salparadise napisał: |
A tu kolejny Pan Na Stanowisku, szkoda tylko że nie napisali ile czasu siedział:
90 tys. zł otrzyma były wiceprezydent Szczecina Zbigniew Zalewski za niesłuszne aresztowanie. Zalewski był oskarżony o zamiar przyjęcia łapówki. W kilku procesach został uniewinniony. |
Siedział 3 miechy zanim go uniewinnili.
A dostał 92tys, z czego 62 to była rekompensata za utracony w tym czasie zarobek, a tylko 30 to zadośćuczynienie za to że przez 3 miechy musiał się schylać po mydło...
Jak dla mnie to wcale nie jest tak dużo. Ja bym w każdym razie dobrowolnie na taki interes nie poszedł, żeby się z kryminalistami zamknąć na 3 miechy by na koniec dostać 30 tys. zadośćuczynienia.
A przy okazji, od razu mi się przypomniało to:
viewpost.php?p=225094
Gościa podejrzanego o wzięcie łapówki zamykają na 3 miechy, a matkę co zabiła dziecko i upozorowała porwanie wypuszczaja do domu by se poszukała Ziemi Obiecanej... Cała Polska
Dokładnie 92 tys. zł odszkodowania i zadośćuczynienia dostanie były wiceprezydent Szczecina i obecny dyrektor ZUS Zbigniew Zalewski. To pieniądze za bezprawne zatrzymanie i aresztowanie.
Decyzję o wypłacie takich pieniędzy podjął w poniedziałek Sąd Okręgowy w Szczecinie. Zbigniew Zalewski w 2004 r. trzy miesiące spędził w areszcie. Prokuratura oskarżyła go o żądanie 100 tys. zł łapówki od przedstawicieli firmy biorącej udział w przetargu na rozbudowę nabrzeży portowych. Zalewski był wówczas wiceprzewodniczącym rady nadzorczej Zarządu Morskich Portów Szczecin i Świnoujście, był również szefem rady konsultacyjnej prezydenta Szczecina Mariana Jurczyka.
We wrześniu 2007 r. Zalewski został prawomocnie uniewinniony z zarzutu. Następnie wniósł sprawę o odszkodowanie za niesłuszne aresztowanie. Sąd przyznał mu 30 tys. zł zadośćuczynienia i 62 tys. zł odszkodowania. Zadośćuczynienie Zalewski otrzymał za poniesione krzywdy - moralne, fizyczne i psychiczne. Areszt spędził w celi z kryminalistami.
Odszkodowanie (wypłaci skarb państwa) naliczone zostało w oparciu o utracone zarobki w okresie aresztowania. Orzeczenie uprawomocni się, jeżeli odwołania nie wniesie prokuratura.
http://szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,349.....kiego.html