W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

Zmiany w konstytucji   
Znalazłeś na naszym forum temat podobny do tego? Kliknij tutaj!
Ocena:
11 głosów
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Polska i Polacy Odsłon: 1301
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

nadszedł już czas na zmiany w konstytucji?
tak
100%
 100%  [ 2 ]
nie
0%
 0%  [ 0 ]
Wszystkich Głosów : 2

Autor Wiadomość
Ihlet

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 13:30, 11 Lut '13   Temat postu: Zmiany w konstytucji Odpowiedz z cytatem

Dla niezadowolonych z obecnego stanu rzeczy (są tu inni? Wink ) i kreatywnych proponuję dopisywanie w temacie jakie waszym zdaniem zmiany konstytucyjne mogłyby wspomniany stan poprawić.
Moim zdaniem, oczywiście nie w przedstawionej formie (to tylko zarys idei), co najmniej te punkty powinny tam zaistnieć :

1. Każdy obywatel Polski (bez względu na miejsce zamieszkania), który zdał egzamin pełnoletności politycznej otrzymuje podpis elektroniczny uprawniający do głosowania online w referendach i proponowanych przez sejm ustawach.
2. Test na pełnoletność polityczną jest tworzony i przegłosowywany w referendum. Każdy obywatel Polski może wziąć w nim udział po ukończeniu 18 roku życia.
3. Referendum jest ogłaszane po zebraniu 100 000 podpisów (łącznie z tymi online).
4. Rolę senatu zastępuje Naród i z proponowanych przez sejm ustaw wchodzą w życie tylko powszechnie przegłosowane.
5. Każdy projekt ustawy przed odczytaniem w sejmie jest poddany dyspucie publicznej, w której pod własnym nazwiskiem może wziąć udział każdy posiadający podpis elektroniczny.
6. Internet, jako dobro powszechne, jest udostępniane w przepustowości 256kB darmowo, wyższe transfery wg stawek operatorów.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Tańcząca

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 13:39, 11 Lut '13   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jaki jest cel tego tematu?
Bo według mnie tylko jeden : mentalno-emocjonalnej masturbacji.
A dla mnie ten etap na forum już dawno się się zakończył.
Także zapodam z jedynki.
Powrót do góry
Ihlet

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 13:55, 11 Lut '13   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zapodałem, bo nie ma takiego tematu a jestem ciekawy co ludzie myślą. Co ciekawsze pomysły można potem podszepnąć różnym organizacjom starającym się o wprowadzenie więcej demokracji. Przyznaję że element masturbacji też brał tu udział, choć szczerze zapewniam że w znikomej mierze.
Powrót do góry
Bimi
Site Admin

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 14:04, 11 Lut '13   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wziąwszy pod uwagę, że obecnie obowiązująca konstytucja jest gwałcona przez władze ustawodawczą, wykonawczą i sadowniczą, to ja osobiście nie widzę żadnego sensu jej zmieniać w takim środowisku.

już lepiej skupić się na egzekwowaniu obecnej - zaczął bym od zamknięcia w pierdlu odpowiedzialnych za sprzeczne z konstytucją wysłanie polskiej armii na wojnę do iraku i afganistaniu, oraz od wprowadzenia w praktykę artykułów 2, 51 i 54, które obecnie są jedynie fikcją literacką.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
aximia

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 15:01, 11 Lut '13   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bimi napisał:
wziąwszy pod uwagę, że obecnie obowiązująca konstytucja jest gwałcona przez władze ustawodawczą, wykonawczą i sadowniczą, to ja osobiście nie widzę żadnego sensu jej zmieniać w takim środowisku.

już lepiej skupić się na egzekwowaniu obecnej - zaczął bym od zamknięcia w pierdlu odpowiedzialnych za sprzeczne z konstytucją wysłanie polskiej armii na wojnę do iraku i afganistaniu, oraz od wprowadzenia w praktykę artykułów 2, 51 i 54, które obecnie są jedynie fikcją literacką.

nie wspominając już o systemie źródeł prawa w których ani mru mru o rozporządzeniach czy decyzjach unijnych a które de facto stanowią teraz główną podstawę legislacyjną w wielu sferach życia publicznego

Art. 87.

Źródłami powszechnie obowiązującego prawa Rzeczypospolitej Polskiej są: Konstytucja, ustawy, ratyfikowane umowy międzynarodowe oraz rozporządzenia. (...ministrow, etc)
Źródłami powszechnie obowiązującego prawa Rzeczypospolitej Polskiej są na obszarze działania organów, które je ustanowiły, akty prawa miejscowego.

http://www.sejm.gov.pl/prawo/konst/polski/3.htm
Ihlet

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 15:55, 12 Lut '13   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niejaki Krzysztof Puzyna idzie dalej niż zmiana konstytucji i stawia sprawę prosto: anulować "grubą linię". Przyznam że trochę mi się to podoba, choć ciężko mi sobie wyobrazić by w taką inicjatywę nie wmieszały się w odpowiednim momencie "pomocne służby" . http://www.petycjeonline.com/akt
Powrót do góry
monstrumis

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 16:57, 12 Lut '13   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Konstytucja to bajka do poduszki dla ludzi wierzących w sprawiedliwość i równość. Zawsze tak było i jest. Kupiłem kiedyś na pchlim targu czerwoną książeczkę z konstytucją pisaną przez Bieruta i jego zespół a następnie zatwierdzoną przez Stalina (jedynie stylistycznymi poprawkami). Czytając doznałem szoku, ile tam jest zapisów o równości, sprawiedliwości i wolności słowa (sic)!

I co? I nic. Wszyscy wiemy jak wyglądała rzeczywistość PRL-u.

Zmieniać trzeba siebie samego, nie sztuczne zapisy formalne. Myślenie magiczno-życzeniowe oparte na przekonaniu, że gdy czegoś chcę (a i jeszcze to zapiszę), to wtedy to się stanie, jest stanem umysłu podobnym do obłąkania.
Powrót do góry
monstrumis

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 21:46, 02 Mar '13   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powrót do góry
jnada

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 00:46, 03 Mar '13   Temat postu: test Odpowiedz z cytatem

Bimi napisał:

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Polska i Polacy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: