W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

jak stracic... Uważaj. Naciągają na randkowe SMS-y!  
Znalazłeś na naszym forum temat podobny do tego? Kliknij tutaj!
Ocena: Brak ocen
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Dyskusje ogólne Odsłon: 863
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
goracypiach

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 20:44, 11 Mar '08   Temat postu: jak stracic... Uważaj. Naciągają na randkowe SMS-y! Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Uważaj. Naciągają na randkowe SMS-y!

"Dlaczego się nie odzywasz? Czekam na wiadomość od Ciebie!" - SMS tej treści z czterocyfrowego numeru otrzymała kilka dni temu Bożena, przemyślanka w średnim wieku. Zdziwiona kobieta zapytała: "Kim jesteś? O co chodzi?". Potem były następne wiadomości...

Nim Bożena zorientowała się, że nie pisze z nikim znajomym, zdążyła stracić ponad 200 złotych.

- Dlaczego mam zapłacić aż tyle za wymianę omyłkowych SMS-ów? - Bożena roztrzęsiona pokazuje naszemu dziennikarzowi zachowane w komórce wiadomości. Denerwuje się jeszcze bardziej, gdy uświadamiamy jej, że prawdopodobnie brała udział w SMS-owym czacie. - To niemożliwe, nigdy nie zgłaszałam się na taki czat! - zaklina się kobieta. - Myślałam, że ktoś znajomy pisze do mnie z internetowej bramki. kiedy zorientowałam się, że nie, napisałam, żeby dano mi spokój.
czytaj dalej

Jak to działa?.....

Nie odpisuj!....

m zgłoszeń na randkowe czy towarzyskie czaty - podkreśla.

Płaczą i płacą...

Osoby, które naiwnie odpisały na SMS-owe "zaczepki" serwisu płacą pokaźne kwoty za "rozmowy". pocztą pantoflową ostrzegają przed oszustami znajomych, ale nie szukają sprawiedliwości, tymczasem... - To jest oszustwo i trzeba to zgłosić na policję ...

całość:
http://polskalokalna.pl/wiadomosci/podka.....-y,1073490

Taka mała dygresja, ciekawe to,że wchodziłem na artykuł ze strony interia.pl a tu mamy jakąś polskalokalna. Ale jest tam logo grupa interia. Wniosek, każdy będzie miała prawo wyboru gdzie co chce czytac. haha. Może to sposób na internet, duży wybór,ale właściciel jeden i jedna opcja jedna moderacja czytaj jedna cenzura.

Poniżej fragment eboka w którym opisane sa rózne techniki i jak sie przed nimi bronić

"....Nie od rzeczy będzie tu przytoczyć jakiś przykład. Odwołuje się on do jednej z reguł rządzących naszym spostrzeganiem świata - do zasady kontrastu wpływającej na sposób, w jaki widzimy różnicę między jakimiś dwoma rzeczami pokazywanymi nam jedna po drugiej. Mówiąc najprościej, zasada kontrastu polega na tym, że jeżeli druga z pokazywanych rzeczy różni się znacznie od pierwszej, to widzimy ją jako bardziej różną przez to, że uprzednio widzieliśmy tę pierwszą. Tak więc, gdy podniesiemy najpierw lekką, a potem ciężką walizkę, ta druga wyda się nam cięższa, niż wtedy, gdybyśmy wcale nie podnosili tej pierwszej. Zasada kontrastu jest dobrze udowodniona na gruncie psychofizyki i odnosi się nie tylko do ciężaru, ale i do wszelkich innych wrażeń. Jeżeli porozmawiamy na przyjęciu z bardzo atrakcyjną osobą płci przeciwnej, a potem rozmawiamy z osobą o nadal przeciwnej płci, ale już niezbyt atrakcyjną, to ta druga wyda nam się jeszcze mniej pociągająca, niż jest w rzeczywistości.

