Moja babka kilka lat temu zmar³a z/na alzheimera .
Wyobra¼cie sobie agresjê chorego który pos±dza najbli¿szych o kradzie¿ bi¿uterii której nie ma . Cz³owiek zapomina o wszystkim , k³opoty z poruszaniem , robienie pod siebie itp. Przestajesz kontrolowaæ podstawowe funkcje, a pamiêtasz co najwy¿ej swoje lata m³odzieñcze . Nie poznajesz najbli¿szych, tak jak mnie babka nie poznawa³a .
I ta pustka i otêpienie w oczach chorego . Fizycznie istnieje cia³o , ale tam w ¶rodku , tam w ¶rodku nie by³o mojej babci . By³a pustka poczyniona przez chorobê . I ta agresja chorego z któr± mo¿na siê uporaæ tylko za pomoc± lekarstw . Jakby organizm przeciwstawia³ agresjê chorobie , okazuj±c sw± bezsilno¶æ .
privilege napisa³: |
Jeste¶cie za eutanazj± w wypadku tej i podobnych chorób czy przeciw ?
Czy mo¿e na ty polega mi³o¶æ ¿e opiekujemy siê do koñca nawet gdy faktyczny koniec nasta³ jeszcze za ¿ycia ? |
Jestem za a nawet przeciw . Jestem za tym by cz³owiek mia³ prawo do ¶wiadomego decydowania o swoim ¿yciu . Jestem za tym by inni akceptowali ¶wiadome decyzje innych ludzi . Nie mo¿na pozbawiaæ cz³owieka prawa do ¶mierci , tak jak nie mo¿na pozbawiaæ cz³owieka prawa do ¿ycia . Nie ma ¿ycia bez ¶mierci jak i ¶mierci bez ¿ycia .
Niestety czy tego chcê czy nie ¿yje w pañstwie w którym ponad 90% spo³eczeñstwa akceptuje ludzkie cierpienie u schy³ku ¿ycia ( katolicy ) . Oczywi¶cie zgadzaj± siê na farmakologiczne podtrzymywanie tego ¿ycia . Zapewne wynika to z tego , ¿e ca³e ¿ycie kto¶ inny za nich decyduje , czy to Bóg , czy pañstwo , a sami s± niezdolni do prawdziwie wa¿nych decyzji w swoim ¿yciu .
Podejmowanie tak wa¿nych decyzji musi byæ poprzedzone odpowiedni± edukacj± , przygotowanie do podejmowania naprawdê wa¿nych decyzji .
Najgorsze , ¿e w tym ¿ydowskim systemie nie op³aca siê ludzi wyleczyæ , tylko leczyæ i tak jest z wieloma chorobami . Lepiej przeci±gaæ agoniê , gdy¿ wiêcej siê zarobi . Wyobra¿acie sobie lekarstwa na demencjê , raka itp, które by wyleczy³y , przecie¿ nie zarobiliby na tym .