Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 11:56, 26 Maj '13
Temat postu: Pułapki rozwoju/Surviving Progress - film (2011)
Pułapki rozwoju
Czym jest postęp? Zbliżamy się do punktu, w którym postęp techniczny, rozwój gospodarki i wzrost liczby osób na świecie zagrażają istnieniu ludzkości. Od 200 lat tkwimy w pułapce myślenia, że postęp to „więcej czegoś", że trzeba robić lepsze maszyny i w większej liczbie. "Pułapki rozwoju" to filmowy esej, oparty na książce Ronalda Wrighta pt. "Krótka historia rozwoju", a wyprodukowany przez Martina Scorsese oraz tych samych producentów, którzy stworzyli "Korporację". Odwołując się do historii cywilizacji, reżyserzy filmu w fascynujący sposób pokazują pułapki rozwoju, w które wpadały kolejne cywilizacje na Ziemi, a nasza – jak się okazuje – wcale nie jest w tym procesie wyjątkiem. Przytaczając mocne naukowe argumenty teoretyków i praktyków ekonomii, w tym: Stephena Hawkinga, Jane Goodall, Margaret Atwood, Vaclava Smila, Daniela Povinelliego, Gary'ego Marcusa, czy Mariny Silvy, wzywają do zmiany orientacji myślenia.
Wysłany: 14:50, 26 Maj '13
Temat postu:
Bez oglądania powiem, że ten film to stek bzdur. Myślałem tak zanim go włączyłem, po 10 minutach nic mnie od tego nie odwiodło.
Mój nos mówi mi, że to produkcja prosocjalistyczna, a tego kolesia który to nakręcił należałoby unieszkodliwić. To właśnie on jest tym niedorozwojem umysłowym w stosunku do cywilizacji i może szkodzić mając takie środki jak telewizja.
Wysłany: 06:05, 27 Maj '13
Temat postu:
Gechem Panow stalo sie nieprzemyslane rozprzestrzenianie technologii - kazdemu chata, fura i komora [najczesciej za pozyczki oczywiscie]. To wlasnie jest komunizm !!! Tylko tym razem nie jest wlaczona w niego praca. Wszystkim rowno gowno, bo nic z tych rzeczy nie da jesc nikomu. Ludzie ubozeja i ubozeje cala Ziemia.
Nikt dzisiaj nie liczy, ile na Ziemi umiera ludzi z glodu, zimna i ze stresu. Nikt tez nie bierze pod uwage, jak w ostatecznosci zachowa sie Ziemia przez ubozenie. Ziemia juz stala sie wydmuszka. Wyciaga sie z Ziemi rope, wode, gaz i rozne mineraly. To wszystko powoduje "przepuszczanie" Ziemi do nieba. Spalamy Ziemie, ktora unosi sie do nieba. Ziemia sama moze tez zaczac sie palic, bo wyciagniete z niej soki moga spowodowac slabe studzenie wnetrza Ziemi. Rozpalone jadro Ziemi bedzie pochlanialo w swoje pieklo coraz wyzsze warstwy - tym bardziej, ze jest juz tyle pustych przestrzeni po wydobyciu ropy, gazu i wody.
Nawet usuwanie piachu z pustyni moze spowodowac ocieplanie wnetrza Ziemi. Piach jest wspanialym izolatorem przed Sloncem !!!
Panowie nie zdaja sobie sprawy ze wszystkiego, bo do tej pory nic ich nie obchodzilo poza wlasna kieszenia. Dzisiaj troche wiecej ludzi dostrzega zagrozenia roznego rodzaju, ale w dalszym ciagu nie robi sie nic, bo najwazniejsze jest WYDOBYCIE - w pelnym tego slowa znaczeniu. Pieniadze i wladza sa najwazniejsze dla Panow, ktorzy maja ptasie mozdzki, bo najczesciej nie chodzili juz do zadnej szkoly. Tytuly maja po rodzicach i dlatego juz niczym nie musza sie trudzic.
Pieklo na Ziemi juz jest, ale moze byc jeszcze gorsze i to nawet za chwile !!!