... wskutek nierealistycznie zawyżonych ideałów urody, jakimi bombardują nas mass media. W jednym z tych badań studenci oceniali zdjęcia przeciętnych dziewcząt (a studentki - zdjęcia przeciętnych chłopaków) jako mniej atrakcyjne, jeżeli bezpośrednio przedtem przeglądali ogłoszenia w popularnych magazynach. W innym badaniu studenci oceniali atrakcyjność pewnej kandydatki na ...randkę w ciemno". Kiedy podczas dokonywania oceny studenci oglądali jeden z odcinków serialu ,Aniolki Charliego", ocena wypadała znacznie niżej niż wtedy, kiedy oglądali inny program. Niepospolita uroda aktorek kreujących Aniołki", najwyraźniej powodowała spadek atrakcyjności kandydatki na randkę ...."

Inny przykład działania zasady kontrastu jest często wykorzystywany jako demonstracja dla studentów w laboratorium psychofizycznym. Każdy student po kolei zasiada przed trzema miskami - w jednej jest woda gorąca, w drugiej - zimna, w trzeciej - letnia. Zadaniem studenta jest włożyć jedną rękę do wody zimnej, jedną do wody gorącej, potrzymać je tam przez chwilę, po czym obie włożyć do wody letniej. „Rozbawione zdumienie", które pojawia się na twarzy studenta mówi nam natychmiast, o co tu chodzi - oto dla tej ręki, która uprzednio tkwiła w wodzie zimnej, letnia woda jest znacznie cieplejsza niż dla ręki, która tkwiła w wodzie gorącej. A jednak obie ręce tkwią w tej chwili dokładnie w tej samej misce. I to właśnie pokazuje owa demonstracja. Ta sama rzecz - w tym przypadku woda o pokojowej temperaturze - może nam się jawić na różne sposoby, w zależności od natury poprzedzającego ją zdarzenia....
..A zatem manipulując kolejnością pokazywania produktów o wysokiej i niskiej cenie można doprowadzić do tego, że cena określonego artykułu będzie się wydawała niższa bądź wyższa....
...Ta dwudziestokilkuletnia kobieta została zamordowana na własnej ulicy, późnym wieczorem, kiedy wracała z pracy...... Otóż śmierć Catherine Genovese nie była skutkiem cichego i potajemnego napadu, którego nikt nie zdążył zauważyć. Przeciwnie. Napad był długotrwały, głośny i publiczny. Zabójca gonił ofiarę i dopadał ją trzykrotnie w ciągu 35 minut, pośród jej krzyków i wołania o pomoc, zanim jego nóż w końcu jej nie uciszył. I co zgoła niewiarygodne, wszystkiemu temu przyglądało się z zacisza okien swoich mieszkań 38 sąsiadów ofiary....."

Ta książka jest lepsza niż nie jedna komedia i horror razem wzięte Smile i człowiek sie uświadomi, warto czytać.
viewtopic.php?t=107&postdays=0&postorder=asc&highlight=ratajczak&start=25

Ciekawy jestem na które z tych sztuczek dalibyście sie nabrać, a które triki już na was zastosowano? Mała ankietka.

A dla leniwych czy tez wygodnych polecam poszukać program który poczyta wam te książeczki
viewtopic.php?t=1921&highlight=expressivo

Chciałem zamieścić ankiete ale coś mi to nie wychodzi
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyspa

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 22:02, 11 Mar '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie mam komórki więc mi to nie grozi ;D
Powrót do góry
Veritatis

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 15:50, 12 Mar '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:

"Dlaczego się nie odzywasz? Czekam na wiadomość od Ciebie!" - SMS tej treści z czterocyfrowego numeru otrzymała kilka dni temu Bożena, przemyślanka w średnim wieku. Zdziwiona kobieta zapytała: "Kim jesteś? O co chodzi?". Potem były następne wiadomości...

Dostała SMS-a z 4-cyfrowego numeru i nie zorientowała się, że coś nie gra? Niezła jest...
Powrót do góry
rEvolution

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 21:01, 13 Mar '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przemyślanka a sprawy nie przemyślala Wink
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Dyskusje ogólne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: