą rolę w rozwoju nauk przyrodniczych od XVII po XIX wiek. Od roku 1665 wydaje czasopismo naukowe Philosophical Transactions, a od roku 1832 przeglądowa-sprawozdawcze Proceeding of the Royal Society. W roku 1853 jego członkiem został Paweł Edmund Strzelecki w dowód uznania za zasługi w eksploracji Australii (odkrycie złota). - Przyp. tłum.
0d redakcji:
Niniejszy artykuł ukazał się po raz pierwszy w magazynie Cle-on Food Orgonic (vol. 4, maj 2007) i jest dostępny pod adresem http://nano.foe.org.au/node/198. Opublikowany w marcu 2008 roku 73-stronicowy raport „Out of the Laboratory and on to aur Plater: Nanotechnology in Food and Agriculture" („Z laboratoriów na nasze talerze - nanotechnologia w żywności i rolnictwie") autorstwa Georgia Miller i dra Rye'a Senjena z organizacji Friends of the Earth Australia jest dostępny w wersji PDF na stronie http://nano. foe.org.au/node/226. 12-stronicowe podsumowanie tego raportu znaleźć można na stronie http://nano.foe.org.au/node/233. Dalsze informacje na temat nanotechnologii i organizacji Friends of the Earth Australia znaleźć można na stronie http://nano.foe.org.au/. ''
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
wiraz




Dołączył: 02 Mar 2009
Posty: 477
Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 22:12, 18 Maj '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czytałem o tym ustrojstwie.
obawiam się, że będzie podobnie
jak z gmo. paru ludzi pokrzyczy,
że to może być groźne i rozejdzie
się po łokciach. już widzę jak
koncerny farmaceutyczne, czy innego
agrobiznesu stwierdzają - 'no tak,
to nieetyczne testować nową technologię
na konsumentach, nie będziemy tak robić'
polecam, jeśli ktoś chciałby wiedzieć
więcej o samej dziedzinie nauki +
ew. zagrożeniach:

http://www.nanonet.pl/index.php?option=c.....;Itemid=77
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Aqua




Dołączył: 30 Lip 2008
Posty: 1450
Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 01:01, 19 Maj '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No wszystko ładnie pięknie, ale... a gdybym tak powiedział, że dopierdalacie się do pierdół i hamujecie postęp. Ostatecznie, wszystkie nowe technologie na początku działają słabo. Komputery jak powstały to były tak awaryjne, że zanim wymieniono przepalone lampy, ludzie mogli szybciej na kartce policzyć. Najpierw GMO - jest złe. Nawet wirusy powstają w USA po spożyciu. W dodatku jak GMO wyprze zwykłe rośliny to normalnie rośliny mutanty przejmą kontrolę nad ziemią. Ale z drugiej strony mamy samobójstwa sporej grupy ludzi, którym GMO nie wyrosło i w ogóle chała jedna wielka i ściema. To jak to jest? Co to za konkurencja dla zwykłych roślin, która nie chce nawet wykiełkować.
A teraz dopadliście nanotechnologię. Jakby to żarcie, które nie jest GMO i nie jest Nano było zdrowe. Wy naprawdę nie wiecie co jecie. Polne pomidory są najzdrowsze, bo przecież rosną na polu, a nie jak te nowoczesne hodowane na jakiejś wełnie nawożone sztucznymi nawozami. Tylko, że już chuj, że w polnym pomidorze jest cała tablica mendelejewa, bo jak coś rośnie na polu to jest pryskane wszystkim co dostępne, a okresów karencji nikt nie przestrzega, a w nowoczesnych uprawach hydroponicznych nie stosuje się zazwyczaj oprysków tylko ochronę biologiczną (taki przykład z tym pomidorem, ale możecie śmiało rozciągnąć to na inne warzywa i owoce Wink ).
Grunt, że technologia jest be i fe, a stare tradycyjne sposoby są OK. Ja to gdzieś słyszałem i już tam nie chodzę, bo niby co łaska, ale nie mniej niż 50 PLN jak ślub """chciałem""" (potrójny cudzysłów, bo to długa i skomplikowna historia, a morał taki, że wcale nie chciałem Wink) wziąść.
Tak, postęp technologiczny = ofiary, często śmiertelne. W wypadkach samochodowych ginie ogromna ilość osób, ale czy to powód, żeby zakazać jazdy samochodem?
Chcecie globalnego przebudzenia? Myślcie globalnie, a nie jak jednostka. Na Waszej mizernej egzystencji ten zakichany wszechświat się nie kończy.
O! Mr. Green
_________________
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko mało prawdopodobne.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
wiraz




Dołączył: 02 Mar 2009
Posty: 477
Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 05:48, 19 Maj '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

komputery nie były wprowadzone z myślą o cywilnym zastosowaniu, podobnie jak np system GPS.
trafiły pod strzechy kompletnie dopracowane, nie zagrażając bezpośrednio.
napisałem że GMO może być groźne, a nie że jest złe - to diametralna różnica.
wiem jak smakuje pomidor. jeśli mam działkę i szklarnię to mam poniekąd wpływ,
na to co tam rośnie:P
nanotechnologia sama w sobie nie jest zła. uważam natomiast, że wybitnie złe jest
wprowadzanie na rynek nieprzetestowanych technologii kierując się tylko i
wyłącznie chęcią zysku.
też uważam, że postęp jest niezbędny, ale to nie oznacza, że mam bagatelizować
zagrożenia idące wraz z nim.
globalnie to myślał józek stalin, ja dziękuje z takie rady.
jestem jednostką, więc myślę jak jednostka. mój świat i wyobrażenie o nim
kończy się tam gdzie ja:P

z tym ślubami to potem jakieś dziwne rzeczy wychodzą - inne rozliczenia podatkowe, hmm.. ;]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
DarkTech




Dołączył: 23 Lis 2008
Posty: 1218
Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 06:09, 19 Maj '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gdzieś czytałem o pierwszych zastosowaniach nanoelementów przy produkcji majonezu.
~Aqua; Jak sądzisz, czy te wytwory ludzkiej fantazji powinny znaleźć się we wszystkich tworach cywilizacji człowieka? Jeśli w dniu dzisiejszym 1kg "pasztetowej" zawiera 85% tektury i wody, to jaka jest jest szansa że można się tym najeść? Czy żywność nanotechnologicznie zmodyfikowana będzie poza wyglądem posiadała jakieś wartości odżywcze? Natura jakoś tak wymyśliła życie biologiczne, że nie jesteśmy przystosowani do spożywania produktów petrochemii i przemysłu lekkiego. Laughing Porównywanie komputera z marchewką nie jest chyba do końca trafionym przykładem. Nie mam nic przeciwko postępowi (także temu w branży spożywczej), ale konsumenci powinni mieć prawo wyboru między produktami naturalnymi a modyfikowanymi które nie będą przy tym różniły się ceną - bo to jest również bardzo ważnym czynnikiem w chwili wyboru zakupowanego produktu.
_________________
Prawda nieraz jest bardzo trudna do ustalenia, ale nigdy nie jest tak niedostępna jak wówczas kiedy jest niewygodna.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Dryp




Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 103
Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 11:56, 19 Maj '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jakiekolwiek manipulacje na naturalnych składnikach pokarmowych to dla mnie wykroczenie przeciwko naturze a nie postęp. Jak ktoś jest takim fanem naszej wspólczesnej cywilizaji i rzekomego postępu to niech ograniczy sie fascynacją nowymi procesorami produkowanymi w technologiach nano.. to przynajmniej nikomu nie szkodzi.. bezpośrednio.
W ogóle jak można coś takiego nazwywać postępem. Dlaczego człowiek sądzi że ma możliwośc "udoskonalania" natury. Jeśli natura stworzyła życie w taki a nie inny sposób to oznacza że musiał być po temu jakiś powód, wszystko opiera się na równowadze. Połączenie Codex alimentarius + GMO + nanotechnologia = powolna redukcja populacji
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Prrivan




Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 1832
Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 11:36, 24 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pierwsze smiertelne ofiary nanotechnologii to dwie pracownice chińskiej fabryki które z powodu niewłaściwej wentylacji miesiącami wdychały oraz przyjmowały przez skórę mikrocząsteczki.

http://www.popsci.com/environment/articl.....fatalities

Cytat:

China Reports the First Human Nano-Fatalities
By Paul Adams Posted 08.20.2009 at 12:23 pm 5 Comments

Two women in China have achieved the dubious honor of being the first humans to be killed by nanotechnology.
The women, who worked in a poorly ventilated factory spraying a paint that contained nanoparticles, reportedly inhaled the particles over a period of months. The tiny compounds infiltrated the workers' lungs and skin, causing lung damage, fluid buildup, and eventual respiratory failure. Five other women have been hospitalized for the same condition.

Reuters quotes Yuguo Song, a Beijing toxicologist whose report appeared in European Respiratory Journal: The particles' size "means that they can penetrate the body's natural barriers, particularly through contact with damaged skin or by inhalation or ingestion," and once they've entered lung cells they cannot be removed.

Nanotechnology's uses are as wide-ranging as the particles are small; Reuters projects that the market for the tiny tech will reach one trillion dollars by 2015. In the last few months alone, PopSci has reported on using nanotech to boost power, track criminals, create motors, destroy tumors, and build more nano-molecules.

There has long been speculation about a dramatic disaster in which the entire world is consumed by out-of-control self-replicating nano-bots, but realistic scenarios of currently existing nanotech killing humans have received somewhat less attention.

The White House, it turns out, has a National Nanotechnology Coordination Office, whose head promises that proper ventilation and masks would have made the Chinese factory environment completely harmless. We'll be carefully watching the future of nano-safety and nano-risks -- with our nano-enhanced eyesight.

[via Reuters]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Tańcząca




Dołączył: 17 Maj 2008
Posty: 2461
Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 16:58, 22 Sty '12   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://wiadomosci.wp.pl/title,Nanotechno.....omosc.html

W ciągu 30 czy 40 lat technologia osiągnie taki stopień rozwoju i miniaturyzacji, że w ludzkiej krwi będą krążyć mikroskopijne maszyny, dbające o zdrowie organizmu. Nanotechnologia posłuży też do archiwizacji wspomnień i osobowości - przepowiada znany futurolog, Ray Kurzweil.

Koncepcja nano-robotów na służbie medycyny, naprawiających organizm ludzkiego nosiciela, nie jest Kurzweilowi obca - już w 2006 r. ujawnił on, jak jego zdaniem potoczy się rozwój cywilizacji.

Futurolog dowodzi, że ludzie żyjący już w połowie obecnego stulecia będą bliscy nieśmiertelności - funkcjonowanie ludzkiego organizmu będzie bowiem polegać na współpracy człowieka i maszyny. Połączenie nano- i biotechnologii może być skutecznym lekarstwem na raka, chorobę Alzheimera, cukrzycę, otyłość, itp.

Nanotechnologia pozwoli nawet zatrzymać proces starzenia, dzięki czemu ludzkie życie znacznie się wydłuży. To nie wszystko - dzięki miniaturowym robotom możliwa ma być także regeneracja kończyn a nawet odzyskanie pamięci i osobowości, utraconych w wyniku wypadków i urazów.

Mimo tego, człowiek wcale nie stanie się mniej ludzki. "Człowiek to z definicji gatunek, który pokonuje swoje ograniczenia i zmienia się. Gdyby nie było tak w rzeczywistości, nie byłoby nas tutaj, gdyż na pewnym etapie [ewolucji - red.] średnia długość życia wynosiła 23 lata. Rozwijamy się na różne sposoby. To rozszerzenie tego, czym jesteśmy. Od czasu, gdy podnieśliśmy patyk, aby dosięgnąć wyższej gałęzi, rozwijamy się dzięki narzędziom. Zmiana siebie leży w ludzkiej naturze" - przekonuje Kurzweil.

