coyote napisał: |
Mighn napisał: | Popularna w kulturze anglosaskiej do dzisiaj woda sodowa (Soda water) to nic innego jak woda+soda+ewentualnie (nie zawsze) jakieś dodatki. |
Chyba nie od końca. Nazwa "woda sodowa" pochodzi jedynie od zródła z jakiego otrzymywano dwultenek wegla, którym ta woda była nasycana - bombelki powstawały z sody i kwasu. Więc właściwie w wodzie sodowej nie ma sody. |
To w Polsce przyjęła się nazwa woda sodowa na wodę + dwutlenek węgla, i też tak myślałem, jakie zdziwienie moje było, jak po zakupie "soda water" okazało się że to coś zupełnie innego, przeczytałem skład i.... woda+soda. Jak chcesz, będę w sklepie to zrobię fotkę etykiety ze składem (nie kupuje, bo nie smakuje mi).
Woda sodowa jaką znamy (czyli woda z CO2) to w UK "carbonated water". No i soda też jest gazowana.
Historycznie: tak, na początku SW była robiona tak jak piszesz i do napoju dostawały się pewne ilości sody, potem pojawiła się woda gazowana bezpośrednio CO2 (np syfony), ale że smak był nie ten, równolegle dostępna była woda gazowana z sodą dla utrzymania "tradycyjnego" smaku i stan ten utrzymuje się do dzisiaj.