|
Autor
|
Wiadomość |
Janiekowalsk
Dołączył: 05 Mar 2009 Posty: 1466
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 22:09, 13 Cze '10
Temat postu: Chleb własnej roboty w 5 minut |
|
|
Witam wszystkich ceniących sobie zdrowie i dobry smak
Co byście powiedzieli gdy codziennie rano budził was zapach świeżego pysznego chlebka ?
Bez żadnych E , bez żadnych polepszaczy ani wzmacniaczy smaku , z prawdziwej maki jaką tylko sobie zażyczycie - żytniej ,orkiszowej czy pszennej lub owsianej czy dla tych jeszcze bardziej dbających o swoje zdrowie z gryczanej lub amarantusa lub chleb bez zwykłych drożdży zrobiony na tradycyjnym zakwasie ? A może macie macie ochotę na chleb z ziarnami dyni słonecznika albo suszoną śliwką a może daktylami lub z dodatkiem bezcennego siemienia lnianego czy maku w ilościach jakie lubicie najbardziej ...A może jesteście uczuleni na gluten i możecie tylko pomarzyć o pieczywie ? Dla tych wszystkich którzy na jedno z tych pytań odpowiedzą "tak" mam dobre wiadomości Możecie mieć taki pyszny i zdrowy chleb za mniej niż płacicie w sklepie i będzie to chleb który na drugi i trzeci dzień będzie tak samo pyszny jak zaraz po upieczeniu ( na 4 dzień nie wiem bo nigdy nie zostało ani okruszka na czwarty dzień ) A wiec możecie mieć taki chleb zwyczajnie go piekąc samodzielnie w domu ...Jak bardzo jest to proste niedawno sam się o tym przekonałem ...
Zacznę może od tego że długo byłem sceptycznie nastawiony do tego typu urządzeń ,zwyczajnie nie wierzyłem że domowa maszyna za kilka stów (ceny od 100zł do 600zł ) może zrobić aż tak wiele rzeczy w tak prosty sposób ...Ale bardzo chciałem aby moje dziecko jadło zdrowy pewny chleb więc z nieufnością nabyłem takowa maszynę i pomimo tego że przy pierwszym pieczeniu wyszła totalna klapa a zamiast chleba mieliśmy zupę z maki.. (dodaliśmy 2 razy więcej wody niż potrzeba)
Jednak nie podałem się i jeszcze tego samego wieczora zrobiłem chleb ponownie wyszedł cudny ogromny bochenek a zapach unosił się po całym domu ...
Teraz o technice i "jak to się robi"
Można wszytko zrobić samodzielnie nastawić zaczyn ugnieść ciasto rozsypać trochę mąki po kuchni i upiec sobie chleb (w automacie wychodzi chyba taniej za energie elektryczną bo wszytko jest kompaktowo skonstruowane oraz praktycznie nie ma co zmywać) , Samodzielne wyrabianie cista jest jednak czasochłonne i na pewno trudniejsze (nie mówię że gorsze) .Ale jest inny niezwykle prosty i skuteczny sposób trzeba kupić maszynę do pieczenia chleba zwaną Automatem do chleba" najtańsze są po ok 100 zł i z tego co piszą ich użytkownicy w zupełności wystarczającą , oczywiście polecam nieco droższą o większej mocy bo wtedy możliwości są większe i skórka idealnie wypieczona ...Maszyna do chleba to taki mechaniczny piekarz który potrzebuje tylko składników i wszytko inne zrobi za nas wymiesza ciasto poczeka aż podrośnie wymiesza je znowu znowu poczeka a następnie upiecze piękny bochenek ...Nasza rola ogranicza się wyłącznie do wsypania produktów i naciśnięcia guzika z dowolnym programem zazwyczaj jest ich kilkanaście i to jest wszystko czego ten mechaniczny piekarz od nas potrzebuje cała resztę zrobi sam ewentualnie jeśli chcemy chleb z dodatkami np posypany ziarnem czy z domieszką jakichś składników dodatkowych typu płatki, rodzynki, mak, ziarna orzechy cebulka czosnek czy jakieś zioła na które mamy ochotę musimy je dorzucić ale nawet o tym maszyna sama nam przypomni
A więc wybieramy składniki w zależności jakiej wielkości chleb chcemy (750g 100g 1500g) wybieramy poziom zarumienienia skórki i dajemy strat i to jest wszytko co musimy zrobić aby być mieć chleb w pełni niezależnym od pseudo strucla z piekarni ...Dodam że frajda z samodzielnego pieczenia jest ogromna, smak chleba jest niesamowity a zapach niebezpieczny dla tych co mają słabą wole i skłonności do tycia Dodam że poza chlebem taka maszyna robi też wszelkiego rodzaju ciasta to znaczy wyrabia /ugniata je w sposób doskonały i nie jedna stara gospodyni przyznała że maszyna bije człowieka na głowę w tej kwestii Moja maszyna robi dowolne ciasto na makaron ,pizzę ,pierogi ,bułki ,podpłomyki ,keksy ,drożdżówki bagietki ,paluszki chlebowe a nawet smaży konfitury i dżemy ...