W tak rysującej się przyszłości pojawiają się jednak pewne aspekty, które go niepokoją - naukowcy będą musieli nauczyć się kontrolować właściwości nano-robotów, m.in. zdolność do replikacji: "Technologia to nie utopia, ale miecz obosieczny - była nim od zawsze, od chwili, gdy opanowaliśmy żywioł ognia".

Przepowiednie amerykańskiego futurologa brzmią jak fantastyka naukowa i to z gatunku "hard". Trzeba jednak podkreślić, że nie są to wyłącznie akademickie rozważania - naukowcy MIT opracowali już metodę zwalczania komórek rakowych przy użyciu nanocząsteczek; podobne badania - z pozytywnymi rezultatami - prowadzą też naukowcy Uniwersytetu w Londynie.
Daleko idącą integrację człowieka z maszyną, jak też tak radykalny postęp technologiczny, jak sugeruje Kurzweil, na przestrzeni trzech czy czterech dziesięcioleci wciąż jednak trudno sobie wyobrazić.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Mirkas




Dołączył: 29 Sty 2014
Posty: 831
Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 11:23, 07 Cze '16   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zobaczcie co w teraz jest "normalnością", jakie dyskusje, jakie dylematy mają w tym chorym systemie normalni ludzie, na co trwonią energię - fragment rozmowy z doradcą z pewnej strony:
Cytat:

Kako_91 • 3 miesiące temu

Witaj Robercie. Prowadze wraz z rodzicami niewielkie gospodarstwo rolne ok 25ha, 15-20 krów.
W ubiegłym roku dostałem dotacje 100000 na młodego rolnika. Czy możliwe jest dostanie w tym roku dotacji na budowę warsztatu samochodowego i autohandlu gdyby wniosek składała moja mama (jest w krusie ok 10lat)?


Robert Sekuła • 3 miesiące temu

Witaj
Może być z tym problem. Przepisy mówią, że gospodarstwo musi mieć wielkość ekonomiczną poniżej 13 tys euro..

Kako_91 • 3 miesiące temu

We wrześniu ubiegłego roku rodzice przepisali na mnie 18ha, zostało im ok 15. Mogliby jeszcze przepisać bydło gdyby to pomogło..

źr: http://prusy29.pl/100-tys-zl-premii-na-rozpoczecie-dzialalnosci-pozarolniczej/

Do czego zmusza ludzi ten Matrix. Rolnicy zamiast zajmować się uprawą i hodowlą, kombinują jak..., na co kasę z UE (czyli od społeczeństw(a)) wyłudzić.

Uczynili teraz z rolnika zawód uprzywilejowany, wręcz elitarny, bo "o status rolnika dla osób dotąd niezwiązanych z gospodarstwami rolnymi będzie trudniej niż o adwokaturę" ( źr: http://www.bankier.pl/wiadomosc/Jak-zost.....24064.html ), już jest od 1 maja tego roku i jednocześnie dają 100 tys zł premii na rozpoczęcie działalności pozarolniczej tylko dla rolników na KRUS-ie. "Założenie programu jest takie, żeby pomóc rolnikom / domownikom z małych gospodarstw w wyjściu z sytemu rolnego" - Robert Sekuła (link źródłowy powyżej). O co tu chodzi? Utrudnili dostęp do rolnictwa, wręcz uniemożliwili praktycznie, zarazem zachęcając finansowo rolników, a właściwie dzieci rolników (ograniczenia wiekowe) do wyjścia z sytemu rolnego.

Nie to, że rolnicy nie płacą ZUS-u, to jeszcze dostają "bezzwrotne kredyty", nie licząc dotacji... Oczywiście nie ma nic za darmo - muszą za to się sprzedać kompletnie, czyli realizować agendę zarządców, czyli ci (z góry) im mówią, co sypać na pola, jaki syf, co podawać krowom, szczepienia, hormony - wszędzie chemia. Gdy nie dostosują się, to zabierają im dotacje. A wiecie jak sprawdzają to [poprzez agencje], jak kontrolują rolników czy wywiązują się..., czy to co robią na polach jest zgodne z tym co wykazują i deklarują w papierach? Robią satelitami zdjęcie pól i nakładają na stare, porównują z poprzednimi zdjęciami - nic się nie ukryje. Wielki brat patrzy.



Będą kasty jak w serii filmów fabularnych Niezgodna (Divergent) i Zbuntowana (Insurgent) - jak ktoś nie widział, to polecam.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
gea




Dołączył: 23 Lut 2015
Posty: 937
Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 23:35, 10 Cze '16   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ku otrzeźwieniu i nabraniu dystansu do tego co podają media, wstawiam link do wzruszającego naiwnością fragmentu kroniki filmowej – dokumentu „z epoki”.
Umysły ludzkie były są i będą manipulowane gównoprawdami. Obecnie dzieje się to w sposób znacznie bardziej udoskonalony i wyrafinowany. Jakby to powiedział St. Michlkiewicz, bez przerywania snu.
Zastanawiająca jest ilość pestycydu – Azotoxu ( DDT), który był MASOWO używany, także w
rolnictwie. Z Wikipedii tylko jeden cytat, ale jakże znamienny: „ Początkowo związek uważano za nieszkodliwy dla ludzi, ssaków i ptaków. W 1949 roku amerykański lekarz M. S. Biskind oskarżył DDT o wywoływanie u dzieci choroby Heinego-Medina, w rzeczywistości wywoływanej przez wirus”.

https://www.youtube.com/watch?v=ky6jeUuVNgo

(Proszę, jak historia się powtarza. Amerykanie znów zrzucili mi w ramach Anakondy stonkę na moje krzaczki ziemniaczane na działce. Ale prowokacja podżegaczy wojennych spali na panewce! Laughing . Stonkę wyłapałam!)

Cytat: „28 maja 1950 roku „Gazeta Pomorska” informowała wielkim tytułem na pierwszej stronie: „Zbrodnicza prowokacja amerykańska nad terytorium NRD. Samoloty USA zrzucają stonkę ziemniaczaną. Odpowiedzią Niemiec Demokratycznych na zamach gangsterów amerykańskich będzie jeszcze bardziej stanowcza walka o pokój”.

W artykule, napisanym pod czujnym okiem cenzora, można było przeczytać, że „władze NRD ujawniły niesłychaną zbrodnię. Samoloty USA, naruszając ustalone strefy lotów, zrzuciły nocą ogromną ilość stonki ziemniaczanej w okolicach Zwickau i innych miast na południu NRD. Po każdorazowym przelocie samolotu znajdowano po setce i więcej sztuk stonki w jednym miejscu. Ludność oburzona jest do głębi tym zbrodniczym czynem”. Jak informowano, fakt ten potwierdziło wielu naocznych świadków na obszarze zachodniej Saksonii. Z trzech ciężkich samolotów miano zrzucić żuka z Kolorado w specjalnych ochronnych pojemnikach aż w 229 miejscach. Zebrano ponoć i unieszkodliwiono 2600 stonek. Na zebraniach w zakładach pracy NRD lud uchwalać miał niezliczone rezolucje protestacyjne. Do udziału w tej „zbrodni” miał przyznać się amerykański lotnik, jakiś czas później strącony nad terytorium Korei Północnej i wzięty do niewoli.”


Film o stonce nie jest offtopem. Pasuje zresztą do każdego tematu. Ponieważ zawsze należy SPRAWDZAĆ WIARYGODNOŚĆ INFORMACJI. Przynajmniej się starać.
Nexus jako źródło informacji daje przedruki artykułów osób, które przedstawiają swoje opinie wysnute często na nienaukowej - mniemanologicznej podstawie. Jeśli w artykule znajduje się kilka nieprawdziwych informacji, cały artykuł przestaje być wiarygodny.
Cytat z Nexusa:
„Wzmacnianie i modyfikacja żywności
Firmy nanotechnologicznepracują nad wzmocnieniem prze?tworzonej żywności przy pomocy nanoskładników pokarmowych umieszczanych w kapsułkach. Jej wygląd i smak mają być poprawiane przy pomocy kolorów uzyskiwanych z wykorzystaniem nanotechnologia, a występujący w niej tłuszcz i cukier usunięty lub zneutralizowany przy pomocy nanomodyfikacji.
Wzmacnianie żywności pozwoli producentom reklamować zwiększone własności odżywcze przetworzonej żywności – na przykład wprowadzenie „medycznie korzystnych" nanokapsułek pozwoli reklamować czekoladowe ciasteczka lub chipsy jako poprawiające stan zdrowia i czyszczące arterie. Nanotechnologia umożliwi także modyfikację tandetnych pokarmów, takich jak lody i czekolada, tak by zmniejszyć w nich ilość tłuszczu i cukru, jakie organizm może absorbować. Można tego dokonać zamieniając część tłuszczu i cukru na inne substancje lub stosując nanocząstki blokujące trawienie i absorbowanie tych komponentów żywności przez organizm. W ten sposób nanoprzemysł będzie mógł zachwalać bezwartościowe pokarmy, z zablokowanymi cukrem i tłuszczem oraz wzmocnione błonnikiem i witaminami, jako wspomagające zdrowie i zmniejszające wagę. "


