Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 21:31, 02 Lis '14
Temat postu:
ad.1) Matematyka nie jest jedynym narzędziem i nie można stwierdzić, czy najlepszym bo posługujemy się nim tylko w określonych sytuacjach. Jest narzędziem dominującym bo można łatwo zapisać nim wiedzę w książkach i przekazywać dalej. Wiadomo jednak, że opis matematyczny to model lokalny i tego się nie przeskoczy.
ad.2) Matematyka na obecnym poziomie raczej sobie nie poradzi z Teorią Wszystkiego.
ad. 3) Nie ma tu bardziej fundamentalnej nauki. Matematyka to jedna dziedzina a Fizyka po prosu wykorzystuje matematykę jako narzędzie do modelowania rzeczywistości.
ad. 4) Oczywiście. To dział fizyki tak jak algebra działem matematyki.
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 22:29, 02 Lis '14
Temat postu:
i wszystko jasne.
(a podobno nie ma głupich pytań, są tylko bezprzedmiotowe). @prometeusz, myślę że nikt ci na nie tutaj nie odpowie, na pewno nie w jednym prostym zdaniu, a nawet gdyby ci ktoś podał swoją odpowiedź na tacy - to jak to zweryfikujesz? Musiałbyś przysiąść fałdów i sam zacząc studiować: fizyke i matme. nie ma lekko.)
no to super..
chociaż są tacy (i to nie byle jakie głowy), którzy twierdzą że ...fizyka to dział chemii. chodził taki dowcip: co to jest zbiór niepoliczalny? odp.: zbiór niepoliczalny to ilość gałęzi i działów chemii. Bo tak się jakoś dziwnie stało, że ta nauka zahacza już chyba o każdą inną naukę przyrodniczą, a żeby było śmieszniej na jej prawa składają się prawie same wyjątki od reguł...
a przecież to tylko kwestia zasięgu pojęć. na wykładach z filozofii przyrody można było się natomiast dowiedzieć że fizyka to dział filozofii.
ostatecznie zaś coś takiego jak matematyka nigdy by się nie pojawiło, gdyby nie istnienie i wielość ciał fizycznych? więc co tu jest działem czego?
*@Prometeusz, chcesz teorii wszystkiego.. a to dobre - może jeszcze słonia w składzie porcelany? _________________ w_Królestwie_TV http://www.metrykakoronna.org.pl/
#zdejmijMaske i #wyjdźZchaty