JerzyS napisał: |
W sto lat później ...
Oszustwo powtórnego chrztu, bo podobno pierwszy sie nie przyjął!
|
Nie tyle się nie przyjął , tylko ci co go przyjęli już nie żyli ( jak i również nie zostawili potomków by głosili słowo Boże ) . Zostali wyrżnięci w walce o tron przez pogan . Gdyż w tych czasach elity ( lokalne razem z władcą ) przyjmowały chrześcijaństwo , a cała reszta na przestrzeni nawet i setek lat "przyjmowała" .
Zawsze mnie interesowało czemu pogańscy władcy Europy przyjmowali chrześcijaństwo . Chodzi tu tylko o siłę . Kto ma siłę ten rządzi . Zrozumiałem to na przykładzie Wikingów . Oni wierzyli że ich Bogowie dadzą im zwycięstwo . Więc kiedy zwycięstwo dostawała strona przeciwna ( chrześcijańska ) to znaczy że ich Bóg jest silniejszy . Oczywiście jest to spore uproszczenie z mojej strony , gdyż chodzi o politykę , ale tak to wyglądało .
Silny władca nie przyjmował nowych Bogów bo strzechę .
W owym 966 roku Mieszko nie przyjął chrześcijaństwa , bo był na tyle potężny że nie musiał . Podobno było parcie z rodzącego się Cesarstwa Niemieckiego . Te tak zwane Cesarstwo było w powijakach i nie było w stanie poważnie zagrozić potędze Mieszka I , co udowodnił Mieszko w 972 pod Cedynią . Mieszko miał problem ze Związkiem Wieleckim ( na północny zachód od Mieszka ) co sugeruje że w kwestii Wieletów mógł zawiązywać sojusze nawet z Chrześcijanami ( Niemcami ) .
Pizdą okazał się Bolesław Chrobry , w okresie jego panowania Cesarstwo Niemieckie było na tyle potężne by "zasugerować" władcy Słowian przyjęcie chrztu co miało miejsce koło roku 999 . I widzimy też zmiany . Bolesław stracił to co jego ojciec wywalczył na Północnym Zachodzie Imperium , a jego wzrok został skierowany na Wschód ( Ruś ) . Ja widzę w tym rękę Watykanu , która poprowadziła wyprawy Chrobrego przeciwko Rusi , odpuszczając północny zachód na rzecz Cesarstwa Niemieckiego .
Ciekawy jest temat o powstaniach pogańskich ( szczególnie tym zainicjowanym przez pierworodnego Bolesława Chrobrego ) . Tematu dziś nie mogą zamieść pod dywan , więc go wyśmiewają na - m.in.- wikipedii nazywając "reakcją pogańską" . Co również sugeruje że chrześcijaństwo po Bolesławie Chrobrym nie przyjęło się w szerszym gronie . A co za tym idzie pogaństwo zostało politycznie wykorzystane przeciw chrześcijaństwu .
Przełom wieków , to czas kiedy od tego czy płacisz kontrybucje Watykanowi czy nie zależy czy będziesz rządził . A żebyś znacznie nie urósł w potęgę podrzuca Watykan korporacyjną organizacje wojskową z krzyżem na płaszczach ( patrz Węgry , Polska ) .
Watykan zawsze grał przeciwko Polsce . Czemu po Grunwaldzie nie dobiliśmy owej Korporacji , bo Watykan nie wyraził zgody .
Tu fajny blog, o początkach
https://opolczykpl.wordpress.com/