To są tak bzdurne zdania, nie pierwsze zresztą, że dyskwalifikują wartość tych nexusowych wypocin. Trzeba pamiętać, że literaci zajmują się także produkcją scienców w formie fiction.
Tłuszcz jest jednym z 3 niezbędnych podstawowych składników pokarmowych, oprócz białka i weglowodanów. Zaś błonnik ma rolę wypełniacza i o ile zajmą się jego rozkładaniem bakterie, jakiś mat. energetyczny wydobędą, ale jest ciężkostrawny. Zaś witaminy DODAWANE do żywności, syntetyzowane sztucznie, mogą nie być przyswajane a nawet być szkodliwe. Wyobrażenie, że nanocząsteczki mogą „poprawiać stan zdrowia i czyścić arterie”można wpisać do humoru z zeszytów szkolnych. Ewentualnie do rubryki o zdrowiu w gejzerze wiedzy organicznej Gie W, Onecie i Pudelku. „Arterie” nie są rurami kanalizacyjnymi, które wymagają przetykania. Cały artykuł dotyczący modyfikowania roślin czy żywności przez zmienianie ich właściwości - wstawianie nanocząsteczek, uważam za nierealną idee fixe. Tak samo jak „produkcję” śmiecionośnych bakterii i wirusów, których NIE MA. Ponieważ życie biologiczne, w przypadku roślin, zwierząt i człowieka toczy się wg. praw (www.learninggnm.com).
Żadne nanoczasteczki człowiekowi nie usuną „raka”z mózgu ani nie zmienią metabolizmu w roślinie, bo są to układy i procesy o najwyższym stopniu skomplikowania, CELOWOŚCI i doskonałości. Wystarczy posłuchać wykładu prof. Karpińskiego na temat przekazywania informacji w roślinie Arabidopsis.

To, że autor artykulu ma pojęcie o lodach jako szkodliwym paskudztwie oznacza, że ma takie doświadczenie egzystując w koszmarnej cywilizacji.
Lody należy je produkować samemu.Używając choćby takiego POLSKIEGO przepisu http://stosmakow.blox.pl/tagi_b/261410/Cwierczakiewiczowa-Lucyna.html:
Lody cytrynowo-imbirowe z melisą
500 ml śmietany kremowej, wyjętej z lodówki
skórka starta z cytryny i limonki
2 łyżki drobnego cukru
4 łyżki posiekanego imbiru z syropu
3 łyżki kirschu lub innej wytrawnej wódki owocowej
3 łyżki posiekanych drobno listków świeżej melisy
3–4 większe bezy
Śmietankę ubić na sztywno. Utrzeć z dodatkami: z cukrem, skórkami startymi z cytrusów, kirschem i imbirem. Wetrzeć pokruszone bezy oraz listki melisy.

Włożyć do zamrażalnika co najmniej na cztery godziny. Podawać polane syropem imbirowym, przybrane jego kawałeczkami i całymi listkami melisy.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
gea




Dołączył: 23 Lut 2015
Posty: 937
Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 09:08, 11 Cze '16   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tańcząca napisał:
http://wiadomosci.wp.pl/title,Nanotechnologia-zapewni-nam-niesmiertelnosc,wid,11553127,wiadomosc.html

W ciągu 30 czy 40 lat technologia osiągnie taki stopień rozwoju i miniaturyzacji, że w ludzkiej krwi będą krążyć mikroskopijne maszyny, dbające o zdrowie organizmu. Nanotechnologia posłuży też do archiwizacji wspomnień i osobowości - przepowiada znany futurolog, Ray Kurzweil.

Koncepcja nano-robotów na służbie medycyny, naprawiających organizm ludzkiego nosiciela, nie jest Kurzweilowi obca - już w 2006 r. ujawnił on, jak jego zdaniem potoczy się rozwój cywilizacji.

Futurolog dowodzi, że ludzie żyjący już w połowie obecnego stulecia będą bliscy nieśmiertelności - funkcjonowanie ludzkiego organizmu będzie bowiem polegać na współpracy człowieka i maszyny. Połączenie nano- i biotechnologii może być skutecznym lekarstwem na raka, chorobę Alzheimera, cukrzycę, otyłość, itp.

Nanotechnologia pozwoli nawet zatrzymać proces starzenia, dzięki czemu ludzkie życie znacznie się wydłuży. To nie wszystko - dzięki miniaturowym robotom możliwa ma być także regeneracja kończyn a nawet odzyskanie pamięci i osobowości, utraconych w wyniku wypadków i urazów.

Mimo tego, człowiek wcale nie stanie się mniej ludzki. "Człowiek to z definicji gatunek, który pokonuje swoje ograniczenia i zmienia się. Gdyby nie było tak w rzeczywistości, nie byłoby nas tutaj, gdyż na pewnym etapie [ewolucji - red.] średnia długość życia wynosiła 23 lata. Rozwijamy się na różne sposoby. To rozszerzenie tego, czym jesteśmy. Od czasu, gdy podnieśliśmy patyk, aby dosięgnąć wyższej gałęzi, rozwijamy się dzięki narzędziom. Zmiana siebie leży w ludzkiej naturze" - przekonuje Kurzweil.

W tak rysującej się przyszłości pojawiają się jednak pewne aspekty, które go niepokoją - naukowcy będą musieli nauczyć się kontrolować właściwości nano-robotów, m.in. zdolność do replikacji: "Technologia to nie utopia, ale miecz obosieczny - była nim od zawsze, od chwili, gdy opanowaliśmy żywioł ognia".

Przepowiednie amerykańskiego futurologa brzmią jak fantastyka naukowa i to z gatunku "hard". Trzeba jednak podkreślić, że nie są to wyłącznie akademickie rozważania - [b]naukowcy MIT opracowali już metodę zwalczania komórek rakowych przy użyciu nanocząsteczek; podobne badania - z pozytywnymi rezultatami - prowadzą też naukowcy Uniwersytetu w Londynie.[/b]Daleko idącą integrację człowieka z maszyną, jak też tak radykalny postęp technologiczny, jak sugeruje Kurzweil, na przestrzeni trzech czy czterech dziesięcioleci wciąż jednak trudno sobie wyobrazić.



No i proszę, minęło parę lat i gdzie te "rewolucyjne" metody leczenia raka ?
Jeśli ludzie nie zmienią sposobu postrzegania zjawisk na Ziemi, widzenia zjawiska życia i nowotworu jako błędu, zaburzenia procesów życiowych i "walki" z rakiem, to ludzkość będzie się staczać w obłęd doświadczeń "ucznia czarnoksiężnika".

Natura reakcji biologicznych leży w procesie ontologicznym ukształtowanym w toku ewolucji.
Jeśli uczeni uważają, że są w stanie zmienić ten system, zawrócić kijkiem Wisłę i wpłynąć na bieg planet, to dowodzi obłędu.
A gdzie jest Tańcząca ?

Może studiuje www.learninggnm.com.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Człowiek i medycyna Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz moderować swoich tematów


Nanotechnologia w żywności-nowe zagrożenie
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group.
Wymuś wyświetlanie w trybie Mobile