Po całej operacji pieczenia mamy do umycia tylko jedną jedyną foremkę w której cały proces się odbywa ...Maszyna posiada dwa mieszadła które wyrabiają ciasto, można te mieszadła pozostawić do końca pieczenia lub je wyjąć po skończonym procesie wyrabiania cista ja ich nawet nie wyjmuję i robię to dopiero po upieczeniu i wyjęciu chleba z formy bo w niczym nie przeszkadzają...Dodam że maszyna ma opcję ustawienia czasu kiedy chleb ma się upiec więc możemy wsypać składniki wieczorem a maszyna upiecze chleb rano kiedy my będziemy smacznie sobie spać Chleb jest nieporównywalny z żadnym kupnym chlebem jego smak zapach i konsystencja są doskonałe i jest zdrowy i dokładnie taki jak chcemy
Maszyna która posiadam to Moulinex BAGUETTE & CO OW6000 Jestem z niej bardzo zadowolony wypieka piękne chleby nawet o wadze 1500g oraz można w niej przygotować bagietki lub dowolne bułeczki...Ale wiem że jest cała masa wypiekaczy do chleba w różnych cenach więc każdy może sobie dobrać coś na swoja kieszeń wcale nie musi to być wypasiony najdroższy model ...Z polecanych modeli bardzo chwalony jest również AUTOMAT DO PIECZENIA CHLEBA ALASKA BM 2600 Który kosztuje niecałe 150 zł
Polecam wszystkim zakup takiej maszyny abyście się mogli cieszyć doskonałym pieczywem we własnym domu stworzonym z najlepszych produktów przez was samych z minimalnym nakładem pracy ograniczonym do wsypania produktów czyli jakies 5 minut ...
na fotce chlebek z ziarnami na drożdżach i zakwasie / 1kg z
tego przepisu
Kilka stron w temacie dla zainteresowanych
Paneo maszyny i przepisy firmy moulinex
Świetny blog o chlebie z Automatu
Automaty ceny opinie opisy
_________________ Gaza Strefa śmierci
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
Dołączył: 20 Sie 2005 Posty: 20448
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 22:13, 13 Cze '10
Temat postu: |
|
|
jak to w 5 minut?
tam jest napisane "czas przygotowania 3godz. 45 min."
taki bochen, jeszcze z makiem na wierzchu, w 5 min - niemożliwe.
mój piekarnik się 5min rozgrzewa.
musiał bym chyba piec w mikrofalówce
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
AQuatro
Dołączył: 24 Gru 2007 Posty: 3285
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 22:22, 13 Cze '10
Temat postu: |
|
|
Mam, automat do chleba.
Ponad 2 godziny mieszanie plus wyrośnięcie ciasta,
Kolejna godzina pieczenie.
Nie ma siły. ponad 3 godziny.
Fajna rzecz. Ale powiem szczerze, łatwo się przejeść. Świerzego da się zjeść więcej niż starszego, i czasami po prostu "dupę chce rozerwać".
Taniej niż w sklepie nigdy nie wyjdzie. Ale fajna rzecz.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
JA
Dołączył: 12 Cze 2008 Posty: 1549
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 22:26, 13 Cze '10
Temat postu: |
|
|
Jakiej wielkości bochenek idzie upiec? Nie chodzi mi o wagę, tylko o wielkość formy. Jadłem już domowej roboty chleb... wymiata... jeszcze jak się posmaruje świeżo "wytrzepanym" masełkiem... Jaki koszt za 1 kg chleba?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
Dołączył: 20 Sie 2005 Posty: 20448
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 22:27, 13 Cze '10
Temat postu: |
|
|
szczerze mówiąc bardziej niż pieczenie chleba pociąga mnie produkcja własnych świec.
z wosku pszczelego.
może zna ktoś przepis?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Janiekowalsk
Dołączył: 05 Mar 2009 Posty: 1466
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 22:30, 13 Cze '10
Temat postu: |
|
|
4 minut trwało wsypanie produktów + ok 1 minuty wsypanie maku bo zapomniałem od razu
Więc mnie tu nie posądzać o nie prawdomówność bo na forum "prawda" głupio kłamać we własnym temacie
"Chleb w 5 minut " czyli 5 minut naszej pracy potem ok 3:35 minut sexu , przyjemności meczu gry na fortepianie czy co tam chcecie a potem do kuchni i wyjąc z foremki to jak kurwa nie 5 minut jak 5
_________________ Gaza Strefa śmierci
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
ostrożny
Dołączył: 10 Lis 2007 Posty: 779
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 22:33, 13 Cze '10
Temat postu: |
|
|
AQuatro napisał: | Mam, automat do chleba.
Ponad 2 godziny mieszanie plus wyrośnięcie ciasta,
Kolejna godzina pieczenie.
Nie ma siły. ponad 3 godziny.
. |
No tak ale pisze też tak:
Cytat: | Dodam że maszyna ma opcję ustawienia czasu kiedy chleb ma się upiec więc możemy wsypać składniki wieczorem a maszyna upiecze chleb rano kiedy my będziemy smacznie sobie spać Smile |
Wieczorem piszesz o takich smakołykach? To przecież istne tortury.
.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
Dołączył: 20 Sie 2005 Posty: 20448
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 22:34, 13 Cze '10
Temat postu: |
|
|
no tak, ale wizja, że "codziennie rano miałby mnie budzić zapach świeżego pysznego chlebka" też jakoś mało realna.
chyba że sobie wynajmę piekarza, żeby przychodził do mnie co rano i wypiekał mi chleb
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Janiekowalsk
Dołączył: 05 Mar 2009 Posty: 1466
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 22:42, 13 Cze '10
Temat postu: |
|
|
Bimi napisał: | szczerze mówiąc bardziej niż pieczenie chleba pociąga mnie produkcja własnych świec.
z wosku pszczelego.
może zna ktoś przepis? |
Bimi Shrek robił świeczki w pierwszej części szybko i sprawnie mu to szło ale chyba wosk miał swój
Kiedyś jak kupowałem miód dostałem taką świecę gratis jak się mocno targowałem ...ponoć ma moc
JA napisał: | Jakiej wielkości bochenek idzie upiec? Nie chodzi mi o wagę, tylko o wielkość formy. Jadłem już domowej roboty chleb... wymiata... jeszcze jak się posmaruje świeżo "wytrzepanym" masełkiem... Jaki koszt za 1 kg chleba? |
Mąkę żytnia/pszenna typ 2000 kupuję po 1,5 zł za kilogram z prawdziwego młyna , zakwas już mam swój sól cukier miód woda nie liczę dodatki jak kto chce energia wiadomo kosztuje ale na pewno mniej niż w piekarniku (mniejsza powierzchnia do ogrzania bardziej kompaktowa zwarta bryła)
Na kilogramowy chleb idzie ok 700 gram maki woda (drożdże lub zakwas) i dodatki według uznania
w sklepie za 500 g chleba "średniej" jakości płacimy 2 zł więc nie wierzę że za kilogramowy z maszyny łącznie z energią zapłacę 4 zł myślę że można taniej niż w sklepie o różnicy między własnym a sklepowym nie ma co pisać bo każdy
wie że niebo a ziemia ...
_________________ Gaza Strefa śmierci
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
Dołączył: 20 Sie 2005 Posty: 20448
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 22:51, 13 Cze '10
Temat postu: |
|
|
stary, to może otwórz piekarnie. sprzedaż żywności, szczególnie pieczywa, to biznes na który zawsze będzie popyt. inwestycja lepsza niż fundusz emerytalny
najgorsze zagrożenie to supermarkety, i pierdolona mąka która sprowadzają z chin. pełna oczywiście konserwantów.
znak czasów
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Janiekowalsk
Dołączył: 05 Mar 2009 Posty: 1466
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 22:51, 13 Cze '10
Temat postu: |
|
|
Bimi napisał: | no tak, ale wizja, że "codziennie rano miałby mnie budzić zapach świeżego pysznego chlebka" też jakoś mało realna.
chyba że sobie wynajmę piekarza, żeby przychodził do mnie co rano i wypiekał mi chleb |
Bimi przyznaję ta wizja to czysta reklama chociaż całkowicie realna ...Maszyna po wrzuceniu produktów i ustawieniu zwłoki czasowej na programatorze sama upiecze chleb i można go mieć o konkretnej porze każdego ranka co do minuty jest nawet opcja upiec o określonej godzinie i przez kolejna trzymać w cieple w maszynie Ja jednak piekę raz na dwa trzy dni 1.5 kg nam na trzy osoby w tym jeden brzdąc w zupełności wystarcza
Ps..Najlepsze według mnie jest z dodatkiem cebulki lub czosnku w tym tygodniu będzie po bandzie i robimy marchewkowy chleb
Ps ...Dawajcie sprawdzone super przepisy może Bimi nas nie zabanuje jak mu się trochę kulinarnie zabarwi
_________________ Gaza Strefa śmierci
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
Dołączył: 20 Sie 2005 Posty: 20448
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 22:55, 13 Cze '10
Temat postu: |
|
|
privilege napisał: | Ps ...Dawajcie sprawdzone super przepisy może Bimi nas nie zabanuje jak mu się trochę kulinarnie zabarwi |
hehe
wiesz, lubie programy kulinarne w telewizji.
ale taki chleb to wydaje mi się lekkim hardcorem. coś jak robić samemu pizze. po chuj się męczyć skoro tyle pizzerii dookoła? najlepszej i tak nie dorównam
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Janiekowalsk
Dołączył: 05 Mar 2009 Posty: 1466
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 23:12, 13 Cze '10
Temat postu: |
|
|
Bimi napisał: | stary, to może otwórz piekarnie. sprzedaż żywności, szczególnie pieczywa, to biznes na który zawsze będzie popyt. inwestycja lepsza niż fundusz emerytalny
najgorsze zagrożenie to supermarkety, i pierdolona mąka która sprowadzają z chin. pełna oczywiście konserwantów.
znak czasów |
Po co mi piekarnia ...Mam w dupie to co jedzą gównojady w moim mieście na tym forum są ludzie którzy dbają o to co wkładają do ust dlatego dzielę się pomysłem na pyszny zdrowy i nie drogi chleb ...
Ludzie w większości mają wszytko w dupie byłem dziś na pikniku organizowanym prze Zeptera chodzę bo zapraszają i zawsze coś wygram po znajomości a czasami coś kupię ...Pani która prowadziła spotkanie naprawdę mądra młoda dziewczyna pomijam całą socjotechnikę której się wyuczyła ...Mówiła o zdrowiu o odżywianiu i o tym jakie to ważne była świetnie przygotowana i miała bardzo świeże wiadomości aż podejrzewałem że jest u nas zalogowana ....Wszyscy słuchali niektórzy ze wzruszeniem bili się w pierś uświadamiając sobie jak wielką szkodę czynią sobie i najbliższym jedząc głównie smażone tanie gówno zamiast warzyw i owoców nie jeden z zaproszonych zakupił super garnek czy patelnię z zamiarem zmiany stylu życia i smażenia bez tłuszczu, po czym całe buractwo ruszyło opierdolić darmowego grilla ze zwęgloną kiełbasą z Tesco za 9.99 z równie tanim majonezem z dodatkiem skrobi modyfikowanej w skrócie GMO ....Więc dla kogo ta piekarnia ? nie hoduję świń które są wszytko żerne dla mojej rodziny wystarczy 1,5 kg bochenek na trzy dni
Wiesz co w tym wszystkim związanym z pieczeniem chleba sprawiło mi największą radość ?
Kiedy mój syn spałaszował wielka kromkę pysznego razowca z rzodkiewką a ja kroiłem mu wędlinę jako dodatek powiedział "chcę bez mięska tato takie jest superowe"
Bimi napisał: |
hehe
wiesz, lubie programy kulinarne w telewizji.
ale taki chleb to wydaje mi się lekkim hardcorem. coś jak robić samemu pizze. po chuj się męczyć skoro tyle pizzerii dookoła? najlepszej i tak nie dorównam |
Też tak myślałem kiedyś to (pieczenie chleba) jest tak banalnie proste że ludziom ciężko w to uwierzyć i trwa 5 minut (reszta nas nie interesuje) więc nie wiem co to za hardcore ...
Ps... ciasto na Pizze ta maszyna też wyrabia idealnie różnica polega na tym że smak pochodzi z ziół które dodasz a nie z glutaminianów które przyjadą do Pizzeri i ta z maszyny jest świeża bo odmrozić gotowy kawałek zrobiony przez technologów w fabryce i żonglować nim przed gośćmi to w każdej Pizzeri potrafią i Ja zawsze uwielbiałem Pizze z Da'grasso teraz sam robię lepszą i nie boli po niej brzuch po De'graso boli każdego kogo znam
_________________ Gaza Strefa śmierci
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Wiedzmin
Dołączył: 20 Wrz 2009 Posty: 1035
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 23:28, 13 Cze '10
Temat postu: |
|
|
Akurat chleb to towar, na ktory popyt jest olbrzymi.
1 litr mleka sojowego kosztuje w sklepie 6-10 zl.
z paczki soi za 2 zl zrobisz 5 litrow.
1000W urzadzenie pracuje 20 min wiec jakies 1/3 kwh. Koszt litra to jakies 50-60 gr. No i wiesz z czego bylo zrobione.
Nie zawsze zrobione w domu wychodzi drozej.
Chleb to w ogole temat rzeka. Gdyby trzymac sie poprawnego nazewnictwa to wiele wypiekow chlebem nie powinno sie nazywac.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
eNKa
Dołączył: 08 Gru 2008 Posty: 634
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 23:33, 13 Cze '10
Temat postu: |
|
|
Praktyką "gospodarnego piekarza" jest mielić zwrócone pieczywo i dosypywać do nowego ciasta. To jedna z rzeczy przekonujących do tej maszynki.
_________________ "każdy samolot ma skrzydła więc jest też szybowcem"
"Do protestujących dołanczają się też wszelkiego rodzaju organizacje..."
~Bimi
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Wyspa
Dołączył: 28 Lis 2007 Posty: 1242
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Ordel
Dołączył: 04 Lip 2009 Posty: 8682
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 09:02, 14 Cze '10
Temat postu: |
|
|
Wyspa napisał: | Przecież nie jest ważne czy wychodzi taniej chleb z takiej maszynki czy droższy! To jest sprawa kompletnie drugo rzędna! Ważne że nie je się syfu w chlebie tylko wiesz z czego jest zrobiony chleb! Ktoś kiedyś pisał że dobry chleb kosztuje od 4 do 8 zł za bochenek więc by się mniej więcej zgadzało
Tak samo jak moja wyciskara... za dużą pomarańcze płace 2,5zł a wychodzi z niej 250ml soku... a za 2,5zł moge kupić napój pomarańczowy 2 litrowy ale to chyba nie to samo! |
Wiesz o co chodzi, że nie każdego na to stać, a raczej większości. Litr soku za dychę, nie liczę już prądu który zużyjesz. Sok z wyciskanych owoców, chleb samemu "zrobiony", to są fantastyczne sprawy.
Gówniane żarcie które jest nam wciskane, nakręca rynek maszyn do pieczenia chleba, super sokowirówek itd.
Sorry, ja pamiętam jak w latach '90 nie było problemu z chlebem który był "dobry" przez kilka dni. Chciwość, prowadzi do oszukiwania i naciągania konsumentów.
Pamiętacie taki sok Och! naprawdę był dobry "prawie" jak wyciskany
Uciekając od gównianego żarcia wyposarzamy nasze domy w coraz to nowe sprzęty, już niedługo zaczniemy kupowac filtry powierza do domu. Interes się kręci.
W latach '90tych, nie było podziału na zdrową żywność i całą resztę. Ten podział, dzieli społeczeństwo, jeśli cię stać będziesz żył dłużej i cieszył się lepszym zdrowie. Jeśli cię nie stać będziesz chorował , i w konsekwencji nie dożyjesz emerytury.
_________________ https://www.youtube.com/watch?v=0K4J90s1A2M
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Lestar
Dołączył: 10 Gru 2008 Posty: 557
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 10:53, 14 Cze '10
Temat postu: |
|
|
W latach 90' pamiętam jak się przychodziło z chlebem ze sklepu osiedlowego to aż kusiło żeby kawałek urwać i po drodze wpierdolić. I ile razy się tak robiło! Jak on pachniał... A kosztował 1,50zł czy jeszcze mniej. A jak się pojechało do piekarni w nocy to w ogole szał, tylko rodzice zawsze zabraniali jeść jeszcze ciepłego. Kurwa, z rana w osiedlowym chleb był ciepły!
Teraz za chleb płacę 3zł w piekarni (Asprod) i jest taki sobie. Da się zjeść jak się posmaruje masłem (też prawie 5 zł za Lurpak które jedne z nielicznych mi smakuje) i coś rzuci na górę.
W zeszłym tygodniu kupiłem razowy w piekarni koło domu za 3,5zł, zgrzytał i chrupał w zębach (piasek?) i po 2 dniach jakiś kwaśny się zrobił, co za syf...
A w gazetach jak porównują jak się poziom życia zmienił od komuny to traktują tak jakby chleb z tamtych czasów był równy temu teraz co pakują za 1,5zł w realu.
Cytując Bodzia Linde w klasycznym filmie o przemianie ustrojowej - "przecież to się kurwa nie da jeść".
Oj chyba sobie sprawię taką maszynkę do chleba.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Janiekowalsk
Dołączył: 05 Mar 2009 Posty: 1466
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 16:22, 14 Cze '10
Temat postu: |
|
|
Powiem wam że chleb pełnoziarnisty który zrobiłem w sobotę skończył się dziś (przepis był na 1 kg) dziś to jest na trzeci dzień chleb w smaku i konsystencji nie różnił się niczym od tego jaki był pierwszego dnia (zapachu było więcej jak był ciepły)dawniej przez trzy dni standardowo kupowaliśmy trzy chleby po ok 450 g czasami orkiszowy czasami z ziarnami głównie razowy kosztowało nas to ok 8-10 zł chleb który upiekliśmy trzy dni temu właśnie się skończył nie kosztował więcej niż ...zresztą policzcie sami
Składniki: chleb razowy z ziarnami
520 ml letniej
21 ml oleju słonecznikowego
18 g soli
28 g cukru można dać miód ( ja dałem )
25 g mleka w proszku Nie pamiętam ale pół kilo kosztuje chyba 7,5 zł tu posżło tylko 25 g
210 g maki białej 550 (cena za kilo 1,5zł)
300 g mąki żytniej pełnoziarnistej (cena za kilo 1,5zł)
300 g mąki żytniej
drożdże lub zakwas jak zakwas swój to free jak drożdże kupne to ok 85 groszy
pieczenie to ok 1 godzina i ok 30 minut wyrabianie ciasta reszta to gównie wyrastanie ...
Czy aby na pewno chleb z piekarni jest tańszy ? mój wystarczył na trzy dni o walorach smakowych nie wspominam bo musiał bym ustalić nową terminologię dla "chleba z piekarni" To że moja rodzina jadła chleb zrobiony wiadomo z czego jest bezcenne ale pomijając nawet to wychodzi taniej ...
Lestar napisał: |
Oj chyba sobie sprawię taką maszynkę do chleba. |
Lestar wystarczy aby miał dwa mieszadła i przynajmniej z 800 wat wszystkie nawet te najtańsze pieką super chleby byłem ostatnio na jakimś forum gdzie ludzie pieką chleb maszyną za 89 zł może skórka nie jest idealnie rumiana bo mają małą moc i niema tam górnej grzałki ale jestem pewien że chleb wychodzi pyszny ,koszt tej ich maszyny niecałe 90 zł zresztą wybór jest spory wielu ludzi chwali maszynki firmy Tefala za ok 250 zł wypas to Moulinex OW6000 za ok 525 zł w którym oprócz chleba robisz nawet bagietki i inne cuda ale każda z nich upiecze pyszny chlebek moim zdaniem warto roboty jest na kilka minut wrzucania składników a frajda niesamowita jak wyciągasz chlebek niesamowita ...
Ps...Dodam że jestem totalnym laikiem w kwestii pieczenia czegokolwiek naleśniki nauczyłem się robić dopiero po 30 a chleb "robię" lepszy niż nasza piekarnia ze 100 letnimi tradycjami bo robię dla siebie i wiem z czego
_________________ Gaza Strefa śmierci
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
JerzyS
Dołączył: 20 Maj 2008 Posty: 4008
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 09:56, 15 Cze '10
Temat postu: |
|
|
privilege napisał: |
Składniki: chleb razowy z ziarnami
520 ml letniej
21 ml oleju słonecznikowego
18 g soli
28 g cukru można dać miód ( ja dałem )
25 g mleka w proszku Nie pamiętam ale pół kilo kosztuje chyba 7,5 zł tu posżło tylko 25 g
210 g maki białej 550 (cena za kilo 1,5zł)
300 g mąki żytniej pełnoziarnistej (cena za kilo 1,5zł)
300 g mąki żytniej
drożdże lub zakwas jak zakwas swój to free jak drożdże kupne to ok 85 groszy
|
Zamiast mleka daj maślankę.
Piecz w piekarniku na kamiennej płycie
Zobaczysz kolosalną różnice.
Czasem dodaj suszonych śliwek , orzechów
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Genezyp_Kapen
Dołączył: 26 Maj 2008 Posty: 303
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 11:15, 15 Cze '10
Temat postu: |
|
|
Wytwarzanie własnego pożywienia, to chyba najważniejsza rzecz w życiu człowieka.
Jesteśmy tym co jemy przecież
Jeśli ktoś ma wolny czas, może się tak żywić. Zawsze będzie lepiej niż ze sklepu, ale...
W Krakowie jest kilka miejsc gdzie można kupić prawdziwy żytni chleb na zakwasie, pszenno-żytni, z ziarnami itd..
kg kosztuje 10zł, 0,5 kg wystarcza na 2osoby na 2-3 dni. Oczywiście kwestia otwartą pozostaje ZAUFANIE, czy jest tam syf, czy go nie ma
Ale fakt jest taki, że po jedzeniu takiego chleba, nie jestem w stanie jeść chlebów przemysłowych, których oczywiście nie polecam
ZJEDZ MNIEJ A ZDROWIEJ
_________________ Genezyp_Kapen
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
detro
Dołączył: 06 Mar 2008 Posty: 163
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 21:18, 15 Cze '10
Temat postu: |
|
|
Lestar napisał: |
W zeszłym tygodniu kupiłem razowy w piekarni koło domu za 3,5zł, zgrzytał i chrupał w zębach (piasek?) i po 2 dniach jakiś kwaśny się zrobił, co za syf... |
Świetna obserwacja!!
Wczoraj kupiłem chleb "żytni RAZOWY" dziś ukroiłem kromkę i miała kwaśny posmak, skład tego chleba to: mąka żytnia razowa, mąka pszenna, drożdże, sól. Piekarnia: "Na Barskiej" Warszawa.
Czy ktos mi moze powiedziec czemu ten chleb ma kwasny smak?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
AQuatro
Dołączył: 24 Gru 2007 Posty: 3285
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 21:41, 15 Cze '10
Temat postu: |
|
|
Ma być kwaśny.
Zakwas ma to do siebie, że jest kwaśny. Im więcej dołożysz zakwasu, tym bardziej kwaśny chleb.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
qwerty01
Dołączył: 01 Kwi 2010 Posty: 64
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Janiekowalsk
Dołączył: 05 Mar 2009 Posty: 1466
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 20:27, 22 Cze '10
Temat postu: |
|
|
qwerty01 napisał: | I tak nic nie przebije zrobionego bochenka na wsi. Świeżość zachowuje przez kilkanaście dni. Nie odpowiada mi "sklepowy" smak, ale ten ze wsi to wpieprzam, aż się uszy trzęsą. |
qwerty01 nie wiem czy przebije czy nie ale ostatni chlebek jaki popełniłem makowo-cytrynowy zblizył się a niebezpieczna odległość do tego wiejskiego i już sam nie wiem który lepszy
Ps.O chlebie z maszyny powiedziałem trzem znajomym dwoje z nich na początku uznało to za wymysł modę może kaprys czy chwilowa zachciankę jedna osoba była nawet zaciekawiona domowym wypiekiem jednak wszyscy sadzili że to chyba zbyt skomplikowane ...Minęło już ponad tydzień o tamtego czasu dwie z tych osób maja już maszyny do chleba w domu to nie ja ich przekonałem zwyczajnie spróbowali i nie chcą już jeść innego pieczywa największe zdziwienie jednak wywołuje uświadomienie sobie faktu że zrobić taki chleb w automacie jest prostsze i mniej czasochłonne niż ganiać co rano do sklepu po kluchowata bułkę zwaną chlebem lub razowca o tajemniczym składzie w którym króluje E symbol a mąka jest mało istotnym dodatkiem
_________________ Gaza Strefa śmierci
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
|