Jasna cholera,czemu jak jakieś POLSKIE przedsiębiorstwo się rozwija to zamiast dać się rozwijać także na innych rynkach to SPRZEDAJA????Wkurza mnie to niesamowicie
.
Pół biedy jeszcze,jeżeli firma słabnie albo jest sprzedawana w ręce cywilizowanej,silnej firmy-wtedy co prawda tracimy markę,ale nie tracimy miejsc pracy.Gorzej jeżeli przedsiębiorstwo jest wyprzedawane za niską cenę jakiejś śmiesznej firmie,która dziś jest,jutro może jej niebyć w szemranym przetargu.Mamy przykład z niedalekiej przeszłości-FSO.Owszem,była to firma zacofana ale z tego co wiem przyzwoicie prosperująca (w 1995,czyli kiedy bawiłem się samochodzikami
polonez był jednym z najchętniej kupowanych aut w Polsce).Oczywiście musieli sprzedać.I zamiast sprzedać zakład jakiemuś cywilizowanemu,silnemu inwestorowi to znaleźli jakieś śmieszne DAAAAEEEEEAAAAAEEEEOOOOOWOOOOO ,firmę bez żadnych tradycji ani doświadczenia,produkującą auta równie śmieszne co ich nazwa i logo na masce przypominające obrys GACI (jak będziecie widzieli jakieś auto firmy dajewo to przypatrzcie się znaczkowi firmowemu uważnie a zobaczycie to samo co ja).Rzecz jasna nie było brane pod uwagę ani dobro polskiego przemysłu motoryzacyjnego ani pracowników-po prostu komuś pasowało,że dełóóóóóóóóóóó wygra przetarg (czyt.parę osób dostało w łapkę).Efekt jest taki że wleźli ze swoimi śmieciami,poldka unowocześnili co najwyżej optycznie,a w końcu pociągnęli FSO na dno razem ze sobą.Zakład jest w stanie upadłosci,produkują jeszcze jedynie resztki lamusów...eeee lanosów i części do aveo.Większość pracowników została odesłana na zieloną trawkę a pamiątką po dajewie na żeraniu jest od zasrania szpetnych matizów na drogach.A na naszą fabrykę byli inni chętni.Ford,VW,Citroen...ech :/.
Dlaczego to piszę?Dlatego,że znowu nasze przedsiębiorstwo i to mocniejsze niż fso zostaje wyprzedane jakiejś nieznanej firemce z afryki,która dziś jest,jutro może jej nie być.I może pociągnąć na dno nasze allegro,tak jak kiedyś było z FSO.
.Czemu w tym kraju interesy pojedynczych osób są brane wyżej niż interesy kraju i czemu to polskie firmy nie wykupują innych???ech,żal.