Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 17:25, 20 Paź '11
Temat postu:
Dzisiaj w radiu Tok Fm słuchałem audycji o łupkach, był zaproszony jakiś wiceminister, w skrócie to powiedział :
- nie ma żadnego zagrożenia ekologicznego
-Amerykanie w sumie robią nam przysługę, że się podjęli wydobycia, bo My za głupi jesteśmy
- nie będziemy wiedzieli co z pieniędzmi robić, takie korzystne umowy podpisali
Wysłany: 17:53, 20 Paź '11
Temat postu:
Takiemu wiceministrowi to tylko obic morde na wizji. Niestety bardzo szkoda ze dzisiejsze dziennikarsto jest tak sprzedajne, bo prawdziwy dziennikarz podczas takiego wywiadu powinien obnarzyc cala oblude i zaklamanie takiego wiceministra i poprzec jego bledne wnioski twardymi ergumentami.
Wysłany: 17:57, 20 Paź '11
Temat postu:
Rafał napisał:
Dzisiaj w radiu Tok Fm słuchałem audycji o łupkach, był zaproszony jakiś wiceminister, w skrócie to powiedział :
- nie ma żadnego zagrożenia ekologicznego
-Amerykanie w sumie robią nam przysługę, że się podjęli wydobycia, bo My za głupi jesteśmy
- nie będziemy wiedzieli co z pieniędzmi robić, takie korzystne umowy podpisali
hehehhahahhah xD hiihihihi ale bajki opowiadal ten wiceminister ohohohho xD
Ja ogolem jestem zdania aby tego scierwa nie wydobywac a jak juz musimy to lepiej MY tylko dla siebie.
Wysłany: 11:31, 16 Maj '12
Temat postu:
Dzisiaj odbyła się konferencja w Centrum Nauki Kopernik w Warszawie, którą prowadził Donald Tusk, powiedział tam m.inn, że
" Nikt nie zainwestuje do wydobywania na naszym terenie gazu łupokowego jeśli nie będziemy mieć stabilnośći" - chodziło mu o prawo, myślałby kto, wszyscy się tylko oblizują aby dostać kawałeczek naszego gazu a tu takie pierdoły...dalej...
" Musimy stworzyć odrębne przepisy prawne, które regulowałyby wydobywanie gazu łupkowego" - oczywiście chodziło mu chyba o to kto może więcej się nachapać kto nie, następnie:
" Musimy zrobić tak aby skorzystali na tym i ci, którzy wydobywają i ci, na których to jest terenie" - zagwostka jak dla mnie heh, no bo czy chodziło o Polaków czy tylko tamte tereny, no i ważne: nie podał proporcji, czy ci co wydobywają (a będą to zagraniczne firmy tylko) to będą mieć z tego 50% czy może 99,9% bo to ważne a nawet najważniejsze w całym tym bajzlu. Dalej:
" Do tego trzeba zainwestować miliardy złotych..".. taa, oczywiście wspomniał później, że kapitał nie będzie tylko polski ale i zagraniczny bo sami nie dalibyśmy sobie rady...ych
Oficjalna opowieść o gazie łupkowym brzmi mniej więcej tak: ostatnie technologiczne przełomy dokonane przez amerykańskie przedsiębiorstwa energetyczne uczyniły możliwym spenetrowanie obfitego acz wcześniej niedostępnego źródła czystego, przyjaznego dla środowiska gazu naturalnego. Pozwoliło to USA stać się światowym liderem w produkcji gazu ziemnego, który zdystansował Rosję i sposobi się do zakończenia rosyjskiego monopolu gazowego w Europie.
terminal LNG w Gdańsku (Polska), który aktualnie stoi bezczynnie
to dla mnie informacje podawane przez Niego nie są bardzo wiarygodne, a szkoda bo jest sporo interesujących...
Pisze tez ze
Cytat:
Jednakże nadal istnieje globalny rynek amerykańskiej dezinformacji i szumu PR, choć i on ulega przeobrażeniu. Z perspektywy rosyjskiej dość oczywiste jest to, czym od samego początku było owo zamieszanie [przyp: chodzi o gaz lupkowy]: propagandą i finansowymi machinacjami.
rozumiem ze jego tekst wpisuje sie w dezinformacje i szum PR strony przeciwnej...
Wysłany: 09:22, 17 Paź '12
Temat postu:
I rzeczywiście , może to być największy przekręt obecnej partii .
Cytat:
Cimoszewicz: Łupków może byc 10-krotnie mniej
Wkrótce może się okazać, że gazu łupkowego w Polsce po prostu nie ma. Że wszystko zostało oparte na nieporozumieniu - ostrzega w rozmowie z Radiem Zet były premier Włodzimierz Cimoszewicz.
– Wszystkie informacje na temat ilości gazu w polskich łupkach są oparte na jednym badaniu sprzed 20-30 lat, w którym mógł zostać popełniony prosty błąd - źle postawiono przecinek, w efekcie czego wszystkie dane są dziesięciokrotnie zawyżone - mówił Cimoszewicz na antenie Radia Zet.
– Mój przyjaciel, profesor nauk geologicznych z Uniwersytetu Warszawskiego, Krzysztof Szamałek, pokazał mi niedawno artykuł, który opublikował w międzynarodowym czasopiśmie geologicznym. Dowodzi w nim, że amerykański szacunki były oparte na danych z polskich publikacji, w której popełniono, aż się wstyd przyznać, błąd maszynowy – tłumaczy Cimoszewicz.
Błąd miał polegać na tym, że "w niewłaściwym miejscu postawiono przecinek przy relacjonowaniu wyników odwiertów sprzed 20-30 lat. - W efekcie podstawą dla wszystkich szacunków była wielkość dziesięciokrotnie większa od rzeczywistej – podsumowuje senator.
Cimoszewicz nie jest głosem który można zbyć kiwnięciem ręki . Ale wczoraj w mediach niewiele o tym było . Nikt nie trąbi na alarm , że Polacy są robieni - znowu - w chuja . Znaczy się gruba akcja
Koncesje, próbne odwierty, poszukiwania itp, grube miliony rząd ładuje w te łupki. A nawet już dzieli skórę na niedźwiedziu którego może nie być ( mowa o 40% podatku od wydobycia gazu i zysku z koncesji za wydobycie) .
Pytanie, co Cimoszewicz z tą wiedzą zrobi . Samo radio to za mało , może warto udać się do prokuratury .
_________________ https://www.youtube.com/watch?v=0K4J90s1A2M
W Polsce przybiera na sile konflikt między miejscowymi mieszkańcami a amerykańskim koncernem, zajmującym się wydobyciem gazu łupkowego. Już kilka dni pod rząd dojazdy do obszarów prowadzenia prac wiertniczych blokują traktory. Według słów polskich rolników „w ich domach popękały ściany i zmętniała woda w studniach”.