Post zebrał 100000 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 18:05, 28 Wrz '13
Temat postu: Broń genetyczna
Oglądałem ostatnio Maxa Kolonko.
Powiedział, o rzeczy, która od razu podeszła mi pod SF.
Ale poszukałem w necie, i oto na co natrafiłem.
News z 2004 roku.
Cytat:
Już za 5 lat naukowcy będą w stanie skonstruować broń genetyczną, która zaatakuje wybrane grupy etniczne – alarmują dziennikarze "Timesa". Pozwoliłoby to niszczyć całe nacje, co kiedyś próbował już uczynić Hitler.
Niestety stworzenie takiej broni jest możliwe - przyznaje Józef Dulak z wydziału biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego.
W naszym DNA istnieją prawdopodobnie niewielkie różnice, dzięki którym można rozpoznać, że ktoś jest Słowianinem, Żydem albo Cyganem. A taka broń – mówiąc czysto hipotetycznie – zastrzega Dulak - mogłaby być związane z tym, że na skutek pewnego zróżnicowania powierzchni komórek różnych grup ludzi pewne mikroorganizmy wnikałyby z większą skutecznością np. do komórek ludzi A, a z mniejszą skutecznością do komórek ludzi B.
Duckduck wysypał mi info z innych stron, do wyboru i koloru, np.
Z czerwca br.
Cytat:
Genetycy utrzymują, że rozwój „broni etnicznej” jest rzeczywiście znacznie trudniejszy niż stworzenie tego samego narzędzia przeciwko konkretnej osobie. Różnice między grupami są znacznie mniejsze niż różnice pomiędzy jednostkami, a zatem stworzenie genetycznej broni dla głowy państwa czy prezydenta jest dużo mniej wymagające niż stworzenie takiej broni, która zagrażałaby całemu społeczeństwu.
Tajne laboratoria genetyczne pracują nad wirusem, który unicestwi tylko jedną, wybraną osobę. Wystarczy znać jej DNA. Udany zamach będzie wyglądał na chorobę – nie da się go wykryć nawet po fakcie. Jak dziś chronić prezydenta?
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 16:22, 29 Wrz '13
Temat postu:
Przecież taka "broń etniczna" już dawno istnieje
Tolerancja organizmu ludzkiego na alkohol etylowy jest zróżnicowana w zależności od rasy. Co dla jednych jest początkiem zabawy dla innych jest dawką śmiertelną.
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 16:57, 01 Paź '13
Temat postu:
"Jakie konsekwencje miałoby posiadanie takiej broni?"
Będziemy mogli zgładzić panoszących się w Europie różnych kolorowych. Albo oni nas. Ktoś w każdym razie będzie mieć przechlapane, gdy zajmie się tym ktoś odpowiednio szalony i dysponujący odpowiednimi środkami.