W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

Znaliziska sieciowe.  
Znalazłeś na naszym forum temat podobny do tego? Kliknij tutaj!
Ocena: Brak ocen
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Dyskusje ogólne Odsłon: 835
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dunkelheit

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 20:08, 15 Mar '08   Temat postu: Znaliziska sieciowe. Odpowiedz z cytatem

To znalazłem na forum nie związanym z tematyką tu omawianą, nie wiem czy to prawdziwe ale na takie wygląda.
Wklejam w całości. Jest to fragment rozmowy Geremka z Hanną Krall.

Cytat:

Hanna Krall: Panie profesorze, wydaje mi sie, ze pan niezbyt lubi Polaków!

Bronisław Geremek: Niezbyt lubie? Takie określenie jest niezbyt ścisle!

Ja ich po prostu nienawidzę.

Tak nienawidzę, że nie wiem jak to wyrazić słowami.

Hanna Krall: Ale przeciez pana i pana matke uratował własnie Polak!

Bronisław Geremek: To prawda. Stefan Geremek ukrył nas oboje w Zawichoscie. Pózniej nawet, kiedy bylo juz jasne i pewne, ze mój ojciec Borys Lewartow - nauczyciel ze szkółki rabinackiej, zginał w getcie warszawskim, ozenił sie z moja matka. Niemniej jednak jak od dziecka musiałem ukrywac swoje pochodzenie i nie jeden raz bluzniłem przenajswietszemu, niech bedzie sławione imie jego po wieki wieków, ze stworzył mnie własnie Zydem!
A zreszta, czytała chyba pani pamietniki Emanuela Gingelbluma?

Hanna Krall: Oczywiscie. Przeciez pisałam ksiazke o getcie warszawskim i bohaterach Zydowskiego Ruchu Oporu.

Bronisław Geremek: No, to co pewnego razu powiedzieli Zydzi, którzy razem z Gingenblumem ukrywani byli w bunkrze przy ulicy Wolskiej przez ogrodnika Marczaka i jego rodzine? Pamieta pani, panno Hanko?

Hanna Krall: Tak. Pamietam. Mówili: Nienawidzimy Polaków, bo im jest lepiej niż nam.

Bronisław Geremek: No, to teraz nie będzie się pani zastanawiać, że cały ruch społeczny, który tworzymy oraz ożywimy go najróżnorodniejszymi nurtami politycznymi, ma na celu doprowadzic do takich zmian w strukturze państwowo-gospodarczej Polski, aby Żydom w Polsce żyło się zawsze lepiej jak Polakom.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Voltar

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 21:29, 15 Mar '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kto to taki hanna krall? jak dla mnie to fałszywka made in Toruń
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Easy_Rider

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 16:24, 16 Mar '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

@Voltar - nie żartuj, że nie słyszałes o Hannie Krall, kultowej postaci polskiego dziennikarstwa. Czy nie czytałeś kiedyś "Polityki" (dzisiejszej nie radzę czytać)? Owszem, jest pochodzenia żydowskiego, ale to nie przesądza o jej wiarygodności.

Cytat:
Hanna Krall przyszła na świat 20 maja 1937 r.. w Warszawie jako córka urzędników- Salomona Kralla i Felicji z Reicholdów. W początkowym okresie jej życia rodzice mieszkali także w Lublinie. Jej dzieciństwo zostało naznaczone przez wojnę. Gdy miała zaledwie siedem latek, została wraz z matką wysiedlona z lubelskiego mieszkania przez hitlerowców.

Ukończyła Liceum Ogólnokształcące w Otwocku, a następnie rozpoczęła studia na wydziale dziennikarskim Uniwersytetu Warszawskiego. Obroniła pomyślnie pracę magisterską w 1955 r. Następnie pracowała w wyuczonym zawodzie- do 1966 r. była reporterką w "Życiu Warszawy", a następnie w "Polityce". Z ramienia tego ostatniego czasopisma była do 1969 r. korespondentem prasowym w Moskwie. Z przeżyć tamtego okresu powstał cykl reportaży "Na wschód od Arbatu", wydany w 1972 r., który autorka uważa za swój właściwy debiut. W międzyczasie zmieniła stan cywilny- w 1959 r. została bowiem żoną Jerzego Szperkowicza- również dziennikarza.

W 1977 r. dostała Srebrny Krzyż Zasługi. Rok później została członkiem Związku Literatów Polskich. Została tam aż do rozwiązania związku w 1983 r. Od 1980 r. pełniła funkcję członka zarządu Oddziału Warszawskiego. W grudniu 1981 r. uczestniczyła w Kongresie Kultury Polskiej.

Podczas stanu wojennego pożegnała się z redakcją "Polityki". Zaczęła za to publikować swe utwory w licznych czasopismach, m. in. "Tygodniku Powszechnym", "Res Publice", "Odrze" i "Gazecie Wyborczej".
W latach 1982- 87 była zastępczynią kierownika literackiego Zespołu Filmowego "Tor". Obecnie przebywa na stałe w Warszawie.

Kalina Beluch

źródło: http://www.ned.univie.ac.at/lic/autor.asp?paras=/lg;18/aut_id;16623/

Bibliografia

1965 Ambitny jestem (opowiadanie)
1967 Dzień w Pogodnej (opowiadanie)
1974 Na wschód od Arbatu
1977 Dojrzałość dostępna dla wszystkich
1977 Zdążyć przed Panem Bogiem
1978 Sześć odcieni bieli
1981 Katar sienny
1985 Sublokatorka
1987 Okna
1988 Trudności ze wstawaniem
1989 Hipnoza
1993 Taniec na cudzym weselu
1994 Co się stało z naszą bajką
1995 Dowody na istnienie
1998 Tam już nie ma żadnej rzeki
2001 To ty jesteś Daniel
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Dyskusje ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: