Swoją drogą, nie wiem czy słyszeliście, Rzeczpospolita ostatnio napisała, że firma Amazon odebrała pewnemu polskiemu sklepowi internetowemu domenę
amazonka.pl - muszą się przenieść na fabryka.pl
Normalnie absurd, że ja pierdole
Ale nic nie wiadomo o żadnym procesie, więc zgaduję że ją po prostu amazonowi spylili.
Z drugiej strony: po chuj amazonowi domena amazonka.pl?
Trochę by się sfrajerowali płacąc za domenę której nie potrzebują - mają już amazon.pl a i tak jej nie używają..
Więc nie wiem - dziwna sprawa, z tą amazonką...
Amazon robi porządki z polską konkurencją
Firma zaczyna od doprowadzenia do zamknięcia sklepu Amazonka.pl, oskarżanego o naruszanie praw do zarejestrowanej nazwy
Batalia między Amazonem a polskim sklepem trwały od dawna. Amerykański potentat twierdził, że naruszane są jego prawa, bo nazwa zbytnio przypomina zarejestrowany w sądzie znak towarowy.
Wygląda na to, że ostatecznie dopiął swego. 11 czerwca klienci Amazonka.pl otrzymali e-maila, że sklep przenosi się teraz pod adres Fabryka.pl, który prowadziła także spółka Dressler. Realizowane będą zamówienia złożone pod dotychczasowym adresem jedynie do 12 czerwca - wczoraj witryna jedynie informowała o przenosinach. - Nie wiemy, jakie są powody takiej decyzji - usłyszeliśmy w biurze Fabryka. pl.
Z kolei na wysłane już oficjalnie do biura prasowego pytanie, jaki jest powód zamknięcia Amazonka.pl, odpowiedzi nie otrzymaliśmy. Sklep istniał od 2009 r. i był jednym z większych sieciowych sprzedawców książek, choć jego oferta została szybko rozbudowana o inne kategorie.
- Spór z Amazonem nie był tajemnicą, dlatego powód zniknięcia sklepu wydaje się oczywisty - mówi "Rz" jeden z analityków branży.
O wejściu Amazona, czyli największego e-sklepu na świecie na polski rynek mówi się już od dawna. Ma się to stać w tym roku, choć data debiutu ciągle się przesuwa. Mimo to brytyjski oddział ma już nawet 1 mln użytkowników z Polski miesięcznie. Sklep nie udziela w tej sprawie informacji.
źródło:
http://www.ekonomia24.pl/artykul/706160,891769-Amazon-usuwa-konkurenta.html